Εκπαίδευση και Νεολαία
Εκδηλώσεις στο πλευρό της Καταλωνίας

Με μεγάλη επιτυχία έγινε ο κύκλος συζητήσεων που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις σχολές. Την Πέμπτη 12/10 σε Φιλοσοφική και Πάντειο, και την Παρασκευή 13/10 σε ΝΟΠΕ και ΤΕΙ Αθήνας, ο Στηβ Σεντάρ από την UCFR («Ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό») της Καταλωνίας, μετέφερε σε δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες τις δυνατές εικόνες του κόσμου που πάλεψε για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Από την εκδήλωσή μας στη Φιλοσοφική πέρασαν πάνω από 15 άτομα. Ο Στηβ μας περιέγραψε τι έγινε στην Καταλωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα, από ψηφοφόρους, αστυνομία και κράτος. Κίνησε πολύ το ενδιαφέρον των φοιτητών το τι οργανώνεται για να δοθεί συνέχεια στις μάχες καθώς και το ποια ήταν η στάση του κόσμου στο υπόλοιπο ισπανικό κράτος. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που παρακολούθησαν τη συζήτηση, αλλά και αρκετοί/ές που πέρασαν για λίγο, ήρθαν μετά και μας μίλησαν. Ενθουσιάστηκαν που ήρθε ένας Καταλανός επαναστάτης από την άλλη άκρη της Ευρώπης για να διαδώσει αυτό που έχει γίνει. Η εκδήλωση βοήθησε στο να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη, μας δημιούργησε το πνεύμα της επανάστασης, ότι μπορούμε εδώ να κάνουμε κι εμείς κάτι. Δημιούργησε τον απαραίτητο προβληματισμό και μας έδωσε τα εφόδια να ανοίξουμε τη συζήτηση», μας είπε ο Άγγελος.

Αντίστοιχα, στη ΝΟΠΕ δέκα άτομα παρακολούθησαν την αφήγηση των αγώνων της Καταλωνίας. Στους αγώνες αυτούς ο Στηβ Σεντάρ συμπεριέλαβε και τις μαζικές διαδηλώσεις υποδοχής των προσφύγων και την πάλη ενάντια στη λιτότητα και τις εξώσεις, ως ρίζες του σημερινού κινήματος. Από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι η υποστήριξη των επαναστατών στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας βασίζεται στην ανάλυση του Λένιν για το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, αλλά ταυτόχρονα η κάθε περίπτωση απόσχισης είναι ξεχωριστή και χρειάζεται να αξιολογείται με το κριτήριο της αποδυνάμωσης του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Ερωτήσεις

«Η συζήτηση που έγινε στο Πάντειο είχε 30 άτομα. Μας βοήθησε να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα. Μας έκανε εντύπωση αυτό που μας είπε ο Στηβ ότι ο κόσμος σιχάθηκε την καταστολή και την προπαγάνδα των κυρίαρχων ισπανικών ΜΜΕ και αρκετοί ψήφισαν ‘Ναι’ για να αντιταχθούν σε αυτά. Υπήρξαν ερωτήσεις για τα γεγονότα, όπως το τι στάση κράτησε η αστυνομία της Καταλωνίας» είπε η Μαρίνα στην ΕΑ. 

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε, επιπλέον, η συζήτηση στο ΤΕΙ Αθήνας όπου 25 άτομα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και στη συνέχεια «βομβάρδισαν» τον Στηβ Σεντάρ με ερωτήσεις, σε μια εκδήλωση που κράτησε πάνω από δύο ώρες. Ερωτήσεις από το πώς αντιμετωπίστηκε το δημοψήφισμα εκτός Καταλωνίας μέχρι το ποιες είναι οι δυνάμεις της καταλανικής άρχουσας τάξης που έχουν συμφέρον από την ανεξαρτησία, με τον Σεντάρ να εξηγεί υπομονετικά ότι στην πραγματικότητα καμία μεγάλη μερίδα του καταλανικού κεφάλαιου δεν στηρίζει αυτή την κατεύθυνση. Δύο φοιτήτριες από τη χώρα των Βάσκων που έχουν έρθει στο ΤΕΙ για Εράσμους ρώτησαν πώς εξηγούνται οι διαφορές στην αντιμετώπιση της βασκικής ανεξαρτησίας από τις αντίστοιχες δεξιές και αριστερές δυνάμεις. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε και έξω από τις αίθουσες και τα αίθρια των σχολών αλλά και στη διεθνή συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ την επόμενη ημέρα: πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Στηβ Σεντάρ για έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό ενάντια στη φασιστική απειλή. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η άγρια καταστολή και οι φασιστικές συνάξεις ενάντια στην ανεξαρτησία ξύπνησαν τις φρανκικές μνήμες στα μυαλά των Καταλανών και Ισπανών εργαζόμενων που τις αντιμετώπισαν.