Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Ο αγώνας μας είναι διεθνής

Κριστίνε Μπούχολζ

 

«Σας φέρνω χαιρετισμούς από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους του Die Linke, του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, που παλεύει ενάντια στη λιτότητα και την άνοδο του ρατσισμού στην Ευρώπη» ξεκίνησε την τοποθέτησή της η επανεκλεγμένη βουλευτίνα Κριστίνε Μπούχολζ.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σοκ. To AfD πήρε 12,4% και 94 βουλευτές. Είναι όλοι τους ρατσιστές και καμιά 40ριά από αυτούς είναι φασίστες. Το AfD είναι ένα ρατσιστικό κόμμα με μια ακροδεξιά λαϊκιστική πτέρυγα και μια φασιστική πτέρυγα και η δεύτερη γίνεται ολοένα και πιο δυνατή – όπως έδειξε και η παραίτηση της Πέτρι του ηγετικού στελέχους του κόμματος. Το ΑfD επιδιώκει την εξαφάνιση από τη μνήμη των εγκλημάτων του ναζισμού. Θέλουν να κάνουν παράνομη την ελευθερία της θρησκείας για τους μουσουλμάνους. Απαιτούν 200.000 απελάσεις τον χρόνο. Και ταυτόχρονα κινητοποιούνται στους δρόμους. Το ΑfD καταφέρνει και χτίζει πάνω στη δυσαρέσκεια από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, καθώς η γερμανική άρχουσα τάξη έχει βρεθεί κερδισμένη από την κρίση, όχι όμως και ο λαός που έχει γίνει φτωχότερος, αλλά και πάνω στη ρατσιστική ατζέντα. 

Σε αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν αρκετό αυτό που πέτυχε το Die Linke στις εκλογές. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες το κίνημα ενάντια στο AfD έχει μεγαλώσει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να υποδέχονται τους πρόσφυγες, στα σχολεία υπάρχει κινητοποίηση ενάντια στις απελάσεις μαθητών στο Αφγανιστάν και σε πολλές πόλεις το ΑfD συνάντησε μαζικές αντιδράσεις στο δρόμο εξαιτίας των αντισυγκεντρώσεων που συμμετείχαν από τους μετανάστες και την Αριστερά μέχρι την εκκλησία. 

Πολιτικά, ακόμη και μέσα στην Αριστερά πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα η υποτίμηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει το AfD αλλά και της ισλαμοφοβίας. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα που να συμπεριλαμβάνει συνδικαλιστές, μετανάστες και όσους έχουν σοκαριστεί από την επιτυχία του AfD. Θα έχουμε μια μεγάλη κινητοποίηση σε δέκα μέρες όταν το γερμανικό κοινοβούλιο συγκροτηθεί σε σώμα και αμέσως μετά μια ακόμα μεγάλη κινητοποίηση στις 2 Δεκέμβρη στο Ανόβερο, όπου το AfD θα έχει το συνέδριό του.

Συντονισμός

Η διεθνής κινητοποίηση και ο συντονισμός είναι εξίσου σημαντική όπως και η ελληνική εμπειρία που είναι ενθαρρυντική για εμάς, ενάντια στα επιχειρήματα ότι η φτώχεια και ο μεγάλος αριθμός προσφύγων οδηγεί αυτόματα στον ρατσισμό. Η εμπειρία της Ελλάδας έδειξε ότι αυτό είναι λάθος, δεν υπάρχει αυτός ο αυτοματισμός, το πρόβλημα είναι ο ρατσισμός που διαιρεί. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι είμαι εδώ και παλεύουμε όλοι μαζί για αυτά τα ζητήματα».

Βανίνα Τζουντιτσελί

 

 «Αν μπορούμε να συνοψίσουμε σε μια λέξη αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Γαλλία, η λέξη αυτή είναι αστάθεια» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της η Βανίνα Τζουντιτσελί, μέλος του NPA. «Από τη μια έχουμε μια νέα κυβέρνηση που επιτίθεται στα δικαιώματα -η κυβέρνηση Μακρόν φέρνει περισσότερη λιτότητα, καταστολή και ρατσισμό- και το Εθνικό Μέτωπο που έχει ανέβει επικίνδυνα. Αλλά από την άλλη έχουμε επίσης εκατομμύρια ανθρώπων που αντιστέκονται και ριζοσπαστικοποιούνται και αυτό είναι μια μεγάλη ελπίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη γενική απεργία τον Σεπτέμβρη και μια επόμενη ακολουθεί στις 19 Οκτώβρη. Αλλά πρέπει να πείσουμε τον κόσμο στη Γαλλία ότι δεν αρκούν οι αγώνες ενάντια στη λιτότητα ούτε απλά να ψηφίζει ενάντια στο Εθνικό Μέτωπο, αλλά πρέπει να παλέψει ενάντιά τους. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Σήμερα το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε κρίση και η Μαρίν Λεπέν προτείνει δημιουργία νέου κόμματος το Μάρτιο. Πρέπει να είμαστε δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους ενάντια σε αυτήν την απόπειρα. Αυτό που κάνει η ΚΕΕΡΦΑ εδώ είναι έμπνευση για εμάς στη Γαλλία».

Εβούτ Φάν τε Μπεργκ

 

 «Στην Ολλανδία παλεύουμε ενάντια στη νέα λιτότητα της κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της απεργίας 55.000 εκπαιδευτικών, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και συνδέουμε αυτή τη μάχη με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό. Στις 21 Μάρτη του 2018 θα έχουμε δημοτικές εκλογές και θα οργανώσουμε καμπάνια προκειμένου να ενώσουμε την αριστερά σε τοπικές κινήσεις ενάντια στην ακροδεξιά. Η διαδήλωση στις 17 Μάρτη θα είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο Εβούτ Φάν τε Μπεργκ από το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ολλανδία.

Ο Στιβ Σεντάρ (βλέπε συνέντευξη στην σελίδα 13) περιέγραψε πως κινούμενο ενωτικά, το αντιρατσιστικό κίνημα στην Καταλωνία πέτυχε να μπολιάσει τον αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον αγώνα για ανεξαρτησία με τον αντιρατσισμό και την ισλαμοφοβία που από τη μια πέτυχαν την απομόνωση των φασιστών και από την άλλη ανάγκασαν την τοπική κυβέρνηση να πάρει θέση ενάντια στις πολιτικές του ισπανικού κράτους και της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ντενίζ Γκουγκόρεν

 

«Η Τουρκία έχει στο έδαφός της τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από κάθε άλλη χώρα. Το ΑKP και ο Ερντογάν είναι το κόμμα που έχει υπογράψει την ρατσιστική συμφωνία με την ΕΕ επιδιώκοντας να κερδίσουν ανταλλάγματα υπό την απειλή ότι θα αφήσουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη» είπε στην ομιλία του ο Ντενίζ Γκουγκόρεν από το αντιρατσιστικό κίνημα στην Τουρκία. «Ακόμα χειρότερα, εκτός από τα στρατόπεδα, έχει χτίσει ένα τοίχο 900 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία και ετοιμάζεται να φτιάξει ακόμη δύο στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Η ρατσιστική πολιτική ενάντια στους πρόσφυγες, τους Κούρδους και την αριστερά τροφοδοτεί φασιστικά κόμματα όπως το MHP. Στην Τουρκία ξεκινάμε μια αντιρατσιστική καμπάνια που μπορεί να πάρει διαστάσεις, όπως έδειξε και η σύσκεψη που οργανώθηκε στην Ιστανμπούλ την προηγούμενη βδομάδα και στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από πάρα πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες». 

«Το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου» είπε ο Ντίνος Αγιομαμίτης από την Κύπρο. «Από την αρχή του, το 2009, το ΕΛΑΜ συνάντησε την αντίσταση του αντιφασιστικού κινήματος που τους καθήλωσε αρχικά στο 0,5%. Για να φτάσει στο 3%, που το έβαλε στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές, δεν έφταιγε γενικά η κρίση. Τους άνοιξαν το δρόμο οι εθνικιστικές πολιτικές των απορριπτικών κομμάτων και η στήριξη του Αρχιεπίσκοπου που τους λέει καλά παιδιά, τους δίνει άφθονη χρηματοδότηση και τους παραχωρεί αίθουσες. Στις επιθέσεις που έγιναν από τους φασίστες ενάντια σε κομμάτια της ριζοσπαστικής αριστεράς υπήρξαν οι απαντήσεις – και το θετικό και όχι συνηθισμένο είναι ότι απάντησε και το ΑΚΕΛ. Μπορούμε να στείλουμε και στην Κύπρο και παντού τους φασίστες εκεί που τους αξίζει».

 «Στη Δανία, ακολουθώντας το παράδειγμά σας εδώ στην Ελλάδα, αλλά και το παράδειγμα της καμπάνιας “Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό” στη Γερμανία, προσπαθούμε να χτίσουμε ισχυρά δίκτυα και κοινή δράση» τόνισε η Λένε Γιούνκερ από τη Δανία. «Ενόψει των τοπικών εκλογών τον Νοέμβρη έχουμε ξεκινήσει μια μαζική καμπάνια ενάντια στην ακροδεξιά και ετοιμαζόμαστε ήδη για τις διεθνείς διαδηλώσεις στις 17 Μάρτη».

Τους χαιρετισμούς του στην Διεθνή Συνάντηση απέστειλε εκ μέρους του αντιφασιστικού κινήματος στην Βρετανία ο Γουέιμαν Μπένετ που αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας, θα μεταφέρει τις αποφάσεις της Διεθνούς Συνάντησης στο Ρουφ στην Πανεθνική Συνδιάσκεψη του Stand up to Racism στις 21 Οκτώβρη στο Λονδίνο.

Μήνυμα αλληλεγγύης στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση έστειλαν πέντε οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από την Αυστραλία, στο οποίο αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν στις διεθνείς κινητοποιήσεις του Μάρτη του 2018 με κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις στις 24 Μάρτη.