Εκπαίδευση και Νεολαία
Συνελεύσεις στις Σχολές

Γενική συνέλευση ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, 16/10

ΦΛΣ

Την Τετάρτη 11/10 έγινε πολύ μαζική συνέλευση στη Φιλοσοφική. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίαρχα γύρω από τα συγγράμματα. 
Τοποθετήθηκαν τα ΕΑΑΚ και το ΜΑΣ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια επίθεση στην δωρεάν Παιδεία. Μπήκανε και άλλα αιτήματα, πχ για τις εστίες. Διώχνουν ένοικους των παλιών εστιών του Πολυτεχνείου γιατί θέλουν να κάνουν ανακαίνιση. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν πολλά άδεια δωμάτια, δεν δέχονται νέους. Όλοι αυτοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι. 
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν τρεις: την Παρασκευή 13/10 κινητοποίηση στο Υπουργείο για τα συγγράμματα, την Δευτέρα 16/10 στο Εφετείο για την Ηριάννα (που είναι και υποψήφια διδάκτωρ του τμήματός μας και δεν την αφήνουν να συνεχίσει τις σπουδές της) και την Τρίτη 17/10 κινητοποίηση για τις εστίες. Τα ΕΑΑΚ τοποθετήθηκαν υπέρ της σύνδεσης των κινητοποιήσεων για συγγράμματα και εστίες, αφού αφορούν τη δωρεάν Παιδεία. Ωστόσο η ΚΝΕ δεν τοποθετήθηκε σ’ αυτό. 
Πολύ καλό σημείο της συνέλευσης ήταν ότι είχαμε τοποθέτηση από μια καθαρίστρια, που μας εξήγησε την κατάσταση στο συνεργείο της: τέσσερα άτομα για εννέα ορόφους. Το συνεργείο είναι ακόμα δημόσιο, βέβαια έχουν μόλις δίμηνη σύμβαση. Ο κίνδυνος να μπει εργολάβος και να βάλει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις (πχ 4ωρο) είναι μεγάλος. 
 
Άννα Αδαμίδη

ΤΕΙ

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έγινε στις 16/10 γενική συνέλευση της ΣΕΥΠ με κύριο άξονα το ‘Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής’ δηλαδή τις συγχωνεύσεις-κλεισίματα. Η σχολή αυτή έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι κατακερματισμένη σε 4 κτίρια μακριά από τα κεντρικά, κι όμως στα κεντρικά του ΤΕΙ όπου έγινε η συνέλευση, ήρθαν 200 φοιτητές. Είναι η σχολή που πλήττεται περισσότερο από όλες με το νόμο Γαβρόγλου, με 12 τμήματα να συγχωνεύονται σε 7, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί το τμήμα προσχολικής αγωγής στο ΕΚΠΑ.
Ψηφίστηκε το πλαίσιο της ΠΚΣ που πρότεινε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 18/10, ενώ η ίδια απόφαση είχε παρθεί την περασμένη Τετάρτη στην αντίστοιχη συνέλευση της ΣΓΤΚΣ.
 
Βασίλεια Χαρλαύτη

ΑΣΚΤ

Γενική συνέλευση έγινε στην ΑΣΚΤ την Τρίτη 17/10. Υπερψηφίστηκε το πλαίσιο ΑΡΚΑΣ – ΕΑΑΚ με απόφαση για κινητοποίηση στις 18/10 στο Υπ. Παιδείας σε συμπαράσταση στον αγώνα των ΤΕΙ ενάντια στο ΠΔΑ και κάλεσμα για φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 26/10 στις 12μες στα Προπύλαια. Ο ΣΦ της ΑΣΚΤ καλεί όλους τους υπόλοιπους συλλόγους σε συντονισμό για να ανοίξει η σύγκρουση με την κυβέρνηση και το νόμο Γαβρόγλου.


Ναυπηγοί

Έγινε την περασμένη εβδομάδα συνέλευση στους Ναυπηγούς με 85 άτομα. Υπήρξαν τοποθετήσεις για τα συγγράμματα από τη μεριά των ΕΑΑΚ, της ΠΑΣΠ και της ΚΝΕ. Πέρασε το πλαίσιο των ΕΑΑΚ το οποίο προέβλεπε την Παρασκευή 13/10 να κατέβει αντιπροσωπεία στο Υπουργείο Παιδείας να μεταφέρει τα αιτήματά μας. 
Έτσι, συγκεντρωθήκαμε έξω από το Υπ.Παιδείας Συμμετείχαν με πανό διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι πέρα από τους Ναυπηγούς, όπως το Βιολογικό και το Φυσικό. Κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα και μπήκαμε αλλά δεν υπήρχε κανείς να ακούσει τα αιτήματά μας. Αντιθέτως εκεί βρίσκονταν ΜΑΤ και σαν απάντηση λάβαμε δακρυγόνα. Ήμασταν εκεί μια ώρα περίπου χωρίς να έρχεται κάποιος να μιλήσουμε, μόνο κι άλλες διμοιρίες των ΜΑΤ. 
Όταν λοιπόν το υπουργείο λέει «δεν δέχομαι καν να συζητήσουμε για τα συγγράμματα», καταλαβαίνουμε ότι χρειάζονται ακόμα μαζικότερες γενικές συνελεύσεις. Επιπλέον θα δοθεί συνέχεια και στα ζητήματα της σίτισης και της στέγασης. Από αυτή τη στιγμή ξεκινάμε προσπάθεια για νέα γενική συνέλευση με σκοπό την κλιμάκωση.
 
Πάνος Σγούρος

Πολιτικό

Στο Πολιτικό της Νομικής έγινε συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις απείχαν, όπως κάνουν συνήθως στις γενικές συνελεύσεις. Στις αριστερές δυνάμεις το κοινό στοιχείο ήταν το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία. Να κατοχυρώσουμε τα δωρεάν συγγράματα και να πιέσουμε το υπουργείο να δεσμευτεί γι’ αυτό. 
Στη συζήτηση το θέμα των συγγραμάτων συνδέθηκε με την ευρύτερη υποχρηματοδότηση στην Παιδεία και συνολικά τα μνημόνια και τη λιτότητα. Η Ελλάδα δίνει δισεκατομμύρια στο χρέος αλλά «δεν έχει» 15 εκατομμύρια για τον ΣΕΕΒΙ, για τα συγγράμματά μας. Άνοιξε επίσης το ζήτημα των μαθημάτων επιλογής που κόβονται, για παράδειγμα πιθανόν να κοπεί το μάθημα διδακτικής επάρκειας. 
Τα ΕΑΑΚ πρότειναν αυτή τη βδομάδα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προσανατολίζεται για την Πέμπτη (19/10). Χρειάζεται να είναι κεντρική κατεύθυνση του φοιτητικού κινήματος να βγει στους δρόμους και να διεκδικήσει μαζικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας, με τη συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων στις σχολές και τη σύνδεση με το εργατικό κίνημα που παλεύει ενάντια στο χρέος και όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
 
Ιλιρίντα Μουσαράι