Διεθνή
Xιλή: Aπεργία - σταθμός για τους συμβασιούχους

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν με την απεργία τους οι μεταλορύχοι της κρατικής εταιρίας εξορύξεων της Χιλής, Κοντέλκο. 13 χιλιάδες εργάτες έκαναν απεργία ασταμάτητα για 37 μέρες και ανάγκασαν την εταιρία να καταθέσει καινούργια προσφορά. Οι απεργοί είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και ανήκουν στην ομοσπονδία CTC. Με μεγάλη πλειοψηφία αποδέχθηκαν την προσφορά και έληξαν την απεργία. Η νέα προσφορά δίνει σημαντικά οφέλη και βελτιωμένες συνθήκες στους συμβασιούχους.

Η δημόσια επίδειξη πραγματικής δημοκρατίας πιθανά θα έχει ευρύτερο και πιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Δημιουργεί ένα προηγούμενο για τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα για όλους τους εργάτες, συμβάσιουχους και μόνιμους κάποιας “μητρικής” εταιρίας. Παλιότερα κάτι τέτοιο ήταν παράνομο λόγω των αντεργατικών νόμων που είχαν ψηφιστεί από τη δικτατορία του Πινοσέτ.

Η Κοντέλκο απασχολεί περίπου 28 χιλιάδες συμβασιούχους εργάτες σε σύγκριση με περίπου 17.300 μόνιμους. Ο ηγέτης της ομοσπονδίας CTC, Κρίστιαν Κουέβας, λέει πως το επόμενο βήμα είναι να οργανωθούν οι συμβασιούχοι των μεγάλων ιδιωτικών ορυχείων που σήμερα κυριαρχούν στον κλάδο των ορυχείων χαλκού της Χιλής. “Είναι μια νίκη για όλους τους συμβασιούχους” είπε σε μια συγκέντρωση, εισπράτοντας μεγάλο χειροκρότημα.

Την περασμένη βδομάδα, η Κοντέλκο κάθησε στο τραπέζι με τους ηγέτες της CTC, έχοντας λίγο πολύ υποχρεωθεί να το κάνει από την πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Κοντέλκο έκανε πιο γενναιόδωρες αυξήσεις σε ομάδες εργατών που δεν είχαν απεργήσει. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα των εργοδοτών, Ελ Μερκούριο, υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στους νεοφιλελεύθερους της  Κοντέλκο και του Υπουργειου Οικονομικών από τη μια μεριά και το Υπουργείο Εργασίας από την άλλη, το οποίο ήθελε καλύτερη προσφορά στους απεργούς.

Στο μεταξύ η CTC αναζητούσε υποστήριξη από παντού. Ο καρδινάλιος Φρανσίσκο Χαβιέ Εράζουριζ μίλησε υπέρ των θέσεων της CTC, λέγοντας πως υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων που κάνουν την ίδια δουλειά και πως η Codelco ως δημόσια επιχείρηση πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα ενάντια σε τέτοιες ανισότητες.

Παρόλες αυτές τις πολιτικές μανούβρες, η απεργία της CTC συνέχισε και οι νεοφιλελεύθεροι στην Κοντέλκο και την κυβέρνηση που επέμεναν να μην “υποχωρήσουμε απέναντι στη βία” ένιωσαν την πίεση πάνω τους. Ετσι η Κοντέλκο έκανε καινούργια προσφορά. Σύμφωνα με αυτήν: οι υπερωρίες θα υπολογίζονται επί των συνολικών αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού. Θα δοθεί μπόνους 450 χιλιάδες πέσος (μισθοί δύο μηνών) σε όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα απο τις μέρες εργασίας τους. Νωρίτερα είχε μπει όριο παρουσίας στην εργασία 97%, το οποίο θα απέκλειε όλους τους απεργούς. Οχτώ μεροκάματα της απεργίας θα πληρωθούν (αρχικά δεν είχε δοθεί τέτοια προσφορά). Δεν θα απολυθεί κανένας απεργός (εκτός από όσους καταδικαστούν για ζημιές).Τα μέλη της CTC ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας σε μαζικές συγκεντρώσεις. Παρόλο που τα αρχικά τους αιτήματα δεν εκπληρώθηκαν όλα, η κατάσταση για τους συμβασιούχους άλλαξε προς το καλύτερο.