Εργατικό κίνημα
Μάχη για τα Ταμεία στις Τράπεζες

Πάνω από δυόμιση χιλιάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκαν τη Δευτέρα 30/10 έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έκανε το σωματείο τους ενάντια στη διοίκηση της ΕΤΕ που σταμάτησε την χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). 

“Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων που συνάντησε τον Φραγκιαδάκη την προηγούμενη Παρασκευή βρήκε μπροστά της την πλήρη άρνηση του διοικητή της τράπεζας να συζητήσει οτιδήποτε. Tο μόνο που συζητάει είναι με ποιον τρόπο θα πάμε στον ΕΟΠΥΥ”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ η Μίνα Θεοτοκάτου συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.

“Αυτό σημαίνει τραγική μείωση των συντάξεών μας από την μια και από την άλλη την αυτόματη διάλυση του ταμείου υγείας μας, του ΤΥΠΕΤ. Το χάσιμο αν πάμε στον ΕΟΠΥΥ θα είναι της τάξης του 55-60% όπως συνέβη με όλα τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν. Χρειάζονται μαχητικές πρωτοβουλίες. Να πάμε στα κεντρικά και να μην βγούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους. Να κλείσουμε τα μεγάλα καταστήματα της τράπεζας. Πρέπει να βάλουμε οριστικό λουκέτο στο κέντρο μηχανογράφησης, στο ναυτιλιακό, στα κεντρικά καταστήματα. Έτσι κερδίζαμε και παλιότερα. Είμαι στην τράπεζα από το 1981. Το 1982 κάναμε 42 μέρες και μετά έχουμε κάνει πολλές μεγάλες απεργίες. Με τους αγώνες μας κερδίσαμε όλα αυτά που μας παίρνουν τώρα.

Πρέπει επίσης να ζητήσουμε εδώ και τώρα το άνοιγμα του απεργιακού ταμείου. Το απεργιακό ταμείο της Εθνικής έχει τεράστια ποσά. Αν σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά τα χρόνια το 0.005% των αποδοχών όλων όσων δουλεύουν στην Εθνική πηγαίνει στο απεργιακό ταμείο καταλαβαίνουμε πως μπορούμε να δώσουμε μάχη πολλών εβδομάδων και να λυγίσουμε την διοίκηση της ΕΤΕ και τις κυβερνητικές πολιτικές”, τόνισε η Μ. Θεοτοκάτου.

“Έξω από τα δικαστήρια σήμερα μια ομάδα συνταξιούχων μίλαγε με τον κόσμο και προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε πως δεν γίνεται να σώσουμε το ΛΕΠΕΤΕ μόνο με νομικές διαδικασίες. Αυτό που όλοι εντοπίζαμε ήταν πως την ημέρα που συζητιέται η υπόθεση στα δικαστήρια θα έπρεπε η Εθνική να είναι κλειστή με απεργία”, εξηγεί μιλώντας στην ΕΑ η Ιωάννα Παυλοπούλου συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.

“Πήραμε την απόφαση να φτιάξουμε μια Πρωτοβουλία Συνταξιούχων από τα κάτω.  Πάμε για μάχη  διαρκείας και για να το κάνουμε σοβαρά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μας”, αναφέρει η Ι. Παυλοπούλου.