Εργατικό κίνημα
Μετρό: Απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι του Μετρό στη διαδήλωση της ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ μιλάει στην ΕΑ

Νέα 24ωρη απεργία την Δευτέρα 20/11 και συνεχείς στάσεις εργασίας όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15/11, από τις 9μμ ως το κλείσιμο της βάρδιας και αυτή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13/11 το πρωί, είναι η απάντηση του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) στην συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις δημόσιες επιχειρήσεις και συνολικότερα το δημόσιο πλούτο στο νέο Υπερταμείο. 

Το ΣΕΛΜΑ καλεί μεγάλη σύσκεψη σε όλα τα σωματεία των επιχειρήσεων που πρόκειται να μπουν στο Υπερταμείο για την δημιουργία ενός μετώπου αγώνα που θα συντονίσει τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16/11, στη 1μμ, στα γραφεία του σωματείου (Αθηνάς 67, 3ος όροφος).

“Το ΜΕΤΡΟ, και συνολικότερα οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας επιτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό έργο με τα δωρεάν εισιτήρια στους ανέργους και τα μειωμένα σε όσους το έχουν ανάγκη. Είναι μια πολιτική που εμείς σαν εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ την επιδοκιμάσαμε και ζητήσαμε να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερες μερίδες του πληθυσμού που ασφυκτιούν κάτω από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας μέσα στην οικονομική κρίση”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ. 

“Όμως οι δηλώσεις Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Ο Τσακαλώτος ζήτησε από τη διοίκηση του Υπερταμείου να επιβάλλει εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η κερδοφορία των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν υπό ανταγωνιστικές πλέον συνθήκες. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη πως όλο αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά νέες επιθέσεις, τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τους εργαζόμενους. Άλλωστε ο πρόεδρος του Υπερταμείου ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι θα εξετασθεί άμεσα το ενδεχόμενο πώλησης μη κερδοφόρων ΔΕΚΟ. Δηλαδή από το Υπερταμείο, γρήγορα να περάσουμε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει να αντιμετωπιστούν οι αστικές συγκοινωνίες όχι πλέον σαν αγαθό που το έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα με το αν μπορούν να το πληρώνουν, αλλά σαν εμπόρευμα που πρέπει να μπει στον πάγκο του χασάπη για να βγάζει περισσότερο κέρδος.

Όταν ο Τσακαλώτος μιλάει για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών εννοεί μειωμένο προσωπικό, εντατικοποίηση της εργασίας, και εργασιακές συνθήκες γαλέρας με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να αντιδράσουν. Εδώ ακριβώς κολάει και η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης να περάσει άμεσα τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που στην ουσία δεν θα επιτρέπει στα πρωτοβάθμια σωματεία να βγάλουν απεργίες.

Ταυτόχρονα όταν ο Τσακαλώτος μιλάει για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, για να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους της εταιρίας είναι ξεκάθαρο πως εννοεί αύξηση των εισιτηρίων και αποκλεισμό από τις δημόσιες συγκοινωνίες των ευπαθών ομάδων, των ανέργων, των ΑμεΑ, κλπ.

Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε πολύ καλά πως το επόμενο βήμα μετά την επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτήριου θα είναι καθιέρωση πολυζωνικού συστήματος με διαφορετική τιμή εισιτηρίου ανά ζώνη. Αυτό μπορεί να σημάνει φτηνότερο εισιτήριο για κοντινές αποστάσεις, όμως είναι σίγουρο πως θα σημάνει μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια των μεγαλύτερων διαδρομών.  Εργαζόμενοι που παίρνουν τις συγκοινωνίες για να πάνε στη δουλειά τους που βρίσκεται στο Κορωπί, στον Ασπρόπυργο ή ακόμα και στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, τον Πειραιά θα πληρώνουν πια πολύ πιο ακριβές διαδρομές.

Διεκδικούμε την απόλυτη κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των αναγκών του κοινωνικού αγαθού των αστικών συγκοινωνιών για να παραμείνουν φθηνές, αξιόπιστες και προσβάσιμες ακόμα και για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Ταυτόχρονα παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να μπουν οι αστικές συγκοινωνίες στο παιχνίδι του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΣΕΛΜΑ μπαίνει μπροστά για να συγκροτήσει ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές του ξεπουλήματος των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Από τη μεριά μας, κατανοώντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου για τον συντονισμό και την οργάνωση της αντίστασης, καλέσαμε πάνω από 100 πρωτοβάθμια σωματεία από όλη την χώρα, εργατικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς να συμμετέχουν στη σύσκεψη που οργανώνουμε την Πέμπτη 16/11 στη 1μμ στα γραφεία μας για να συζητήσουμε πώς θα απαντήσουμε όλοι μαζί στις νέες μνημονιακές επιθέσεις”, ανέφερε ο Σ. Ρεβύθης.