Γράμματα και σχόλια
O Mαγγίνας ονειρεύεται επιθέσεις στην ασφάλιση

Στην συνέντευξη που έδωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 28 Ιούλη ο υπουργός Απασχόλησης Μαγγίνας δηλώνει το εξής: «Εχω πάντως την άποψη ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση στη βουλή μετά τις εκλογές.» Και σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης δηλώνει ότι «η ανταπόκριση στην προσπάθεια εκμαίευσης δεσμεύσεων ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα καταγραφόταν ως έλλειψη σοβαρότητας». Με αυτό το πλευρό να κοιμάται, θα μπορούσε να είναι η σύντομη απάντηση. 

Το 2001 η προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να περάσει τη νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» κατέρρευσε με τις γενικές πανεργατικές απεργίες του Απρίλη και του Μάη εκείνης της χρονιάς. Από κει ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Σημίτη. Η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση δίνοντας την υπόσχεση στην άρχουσα τάξη ότι θα προχωρήσει εκεί που δεν τα κατάφερε ο Σημίτης. Τα σχέδιά της ανατράπηκαν από την αντίσταση των εργαζόμενων. Ο νόμος που πέρασε ο Αλογοσκούφης το 2005 για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ο «πιλότος» για μια συνολική επίθεση στο ασφαλιστικό, έχει μείνει στα χαρτιά μετά την απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στις τράπεζες εκείνη τη χρονιά. 

Ο Τσιτουρίδης διαδέχθηκε τον Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εργασίας για να δώσει νέα «ώθηση» στα αντεργατικά σχέδια για το ασφαλιστικό. Βυθίστηκε στο σκάνδαλα της κερδοσκοπικής φούσκας των δομημένων ομολόγων που τίναξαν στον αέρα τα αποθεματικά των ταμείων. Αν νομίζει τώρα η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν να κάνουν θυσίες την στιγμή που τα αρπακτικά της αγοράς λεηλατούν τα ταμεία τους, τότε πράγματι πάσχει από έλλειψη σοβαρότητας. 

Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε με το «όπλο παρά πόδα» για τη στιγμή που η όποια επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει να ανοίξει ξανά το μέτωπο του ασφαλιστικού. Εχουμε να οργανώσουμε τους αγώνες μας από τώρα. Στη διαδήλωση της ΔΕΘ θα διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, και στα σχέδιά της για το ασφαλιστικό. Οσο πιο πετυχημένη είναι αυτή η διαδήλωση, από τόσο καλύτερες θέσεις θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα.