Διεθνή
Καταλωνία: Mισό εκατομμύριο διαδήλωσαν υπέρ της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη

21/10, Διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης

Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, μετά την απόφαση του Ισπανικού κράτους να καταργήσει την αυτονομία και να αναλάβει το ίδιο τον άμεσο έλεγχο στην Καταλωνία -σε μια διαδήλωση που είχε αρχικά καλεστεί για να απαιτήσει την απελευθέρωση των φυλακισμένων καταλανών πολιτικών Jordi Sanchez και Jordi Cuixart.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι κάλεσε τη γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος  με σκοπό να καταργήσει την καταλανική κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές στην Καταλωνία μέσα σε έξι μήνες. Αυτό θα σημάνει ότι η καταλανική κυβέρνηση δεν θα έχει καμιά απολύτως εξουσία ενώ το ισπανικό κράτος θα καθορίσει τα πάντα από τα  οικονομικά μέχρι την αστυνομία. Ταυτόχρονα πάνω από 1300 τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν πάρει την βάση τους από την Καταλωνία μέσα στον τελευταίο μήνα σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του κινήματος ανεξαρτησίας.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, απέναντι στην αποφασιστική επίθεση του Ραχόι, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζδεμόν αναζητεί συμβιβασμούς και ετοιμάζεται να ζητήσει ακόμη μια φορά την παρέμβαση της ΕΕ – που μέσω του προέδρου της στη Σύνοδό της την περασμένη Πέμπτη κατέστησε σαφές ότι τα της Καταλωνίας είναι «δουλειά του Ισπανικού κράτους». 

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να σταματήσει η επίθεση του Ραχόι (που είχε και τη στήριξη του PSOE και των Ciudadanos) είναι η κινητοποίηση του κόσμου από τα κάτω, όπως συνέβη τη μέρα του δημοψηφίσματος, όταν έχοντας στην πρωτοπορία τους πυροσβέστες και τους λιμενεργάτες, κατάφεραν να νικήσουν την τεράστια κινητοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών του Ραχόι και της άγριας βίας που το συνόδευε. Αυτή η δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους όπως έδειξαν οι αυθόρμητες διαδηλώσεις που έγιναν το βράδυ των συλλήψεων αλλά και οι συμβολικές 15λεπτες στάσεις εργασίας που έγιναν την επόμενη μέρα σε εκατοντάδες χώρους εργασίας. Και μαζί με αυτό. το χτίσιμο της αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα, καταρχήν μέσα στο Ισπανικό κράτος, (όπου με πρωτοβουλία του κινήματος «Αξιοπρέπειας» έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις που κατήγγειλαν τον Ραχόι) και βέβαια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. 

Διαδήλωση και στην Αθήνα

“Αλληλεγγύη στην Καταλονία, κάτω ο Ραχόι και η τρομοκρατία”, ήταν το βασικό σύνθημα που ακούστηκε στην κινητοποίηση το Σάββατο 21/10, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και συνέχισε με πορεία στην Ισπανική πρεσβεία, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου δίπλα στο μουσείο της Ακρόπολη, που ήταν περικυκλωμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες μπάτσους.