Εργατικό κίνημα
Μονιμοποιήσεις, προσλήψεις

23/2/17, Απεργιακή συγκέντρωση εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Σύσκεψη συμβασιούχων και άλλων εργαζόμενων με επισφαλείς σχέσεις εργασίας λάμβανε χώρα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ.Σάββας, το απόγευμα της Τρίτης 31/10 σε ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.

Η σύσκεψη γίνοταν κατόπιν πρωτοβουλίας του Συντονιστικού Νοσοκομείων και με τη στήριξη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, προκειμένου να συζητηθούν και να οργανωθούν τα βήματα για μια κοινή καμπάνια για μόνιμη και σταθερή δουλειά, τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε όλο το δημόσιο τομέα.

Χιλιάδες είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία και στις αρχές της νέας χρονιάς θα αντιμετωπίσουν την απόλυση. Το ζήτημα δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία. Στους δήμους, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ, στο Φυσικό Αέριο, στα υπουργεία, στις τράπεζες, παντού κράτος και αφεντικά χρησιμοποιούν συμβασιούχους για να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες τους σε προσωπικό, αλλά χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας και χωρίς δικαιώματα. 

Αναλώσιμοι

Χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι, ανακυκλώνονται συστηματικά. Σαν αναλώσιμο υλικό με μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και με ελάχιστα δικαιώματα. Η σύμβασή τους λήγει, όπως λένε, και συνήθως κάθε λήξη σύμβασης συνοδεύεται με νέα πρόσληψη συμβασιούχου στην ίδια θέση εργασίας. Η θέση είναι μόνιμη και αναγκαία, οι εργαζόμενοι προσωρινοί και αναλώσιμοι.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, εργαζόμενοι με τέτοιες σχέσεις εργασίας, βγήκαν στο δρόμο, πάλεψαν μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους τους και κέρδισαν τις θέσεις εργασίας τους, χωρίς να κρέμεται η λεπίδα της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους κάθε εξάμηνο, οχτάμηνο ή δωδεκάμηνο.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χρησιμοποιούν τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, του διαχωρισμού δηλαδή από συμβασιούχους σε συμβασιούχους με τις διαφορετικές ημερομηνίες λήξης των συμβάσεων ανάλογα με το πρόγραμμα και τον κλάδο.

Η προσπάθεια του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και των σωματείων και κινήσεων που στηρίζουν αυτή τη σύσκεψη, είναι να αντιμετωπίσουν αυτή την τακτική της απέναντι πλευράς. Με τον συντονισμό, την ενότητα με τους μόνιμους συναδέλφους και τα συνδικάτα και τις κοινές πρωτοβουλίες, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα κερδίσει τη μονιμοποίηση όλων με πλήρη δικαιώματα.

Στο επόμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης θα υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ για τη συζήτηση και τις αποφάσεις της σύσκεψης.  

Στέλιος Μιχαηλίδης


Δήμοι

 

Στάση εργασίας κι έκτακτη γενική συνέλευση καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Αγ.Παρασκευής, την Τετάρτη 1/11, στη 1μμ. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η απόλυση της εργαζόμενης σε Παιδικό Σταθμό του δήμου, Ν.Τσιρώνη. 

“Η εν λόγω συναδέλφισσα είναι μια από τις επτά εργαζόμενες στους Προσωρινούς Πίνακες ΑΣΕΠ. Δώσαμε μάχη σε όλη την Ελλάδα ώστε κανένας από τους εργαζόμενους με Προσωρινούς Πίνακες να μην χάσει την δουλειά του και την κερδίσαμε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών” λέει ο Σύλλογος Εργαζομένων. “Ωστόσο, βλέπουμε ότι οι απολύσεις στους Δήμους συνεχίζονται. Η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρα και δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται άμεσα. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς τις απολύσεις να διαδέχεται η μία την άλλη. Δεν δεχόμαστε την απόλυση κανενός εργαζομένου, όλοι είναι απαραίτητοι μιας και οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού” συνεχίζει.

“Θέλουμε η στάση εργασίας της Τετάρτης να είναι η αρχή της μάχης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 8μηνιτών και εργαζόμενων στην καθαριότητα, και ένα ακόμα βήμα στον αγώνα για μαζικές προσλήψεις, καθώς και αυξήσεις των μισθών που έχουν περικοπεί σχεδόν στο μισό από τις μνημονιακές πολιτικές” δήλωσε ο Κώστας Μεγαγιάννης, εργαζόμενος στο δήμο της Αγ. Παρασκευής και μέλος του δικτύου “Η Σκουπιδιάρα”.


Νοσοκομεία

 

Εργάζομαι στο Γεννηματάς με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους εργαζόμαστε και εμείς στα νοσοκομεία ως 'μακροχρόνια άνεργοι'. Όσοι μπήκαμε στο πρόγραμμα ήμασταν τουλάχιστον ένα χρόνο άνεργοι. Στο νοσοκομείο, περίπου 30 εργαζόμενοι δουλεύουμε με τέτοια σχέση εργασίας. Νοσηλευτές, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, τραυματιοφορείς κλπ. 

Εργαζόμαστε σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης. Στα Επείγοντα που είμαι εγώ, είναι γύρω στα δέκα ιατρεία και είμαι βοηθός θαλάμου. Μόνη μου. Καλύπτω εφημερίες, νυχτερινά, απογευματινά, όλα. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα τμήματα. Συνολικά ο χώρος της Υγείας έχει έλλειψη από προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι δουλεύουν κάτω από απίστευτη πίεση με συνέπειες τόσο στους ίδιους όσο και στους ασθενείς. Και φυσικά την ίδια στιγμή οι μισθοί συνεχώς περικόπτονται. 

Πάγιες ανάγκες

Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία των συμβάσεων. Δεν γίνεται να σε παίρνουν για 6 ή 8 μήνες, να σου λένε ότι καλύπτεις πάγιες ανάγκες και μετά από λίγο να σε διώχνουν. Και για να δικαιούσαι να ξαναπιάσεις δουλειά να πρέπει να μείνεις άνεργος άλλους 12 μήνες για να θεωρηθείς “μακροχρόνια άνεργος”. Είναι παραλογισμός. Χρειαζόμαστε διαρκή εργασία. Ας το πουν μονιμοποίηση, ας το πουν όπως θέλουν. Αυτός που δουλεύει κάπου να έχει ένα μέλλον. Να προγραμματίσει τη ζωή του. Τώρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ούτε τα λεφτά σου φτάνουν και σε λίγο ξαναεπιστρέφεις στην ανεργία.

Χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί για τις δουλειές μας. Μόνο με συνεχή αγώνα θα τα καταφέρουμε. Η σύσκεψη που οργανώνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων είναι πολύ σημαντική. Στο νοσοκομείο, έχω προσκαλέσει όποιον συνάδελφο γνωρίζω. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε σε μια σύσκεψη. Όλοι μαζί πρέπει να βγούμε στη μάχη. Στο χώρο της Υγείας και όλους τους άλλους χώρους. Για να μείνουμε στη δουλειά όσοι δουλεύουμε ήδη και να προσλάβουν κι άλλους γιατί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.

Βασιλική Κανέλλου
συμβασιούχος εργαζόμενη στο ΓΝΑ Γεννηματάς

ΥΠΠΟ

Με παρουσία περίπου 100 εργαζομένων από όλους τους χώρους του ΥΠ.ΠΟ.Α. και όλων των ειδικοτήτων, με ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση και σειρά αγωνιστικών αποφάσεων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/10 η Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Στη συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Σωματείου με αντιπροσωπεία στην ανοιχτή συντονιστική σύσκεψη συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία που προσκαλεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων στις 31/10 στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Την συνέλευση χαιρέτησαν οι συνάδελφοι Σπ. Κωνσταντάς, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Στ. Γκότσης, από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και Ά. Βάσσιος από την ΠΟΕΙΔΔ. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση της καταβολής ανθυγιεινού επιδόματος, συμμετοχή στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, ξεσκόνισμα της νομοθεσίας σχετικά με τα ζητήματα μητρότητας και εγκυμοσύνης (άδειες, επιδόματα κλπ). Η Γ.Σ. αποφάσισε την σύσταση ομάδας μητρότητας με αρμοδιότητα ζητήματα μητρότητας και την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων.  

Επίσης το Σωματείο θα εργαστεί στην κατεύθυνση του συντονισμού των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και με τους συμβασιούχους άλλων κλάδων του Δημοσίου για την διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας και στην λειτουργία εργατικών επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, ως εργαλεία άμεσης απάντησης στις επιθέσεις της εργοδοσίας και συσπείρωσης των εργαζομένων. 

Το Δ.Σ. υλοποιώντας την απόφαση της Γ.Σ. για απεργιακή δράση για την καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων παρατασιούχων καθαριστών, πραγματοποίησε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας 10:00-13:00, ώρα αιχμής των αρχαιολογικών χώρων, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Οκτώβρη με μαζική συγκέντρωση και συμβολικό κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης την Τρίτη 31/10 στις 12:00. 

Ξεκίνησε έτσι μια διαδικασία προωθητική για την αναβάθμιση της δράσης του Σωματείου στους χώρους του ΥΠ.ΠΟ.Α. αλλά και στον αγώνα ενάντια στην μνημονιακή λιτότητα και εκμετάλλευση από τα αφεντικά. 

Αντώνης Σκαρπέλης
Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού -ΥΠΠΟ