Η Άποψή μας
Nα τελειώνουμε με τον νεοφιλελευθερισμό και την πολεμοκαπηλεία

Με την ημερομηνία των εκλογών να πλησιάζει, υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Δεν αφήνουν ούτε στιγμή να πάει χαμένη χωρίς να ανακοινώσουν ακόμα μια υπόσχεση για «παροχές». Κάνουν ότι μπορούν για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τι σήμαιναν τα τρισήμιση χρόνια του Καραμανλή κι ακόμα περισσότερο θέλουν να κρύψουν τι έχουν σκοπό να κάνουν σαν επόμενη κυβέρνηση αν ξαναεκλεγούν.

Ομως δεν ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που προεκλογικά υπόσχονται ...αυξήσεις στις συντάξεις και «μεγάλα έργα» που θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Είναι οι Αλογοσκούφηδες και οι Τσιτουρίδηδες που λεηλάτησαν τα Ταμεία μοιράζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες φίλους τους και που δηλώνουν σχεδόν ανοιχτά ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά τις εκλογές. Οι Παυλόπουλοι, που έδιναν το 2004 υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και τελικά έστειλαν δεκάδες χιλιάδες νέους στην ανεργία - και σήμερα τους υπόσχονται ξανά «μοριοδότηση».

Δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που με τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις τους έχουν έχουν βάλει στόχο να κάνουν εμπόρευμα κάθε κοινωνικό αγαθό παραδίδοντας το στους ιδιώτες, από την υγεία και τον πολιτισμό μέχρι την παιδεία και την έρευνα. Αυτοί που έφεραν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με τις περικοπές στην πυρόσβεση και τη ρύπανση του περιβάλοντος και τώρα περιμένουν ...τις πλημμύρες για να σβήσουν τις φωτιές.

Είναι η κυβέρνηση των πραιτώρων του Πολύδωρα, των σιδερογροθιών στις φοιτητικές διαδηλώσεις, των βασανιστήριων που φέρνουν τα Αμπου Γκράιμπ στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, της «ζαρντινιέρας», των απαγωγών των Πακιστανών, των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η κυβέρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που συμμετέχει σε όλα τα εγκλήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στέλνει ελληνικό στρατό στο Αφγανιστάν και φρεγάτες στην «πολυεθνική δύναμη» στο Λίβανο, κάνει εμπάργκο στη Γάζα μαζί με την Ε.Ε. καταδικάζοντας στην πείνα χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Ο Καραμανλής ήρθε για να μπορέσει να φέρει σε πέρας όλες τις νεοφολελεύθερες επιθέσεις για χάρη των καπιταλιστών, που δεν κατάφερε ο Σημίτης. Σήμερα, μετά από τρισήμιση χρόνια, η αντίσταση του κινήματος, οι απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων, των δασκάλων, των λιμενεργατών, των πανεπιστημιακών, οι μεγαλειώδεις καταλήψεις και τα συλλαλλητήρια των φοιτητών, έχουν στραπατσάρει αυτό το σενάριο. Η πόλωση, ανάμεσα στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις του ελληνικού καπιταλισμού για λεηλασία σε όλους τους τομείς και για μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη στην αντίσταση του κόσμου που αρνείται να υποκύψει, τον στρέφουν στις πρόωρες εκλογές. Εστω κι αν ξέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση – όποια κι αν είναι – θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες, αν όχι χειρότερες, πιέσεις και διλήμματα.

Aπάντηση

Είτε, λοιπόν, προχωρήσει ο Καραμανλής σε εκλογές, είτε όχι, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουμε παρά μια απάντηση: Ωρα να μας αδειάζουν τη γωνιά!

Αυτή την απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και στα σχολεία και στις εκλογές.

Θα τη δώσουμε στη Διεθνή Εκθεση στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη μαζί με τα συνδικάτα και τους φοιτητές στο πανελλαδικό συλλαλλητήριο που θα «υποδεχθεί» τον Καραμανλή και θα δώσει ένα χαστούκι στις όποιες προεκλογικές ψευτιές του.

Θα τη δώσουμε με τα κινήματα σε όλες τις τρομερές μάχες που θα έχουμε μπροστά μας. Για να φέρουμε τους διαχειριστές των επιθέσεων – όποιοι και να είναι – σε ακόμα πιο δύσκολη θέση απ’ ό,τι βρέθηκε η Γιαννάκου όλο τον περασμένο χρόνο.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να δυναμώσουμε την Αριστερά που θα ανοίγει δρόμους και προοπτικές για αυτά τα κινήματα, την Αριστερά των καταλήψεων και των δυνατών απεργιών, την Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

 Το ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. – η πρωτοβουλία για την ΕΝότητα της ΑΝΤΙκαπιταλιστικής Αριστεράς – που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς με δεκάδες συνελεύσεις σε πόλεις, γειτονιές και χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Να βαδίσουμε μαζί με το ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη, να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, να χτίσουμε την Αριστερά της νίκης και των αγώνων, που χρειαζόμαστε.