Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μόρια: Μαζική προσφυγική διαδήλωση

Εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία από το στρατόπεδο της Μόριας μέχρι την πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου και παρέμειναν από το βράδυ του Σαββάτου 21/10, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αλλά και για την καθυστέρηση απάντησης στις αιτήσεις ασύλου. 

Όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα τόσο πιο απάνθρωπες γίνονται οι συνθήκες για τους 5.000 ανθρώπους της Μόριας, πολλοί από τους οποίους οικογένειες με πολλά παιδιά. Μετά τον θάνατο ενός πεντάχρονου κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα άλλο ένα θανατηφόρο περιστατικό ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών. Ένας ακόμα άντρας με καταγωγή από το Ιράκ έχασε τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στον καταυλισμό. 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΑ Αιγαίου «Η διαμαρτυρία τους ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου όπου ξεκίνησαν από τη Μόρια με προορισμό τη Μυτιλήνη και η αστυνομία τους έκοψε τη διέλευση στο ύψος του Καλαμάρι. Μεγάλη ομάδα προσφύγων και μεταναστών πραγματοποίησαν εκεί ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία ενώ η διέλευση της κυκλοφορίας οχημάτων για δύο ώρες πραγματοποιούνταν από τους παράδρομους του Συνοικισμού. Μια μικρότερη ομάδα Αφγανών προσφύγων περνώντας τα εμπόδια, κατευθύνθηκε με πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη και μέχρι αυτή την ώρα πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Σαπφούς».

Οργή

Πέρυσι έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη πέθαναν στη Μόρια. Φέτος το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Σαράντα-τρεις ομάδες και οργανώσεις αλληλεγγύης που δρουν στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα καλούν τις ντόπιες και κεντρικές αρχές να λάβουν επειγόντως μέτρα ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι προσφύγων από το κρύο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις, εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά: 

«Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας ενώ έχει χωρητικότητα 2000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων. Πολλοί ζουν σε θλιβερά ανεπαρκείς καλοκαιρινές σκηνές και αναγκάζονται να κοιμούνται στο δάπεδο, πάνω σε λεπτά στρώματα ή πάνω σε κουβέρτες». Παρομοίως, αναφέρουν, και στα άλλα νησιά -στη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο- επικρατεί συνωστισμός σε όλα τα hotspot, αφήνοντας 8.000 επιπλέον αιτούντες άσυλο να προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς κατάλληλη στέγαση. «Τα λεγόμενα ‘hotspot’ είναι μη βιώσιμα και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα» επισημαίνουν.

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις τονίζουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν προκαλείται από την έλευση του χειμώνα ή κάποια ξαφνική αύξηση των αφίξεων: «Είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και των πολιτικών αποκλεισμού της ΕΕ όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτές οι πολιτικές είναι που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στα νησιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, που τους εμποδίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη και εμποδίζουν ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα για μετεγκατάσταση και οικογενειακή επανένωση να μεταφερθούν σε άλλες χώρες σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.»