Γράμματα και σχόλια
Mήνυμα από την Mουσουλμανική Eνωση Eλλάδας

Με αφορμή το άρθρο του Α.Ανδριανόπουλου στην «Καθημερινή» της 18ης Ιουλίου με τίτλο «Κόκκινο Τζαμί στην Αθήνα;» θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Κατ’ αρχήν το Ελληνοαραβικό Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο δεν είναι τζαμί αλλά ένα πνευματικό κέντρο που διαθέτει χώρο προσευχής για τα μέλη του που είναι περιορισμένου αριθμού. 

Ιδρύθηκε το 2001, λειτουργεί ως κέντρο ανοιχτό για όλους, με γνωστές δραστηριότητες, απόλυτα σεβόμενο τους νόμους του κράτους και με θετική απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Απαρτίζεται από Έλληνες Μουσουλμάνους και Άραβες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Η μετακόμιση στο Μοσχάτο ήταν απαραίτητη καθώς τα μέλη πολλαπλασιάστηκαν και χάρη στην ευγενική χορηγία ενός Σαουδάραβα και όχι του Σαουδαραβικού κράτους, το κτήριο αγοράστηκε και δεν οικοδομήθηκε. Το κέντρο είναι πάντοτε ανοιχτό, οπότε η αγωνιώδης έκφραση του Α. Ανδριανόπουλου «Κανείς δεν γνωρίζει ποια ακριβώς εκδοχή του Ισλάμ θα λατρεύεται εκεί» δεν έχει βάση αφού το κέντρο είναι προσβάσιμο σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν, άλλωστε πάντοτε ήταν. 

Το κέντρο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει το Κρατικό Τέμενος που θα χτιστεί με χρήματα του Ελληνικού Κράτους με λειτουργούς που θα ορίζει το κράτος. Όλα αυτά τα έχουμε ζητήσει εμείς οι Μουσουλμάνοι της Αθήνας που θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με το κράτος αλλά και την Εκκλησία. Όπως γνωρίζετε το κράτος προχώρησε σε ψήφιση νόμου που τα κατοχυρώνει όλα αυτά. Το Μουσουλμανικό τέμενος που θα χτιστεί στον Ελαιώνα θα είναι ο χώρος προσευχής για κάθε Μουσουλμάνο, και όχι ένα Πολιτιστικό κέντρο χωρητικότητας χιλίων ατόμων. 

Βέβαια χάριν εντυπωσιασμού και προεκλογικής περιόδου ο καθένας μπορεί να βγαίνει χωρίς στοιχεία και να απαξιώνει όλους τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα που είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς και το υπόλοιπο 1,5 δις Μουσουλμάνων της γης, δανειζόμενος μία εξέγερση στο Πακιστάν, χρησιμοποιώντας νεολογισμούς όπως «Μαντράσες» (Μαντράσα στα Αραβικά απλά σημαίνει σχολείο) προσπαθώντας να προσβάλλει όσους Μουσουλμάνους διαβάσουν το άρθρο αυτό. 

Οι πράξεις είναι αυτές που καταξιώνουν ή απαξιώνουν τους πολίτες, και οι πράξεις των Μουσουλμάνων της Αθήνας, είτε είναι υπήκοοι είτε μετανάστες, αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μας ταιριάζουν, αλλά προφανώς εξυπηρετούν αυτούς που τα γράφουν για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία χωρίς αιτία.

Με εκτίμηση

Ναΐμ Ελγαντούρ 
Πρόεδρος Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος                                                                                           

(τηλ.6972 008214 - naim_elghandour@yahoo.g)