Εργατικό κίνημα
Aντικαπιταλιστικές συνελεύσεις: Kαι στον Πειραιά

Πειραιάς

Τη Τρίτη 10/7 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή αντικαπιταλιστική συνέλευση στον Πειραιά, με θέμα τη συμμετοχή της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές. Τη συνέλευση παρακολούθησαν 60 άτομα, ενώ ενδεικτική της διάθεσης, είναι η συμμετοχή στη συζήτηση, αφού έγιναν πάνω από 20 τοποθετήσεις.

Ο Σ. Δημητρακόπουλος δάσκαλος τόνισε τα διαδάγματα από την απεργία των δασκάλων και τις μάχες των φοιτητών, καθώς και την ανάγκη η πρωτοβουλία να πάρει άμεσα μορφή και περιεχόμενο ώστε να ανοιχτεί στον κόσμο. Εκ μέρους της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ο Π. Τσελεπής, είπε για το ρόλο που έπαιξε η αντικαπιταλιστική αριστερά στις μάχες του περασμένου χρόνου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ρατσισμού. Ο Μ. Δελαγραμμάτικας από το ΝΑΡ, ενώ ξεκίνησε μιλώντας για μεγάλους αγώνες που κλόνισαν το πολιτικό σκηνικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγώνες θα πρέπει να δοθούν ξέχωρα από από τη ΓΣΕΕ.

 Απο τη μεριά του ΣΕΚ ο Σ.Κοσκινάς μιλώντας για τα μέτωπα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό τον πόλεμο, την καταστροφή του περιβάλλοντος ,ανέδειξε την ανάγκη η αντικαπιταλιστική αριστερά να μπει μπροστά ενωτικά και να δώσει προοπτική στον κόσμο που αγωνίζεται, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτικό να μπει το ΛΑΟΣ στο περιθώριο. Ο Π.Ράπτης από την ΑΡΑΝ μίλησε για το θετικό ρόλο των συνελεύσεων στις γειτονιές και κατέληξε με την πρόταση ότι οι συνιστώσες που οργανώνουν το εγχείρημα πρέπει να βρουν τα σημεία σύγκλισης και όχι να προτάσσουν τις διαφορές τους. Στον ίδιο τόνο ο Γιώργος από την ΑΡΑΣ  μίλησε για τη σπουδαιότητα της συζήτησης που άνοιξε με αφετηρία την 9 Ιούνη,  καθώς και ότι ήρθε ως προϊόν της ενότητας που σφυρηλατήθηκε στους αγώνες. Ο Θ.Διαβολάκης ανένταχτος, ξεκίνησε περιγράφοντας το πολιτικό σκηνικό με πολέμους και καταστολή, αλλά και όχι στο Ευρωσύνταγμα, τις απεργίες και τις  καταλήψεις και κατέληξε λέγοντας ότι η μαχητικότητα του κόσμου βάζει στην αντικαπιταλιστική ασριστερά το καθήκον να δώσει τις μάχες σε ολα τα πεδία, καθώς και σ’ αυτό των εκλογών. 

Δυστυχώς όταν τελείωσε η συζήτηση οι σύντροφοι του ΝΑΡ αποφάσισαν ότι δεν τους εκφράζει την πρόταση κειμένου που κατατέθηκε στο προεδρείο (ενώ το είχαν υπόψην τους μία βδομάδα πριν και δεν είχαν εκφράσει καμία διαφωνία) και μοίρασαν  κείμενο του ΜΕΡΑ. Στη συνέχεια άρχισαν να μακρυγορούν, οδηγώντας τον περισσότερο κόσμο να αποχωρήσει. Ετσι μετά τη 1 το βράδυ και ενώ είχαν απομείνει 6-7 άτομα αποφασίστηκε ότι η συνέλευση δεν μπορούσε να καταλήξει σε ένα ενιαίο κείμενο.

Μάνος Σπυρόπουλος     

 

Νίκαια-Κορυδαλλός

Περίπου 50 άτομα, συμμετείχαν στην αντικαπιταλιστική συνέλευση της τοπικής πρωτοβουλίας Κορυδαλλού –Νίκαιας την Τετάρτη 11 Ιούλη, στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού. Αν και ήταν η τελευταία του γύρου των συνελεύσεων που έγιναν στις γειτονιές μετά την 9 Ιούνη, η σύνθεση του κόσμου που συμμετείχε ήταν ενδεικτική της δυναμικής που έχει η Πρωτοβουλία για το ενωτικό κατέβασμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές. 

Τη συζήτηση άνοιξε η Αφροδίτη Χριστοδουλάκου από την ΑΡΑΝ που μίλησε για την πολιτική συγκυρία που διαμορφώθηκε την τελευταία χρονιά, μετά τις μάχες του φοιτητικού κινήματος και για την αναγκαιότητα αυτό το κίνημα να βρει την πολιτική του έκφραση και στο επίπεδο των εκλογών. Στη συνέχεια η Κατερίνα Θωίδου από το ΣΕΚ, ότι η ΝΔ ήθελε να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών για να αποστομώσει τις «μειοψηφίες» που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις αλλά βρίσκεται στριμωγμένη από την οργή του κόσμου για τις πυρκαγιές και ότι χρειάζεται η ριζοσπαστική αριστερά να εμφανιστεί σαν ένα ενιαίο ρεύμα που θα εκφράσει όλο τον κόσμο που αντιστάθηκε.

Ο Βασίλης Αρβανίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κορυδαλλού Αγ. Βαρβάρας είπε ότι στη διάρκεια της απεργίας στις εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί στις γειτονιές μαζί με τους συλλόγους γονέων συμμετείχε πάνω από 3000 κόσμος και ότι η Πρωτοβουλία χρειάζεται να αντιστοιχίζεται με αυτό τον κόσμο. Ενώ άσκησε κριτική στις συνιστώσες που επέλεξαν να μην είναι μέσα στην πρωτοβουλία λέγοντας: «Κάποιοι που μιλούν στο όνομα του Μαρξ καλό θα είναι να τον ξαναδιαβάσουν.  Ο Μαρξ συμβούλευε την εργατική τάξη όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα στους συντηρητικούς και στους φιλελεύθερους να επιλέγει τους φιλελεύθερους και να ετοιμάζει το σκοινί που θα τους κρεμάσει. Ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατη απεργία των δασκάλων τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γιατί αυτό το κίνημα δεν έγινε πανεκπαιδευτικό. 

Η Νατάσσα Βαμβακάρη εργαζόμενη στο Δήμο Νίκαιας, θύμισε τους αγώνες που έδωσαν η συμβασιούχοι κόντρα στην πολιτική αυτής και της προηγούμενης της κυβέρνησης αλλά και της Δημοτικής αρχής που στηρίζεται από το ΚΚΕ, η οποία προχώρησε το 2003 σε απολύσεις 220 συμβασιούχων. «Οι  εργαζόμενοι του Δήμου Νίκαιας έχουμε καταλάβει ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να νικάμε», τόνισε. «Ηρθε η ώρα να χτίσουμε μία νέα αριστερά που να τους στηρίζει, που να παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Η Μερόπη από την Ιατρική Αθήνας, τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν έχει ορίζοντα τις εκλογές, ότι  χρειάζεται να μιλάμε με απλό τρόπο στον κόσμο και να θυμίσουμε τις νίκες που έχει κατακτήσει το κίνημα όπως οι φοιτητικές καταλήψεις.   

Η συνέλευση κατέληξε στη διαμόρφωση κειμένου που καλεί στην διαδήλωση της ΔΕΘ με ένα ενιαίο μπλοκ και αποφάσισε  επίσης να μεταφέρει τη συζήτηση στην πανελλαδική συνέλευση στις 14 Ιούλη.

Xρύσα Mπαλωμένου