Εκπαίδευση και Νεολαία
Kάτω τα χέρια απ’ το άσυλο

Τον μήνα που λείπουν οι φοιτητές, αλλά και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, διάλεξε ο πρύτανης Παλήκαρης για να περάσει από το Πρυτανικό Συμβούλιο την άρση του ασύλου για 30 μέρες. Σαν αφορμή χρησιμοποίησε «την διαπίστωση παραβατικών πράξεων, κλοπών και διακίνησης ναρκωτικών», στο χώρο των κτηρίων της Κνωσού.

Η απόπειρα του Παλήκαρη να εφαρμόσει στα μουλωχτά το νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου, άνοιξε την όρεξη και στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής στη Θεσσαλονίκη που ζήτησε την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα περιπολεί στους πανεπιστημιακούς χώρους και θα καλεί τους πραίτορες του Πολύδωρα να επέμβουν όποτε κρίνει αναγκαίο!

Τις προσπάθειες άρσης του ασύλου και εφαρμογής του νόμου πλαίσιου κατάγγειλε η ΠΟΣΔΕΠ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 2 Αυγούστου και ζήτησε να μην εφαρμοστούν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα νέες κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβρη για το μπλοκάρισμα του νόμου.

Η Πρωτοβουλία Γένοβα στο Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της: 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε την άρση του ασύλου λόγω «περιφερόμενων ναρκομανών στους χώρους του κτιρίου». Η απόφαση πάρθηκε εφαρμόζοντας το νέο νόμο πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στο Πρυτανικό Συμβούλιο να αίρει το άσυλο – και όχι στην Επιτροπή Ασύλου, ώς ίσχυε.

Πρόκειται για πραγματικό πραξικόπημα σε στύλ Γιαννάκου από το συμβούλιο, όταν η ίδια η σύγκλητος, αλλά και πολύ περισσότερο όλοπι οι σύλλογοι φοιτητών έχουν απορρίψει το νέο νόμο. Εμείς οι φοιτητές, που με τις πολύμηνες καταλήψεις διαρκείας κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σκουπίδια δεν θα αφήσουμε τους πρυτάνεις να εφαρμόζουν νόμους που απορρίπτει το  φοιτητικό κίνημα στη συντριπτική του πλειοψηφία.

Την καλύτερη απάντηση θα τη δώσουμε στις 8 Σεπτέμβρη που θα διαδηλώσουμε αντικυβερνητικά έξω από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη δίνοντας το έναυσμα για ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση (η τωρινή ή η επόμενη) επιχειρήσει να εφαρμόσει ένα νόμο που ακυρώσαμε ώς τώρα στην πράξη, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει ΞΑΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Και αυτή τη φορά θα ξεκινήσουν με ένα μεγάλο πανεργατικό παμφοιτητικό ξεσηκωμό το Σεπτέμβρη...