Γράμματα και σχόλια
N. Φιλαδέλφεια: Αίτηση ακύρωσης της άδειας Μελισσανίδη για το γήπεδο

Αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας του γηπέδου Μελισσανίδη στη Ν.Φιλαδέλφεια κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 56 αγωνιστές κι αγωνίστριες “συνεχίζοντας και στο νομικό επίπεδο τον αγώνα για την αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, με τεράστιες, διαρκείς και ανεπίστρεπτες κοινωνικές επιπτώσεις” όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Την προσφυγή στο ΣτΕ υπογράφουν κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, κάτοικοι γειτονικών περιοχών και πολίτες απ’ όλη την Αττική –ανάμεσά τους επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, πολίτες με μακρά ενασχόληση με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, εκλεγμένοι σε διοικήσεις συνδικαλιστικών οργάνων και επιστημονικών σωματείων (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΤΑ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κτλ.), κι αιρετοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Στην ανακοίνωσή τους ενημερώνουν ότι “η αίτηση ακύρωσης επικαλείται το γεγονός ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ακίνητο εκτός συναλλαγής, με συγκύριο του έργου μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία (τη συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» - Κατασκευαστική Α.Ε.), γεγονός που συνεπάγεται εκτροπή από τον αρχικό σκοπό της παραχώρησης του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΑΕΚ και παραβίαση του δημόσιου συμφέροντος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη νομιμοποίησης στα πρόσωπα εκείνων που εμφανίζονται ως κύριοι και δικαιούχοι του έργου.

Στους λόγους της αίτησης ακύρωσης περιλαμβάνονται επίσης: η επιδείνωση των οικιστικών όρων διαβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, η παράκαμψη της διαδικασίας εκπόνησης Στρατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η παραβίαση των καταστατικών σκοπών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με τη στέρηση των αθλητικών δραστηριοτήτων από όλα τα τμήματά της, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα γήπεδο αποκλειστικά για επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αναστολή

Επικαλούμενοι τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης από την πρόοδο των έργων, οι 56 πολίτες κατέθεσαν στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής της οικοδομικής άδειας και όλων των διοικητικών πράξεων που συναρτώνται μ’ αυτή”.

Ως νομικό τους παραστάτη έχουν ορίσει τον Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει -με επιτυχία- την πλευρά των πολιτών που αγωνίζονταν για την ακύρωση του «σχεδίου Βωβού» στον Ελαιώνα.

Με ανακοίνωσή της η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν.Ιωνίας – Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας - Μεταμόρφωσης δηλώνει ότι “θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους της πόλης μας για όλους τους δημόσιους χώρους, την αναβάθμισή τους και την ελεύθερη – ανεμπόδιστη χρήση τους από όλους τους συμπολίτες μας. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να προστατεύονται από κάθε «πρόθυμο και αναπτυξιακό» επιχειρηματικό συμφέρον που αναιρεί την παραπάνω αρχή και αλώνει ταυτόχρονα ελευθερίες, δικαιώματα και την ίδια την ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε κάθε κινηματική πρωτοβουλία που θα κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση και λογική. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία – κίνηση από συλλογικότητες ή πολίτες που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολλών, τον χαρακτήρα της πόλης ως χώρο κατοικίας και το Άλσος της”. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει τις συνέπειες της υπογειοποίησης και της μετατροπής της Δεκελείας σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς φανάρια, που “θα χωρίσει την πόλη στα δύο”, δυσκολεύοντας ακόμα και την πρόσβαση μαθητών στα σχολεία τους.

Η μάχη απέναντι σε ένα φαραωνικό έργο για χάρη της κερδοφορίας και των επιχειρηματικών σχέδιων του Μελισσανίδη κρατάει χρόνια κι έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές τη βία και την τρομοκρατία τραμπούκων που με τον μανδύα των “αγανακτισμένων οπαδών”, έχουν επιτεθεί σε πολίτες, σε εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς χώρους κτλ. Ωστόσο οι αγωνιστές που κατέθεσαν την προσφυγή δηλώνουν ότι ο “αγώνας που δίνεται στο όνομα της υπεράσπισης της πόλης, του άλσους και της ζωής των πολιτών δεν πτοείται από την τρομοκρατία μιας δράκας τραμπούκων”.