ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ - Κατάληψη στο Δήμο Αθήνας

Την Δευτέρα 21/3 το μεσημέρι είχαν καλέσει σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα είχε ως θέματα το δικό τους και τις συνενώσεις-καταργήσεις σχολείων. Για τον ίδιο λόγο, έξω από το Δημαρχείο βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Ο Δήμαρχος, Γ. Καμίνης ουσιαστικά στηρίζει τις απολύσεις των συμβασιούχων αφού δεν απέσυρε από την ημερήσια διάταξη το θέμα των συμβασιούχων όπως ζητούσαν οι ίδιοι, αλλά αντίθετα κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου που κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι «εκβιάζουν» για να παραμείνουν στη δουλειά. Ακολούθησε δηλαδή την κλασική τακτική της κυβέρνησης που λασπολογεί απέναντι σε όποιο κομμάτι παλεύει ενάντια στις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας.

Η κατάληψη του Δημαρχείου ήταν συνέχεια της μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 17 Μάρτη. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και βάδισαν με παλμό και συνθήματα μέχρι τη Βουλή.

Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους το Σωματείο Καθαριότητας, οι Συμβασιούχοι ΔΑΕΜ, οι Συμβασιούχοι Έργου από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Συμβασιούχων.

Οι συμβασιούχοι είναι οργισμένοι με τις επικείμενες απολύσεις και αηδιασμένοι από τις πιέσεις που δέχονται καθημερινά ενάντια στον αγώνα που κάνουν για να κρατήσουν τις δουλείες τους.

«Υπάρχει κόσμος που έχει δουλέψει από 2 μέχρι 10 χρόνια. Είναι πάνω από 2000 άτομα οι συμβασιούχοι. Εδώ και ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο, κρατάμε τη δουλειά με ασφαλιστικά μέτρα. Κλιμακώνονται διάφορα προκειμένου να αρχίσει να φεύγει κόσμος. Ανεβάζουν το ΤΕΒΕ, καθυστερούν τις πληρωμές. Μέχρι το τέλος του Μάρτη θα πρέπει να πληρώσουμε το ΤΕΒΕ. Εμείς όμως δεν φαίνεται ότι θα πληρωθούμε το Μάρτη. Είχαν αρχίσει εδώ και καιρό οι φήμες ότι θα αρχίσουν να παίρνουν κόσμο μέσω ΑΣΕΠ. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να αρχίσει να τα παρατάει ο κόσμος και να φεύγει», μας είπε ο Νίκος Κασιδάκης, εργαζόμενος στην καθαριότητα.

«Ζητάμε τη μονιμοποίησή μας, αλλά στην ουσία ζητάμε τη δικαίωσή μας αφού δουλεύουμε 8 συνεχόμενα χρόνια με διακοπή μόνο 4 μέρες. Δεν έχουμε σύμβαση έργου όπως φαίνεται στα χαρτιά, αλλά ουσιαστικά κάνουμε εξαρτημένη εργασία όλα αυτά τα 8 χρόνια», μας δήλωσε ο Βαγγέλης Ντάλης από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

«Από κει και πέρα επειδή εμείς έχουμε τεκμηριώσει δικαίωμα και επειδή κανονικά θα έπρεπε να μας κάνουν μόνιμους ή αορίστου χρόνου, αυτοί επιμένουν ότι εμείς πρέπει να φύγουμε και να προσληφθούν τα ίδια ακριβώς άτομα σε αριθμό. Για παράδειγμα, εμείς δουλεύουμε 55 άτομα στην υπηρεσία αλλοδαπών, τόσα έχουν προκηρύξει και τώρα. Η διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε ετήσιες συμβάσεις έργου, ενώ αυτοί θα είναι 8μηνα, ορισμένου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου και που στο τέλος θα διώξουν και αυτούς. Τον Δήμαρχο δεν τον ενδιαφέρει παρά μόνο να πάρει τα μπράβο του Ραγκούση».

Διάλυση

Σε όλους τους δημοτικούς φορείς δουλεύουν 2500 χιλιάδες συμβασιούχοι, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι 5200. Οι μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν θα φέρουν τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, το ποσοστό των συμβασιούχων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο είναι 31,5 %, δηλαδή 512 υπάλληλοι. Το ποσοστό στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης φτάνει το 43,3%, δηλαδή 397 υπάλληλοι. Στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων φτάνει το 67,4%, 62 υπάλληλοι. Στην Επιχείρηση Μηχανογράφησης(που στελεχώνει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, τα ΚΕΠ και άλλα γραφεία) είναι 91,4%, 330 υπάλληλοι.

Στην καθαριότητα τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα. Εκεί δουλεύουν 706 συμβασιούχοι (20,5% των εργαζόμενων). Από αυτούς οι 86 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι 220 δουλεύουν στην αποκομιδή και 400 στον οδοκαθαρισμό. Αν περάσουν οι απολύσεις θα μείνουν 406 μόνιμοι οδηγοί και 1.410 για την αποκομιδή. Τρομερή είναι η μείωση και στα καροτσάκια του οδοκαθαρισμού αφού οι 400 συμβασιούχοι είναι το 33,3% του συνόλου.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα για το τι σημάνει το χατζάρι των απολύσεων στους συμβασιούχους. Είναι ώρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ να καλέσει απεργία με διάρκεια για να στηρίξει τους συμβασιούχους και να σταματήσει τις περικοπές και τις απολύσεις που στέλνουν χιλιάδες στην ανεργία και αφήνουν τους Δήμους στο έλεος της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικα.

Η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων και καλεί σε μαζική συμπαράσταση τους εργαζόμενους από κάθε συνδικάτο και σωματείο. «Απέναντι σε έναν δήμαρχο που εγκαταλείπει το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να ακούσει τις φωνές αγωνίας των χιλιάδων συμβασιούχων που χάνουν την δουλειά τους, η κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας είναι ένα κάλεσμα προς όλους τους συμβασιούχους πανελλαδικά να καταλάβουν όλα τα Δημαρχεία της χώρας διεκδικώντας την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Είναι ώρα να προχωρήσουν τα σωματεία τώρα σε απεργίες διαρκείας για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για μόνιμη και σταθερή για δουλειά. Για να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες από τη διάλυση.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφασιστικό μήνυμα με κλιμάκωση των αγώνων παντού ότι τα μέτρα του Μνημόνιου δεν περνάνε ούτε στους Δήμους, ούτε στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, ούτε στα νοσοκομεία με τα κλεισίματα. Μια κυβέρνηση που βρήκε λεφτά για να στείλει βομβαρδιστικά και φρεγάτες στη Λιβύη, δεν βρήκε τα λεφτά για να σώσουμε τις δουλειές μας, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Καταγγέλλουμε την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση ενάντια στους εργαζόμενους της καθαριότητας, την παρουσία ΜΑΤ σε όλα τα δημοτικά κτήρια από την Λιοσίων μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο», αναφέρει η ανακοίνωσή της.