Αντιπολεμικό κίνημα
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο προς την Πρεσβεία του Ισραήλ: Συμμαχία και συνδικάτα στο πλευρό της Aντίστασης

Διαβάζοντας σημερινό δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”(13/7) που αναφέρεται στο χτεσινό πετυχημένο αντιπολεμικό συλλαλητήριο προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα. 

Όπως προφανώς γνωρίζετε, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο πήρε από τις αρχές Ιούνη την πρωτοβουλία για την διοργάνωση ενός αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 12 Ιούλη, με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Δεν ήταν μόνο επετειακοί οι λόγοι που έκαναν, κατά την γνώμη μας, αυτό το συλλαλητήριο αναγκαίο. Ήταν, κυρίως, η ανάγκη να διαδηλώσουμε ενάντια στα εγκλήματα που προκαλεί σήμερα ο ισραηλινός στρατός κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού που επιμένει να αντιστέκεται. Η ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Γάζας που υποφέρει από τους βομβαρδισμούς και τον πλήρη και συνεχιζόμενο αποκλεισμό που επιβάλουν οι σιωνιστές και οι μεγάλοι προστάτες και φίλοι τους (ΗΠΑ – ΕΕ). 

Κάναμε γνωστές τις προθέσεις μας με επιστολή που στείλαμε προς όλους τους φορείς (συνδικάτα, αντιπολεμικές κινήσεις κλπ) για να συνδιοργανώσουμε αυτό το συλληλητήριο. Το πλαίσιο και τα αιτήματα του συλλαλητηρίου ήταν σαφέστατα:

 -Έξω ο Μπους κι ο Μπλερ από τη Μέση Ανατολή

- Λευτεριά στην Παλαιστίνη

- Κάτω τα χέρια από την Αντίσταση

- Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό ΗΠΑ-Ισραήλ

Αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε σε μια σειρά συνέδρια Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) και με βάση αυτό πάρθηκαν αποφάσεις από πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. 

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο κυκλοφόρησε επιπλέον τα δικά της υλικά (αφίσσα και προκήρυξη) που καλούσαν στο συλλαλητήριο αναφέροντας και τις συμμετοχές πολλών συνδικάτων. Είναι μια πάγια τακτική μας με στόχο την προβολή όλων των φορέων που συμμετέχουν κάθε φορά σε όποια κινητοποίηση. 

Φαίνεται, δυστυχώς,  ότι το περιεχόμενο της προκήρυξής μας ενόχλησε κάποιους στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, η οποία επικοινώνησε με εκπροσώπους των συνδικάτων ζητώντας τους να καταδικάσουν αυτό το περιεχόμενο. “Δεν ερωτηθήκαμε, αγνοούσαμε το συγκεκριμένο κείμενο που φαίνεται ότι υπογράψαμε και παίρνει θέση μεταξύ των παλαιστινιακών κομμάτων” δηλώνει η Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ) στην “Ελευθεροτυπία”. 

Πιστεύουμε, ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θα έπρεπε να απαντήσουν ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο της συνδιοργάνωσης του συλλαλητήριου είναι αυτό που αναφέρουμε παραπάνω. Και ότι ο κάθε φορέας από εκεί και πέρα, έχει αναμφισβήτητα το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις όποιες απόψεις του, στο βαθμό βέβαια που δεν αναιρούν το κοινά συμφωνημένο πλαίσιο της κινητοποίησης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο δεν ζήτησε ποτέ από τα συνδικάτα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ένα κείμενο “που παίρνει θέση μεταξύ των παλαιστινιακών κομμάτων”.

Θεωρούμε ότι αυτά είναι αυτονόητα. Λυπούμαστε που με αφορμή τέτοιες ατυχείς δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών είμαστε υποχρεωμένοι να τα υπενθυμίσουμε.