Εργατικό κίνημα
Δυνατή αντίσταση στην αξιολόγηση

Η πρώτη ημερομηνία της αξιολόγησης, αυτή στις 2 Οκτώβρη, έληξε με πλήρη αποτυχία για την κυβέρνηση και προσωπικά για την υπουργό Γεροβασίλη που ούτε στο δικό της υπουργείο, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν κατάφερε να σπάσει την απεργία-αποχή των δημοσίων υπαλλήλων παρά τις ανοιχτές απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης  στην οποία επιδόθηκε όλην την προηγούμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 10/10 το μεσημέρι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεπερνάνε το 75% συνολικά στο δημόσιο, ενώ σε διάφορους κλάδους φτάνουν το 90-95% . Χαρακτηριστικά τα στοιχεία αποδεικνύουν πως πάνω από 90%  είχαμε στα νοσοκομεία, 75-85% στους Δήμους, 65% στις περιφερειακές διοικήσεις, 73% στο ΙΚΑ, 93% στον ΟΑΕΔ, 72% στο ΥΠΠΟ, 72% στο ΥΠΟΙΚ, και συνολικά πάνω από 65% στα υπουργεία.

Ωστόσο νέες κινητοποιήσεις με καταλήψεις σε όλη τη χώρα γραφείων προσωπικού, διευθύνσεων, γραφείων εμπιστευτικών πρωτοκόλλων, κλπ κάλεσε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη στις 12 Οκτώβρη που είναι η δεύτερη καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των εκθέσεων αξιολόγησης από τους Α' αξιολογητές, ώστε να αποτραπεί και το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης.

“Η αξιολόγηση δεν έχει πλέον καμιά βάση νομιμοποίησης αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία την πέταξαν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με καταγγελίες που καταφθάνουν καθημερινά στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε νοσοκομεία, δήμους, υπουργεία και οργανισμούς, επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί και διοικήσεις οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα όργιο αυθαιρεσιών και εκβιασμών, καλώντας τους εργαζόμενους να καταθέσουν φύλλα αξιολόγησης ακόμη και μετά την καταληκτική ημερομηνία”, ανέφερε μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης από το ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. “Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους που δεν πτοήθηκαν από τις απειλές και έδωσαν αυτή τη μάχη χωρίς να φοβηθούν”. 

“Μπορεί τόσο από την μεριά της κυβέρνησης όσο και από την μεριά της ΝΔ και του Μητσοτάκη οι μνημονιακοί εκβιασμοί να συνεχίζονται όμως απέναντι στον μνημονιακό κατήφορο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα”, ανέφερε ο Κώστας Τουλγαρίδης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, θυμίζοντας τον προηγούμενο γύρο απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση του Μητσοτάκη το 2014. “Η προσπάθεια της Γεροβασίλη να κάνει το άσπρο μαύρο με χαλκευμένα στοιχεία αποδεικνύει πως η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει. Είναι σίγουρο πως η Γεροβασίλη θα προσπαθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιάσει την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη αφού είναι ένα από τα μνημονιακά προαπαιτούμενα της Γ' Αξιολόγησης. Από την μεριά μας πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια”. 

Ενεργοποίηση

“Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε την ενεργοποίηση πλατιών τμημάτων των εργαζόμενων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων τους υπερασπιζόμενοι όχι μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά συνολικά τα κοινωνικά αγαθά και το κοινωνικό κράτος”, ανέφερε ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που ανέδειξε με στοιχεία και αριθμούς τα ψέματα της Γεροβασίλη δίνοντας στην δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία της απεργίας αποχής. 

“Τώρα πλέον πρέπει να διευρύνουμε αυτό το μέτωπο που οργανώσαμε όλοι μαζί και καταφέραμε την ακύρωση της αξιολόγησης, μέσα από τη συλλογική δράση των εργαζομένων, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ένα νέο ξέσπασμα αγώνων με στόχο το μπλοκάρισμα του νέου συνδικαλιστικού νόμου αλλά και τη δυναμική διεκδίκηση μαζικών διορισμών σε όλο το Δημόσιο για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, της μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων με αυξήσεις στις συντάξεις, κλπ, είπε ο Γ. Καλομοίρης τονίζοντας την αναγκαιότητα για μεγάλη πανδημοσιουπαλλιλική απεργία στις 23 Οκτώβρη οπότε ολοκληρώνεται και το τρίτο στάδιο της αξιολόγησης, αλλά και την αναγκαιότητα για κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και Πανεργατική απεργία στα τέλη Οκτώβρη.

“Οι εργαζόμενοι οδήγησαν σε κατάρρευση και αυτή την αξιολόγηση! Ενωμένοι σαν μια γροθιά, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες οργάνωσης από τα κάτω, για την επιτυχία της απεργίας/ αποχής. Με εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συλλογικές αποφάσεις πρωτοβάθμιων συλλόγων, πυροδοτήθηκε ένα ζωντανό και αποφασιστικό κίνημα ανυπακοής σε κάθε υπηρεσία και εργασιακό χώρο του δημοσίου. Η απαίτηση όλων των εργαζόμενων στο Δημόσιο είναι: Πάρτε πίσω το νόμο τώρα!

Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή, για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο, ενάντια σε όλους τους μηχανισμούς, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς μέχρι της 23/10 για να θάψουμε και τυπικά την αξιολόγηση Γεροβασίλη, δίπλα στην αξιολόγηση Μητσοτάκη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια.