Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Λέσβος: Όχι άλλα νεκρά παιδιά - Άσυλο στους πρόσφυγες

Φωτό: Arash Hanpay

Ένα αβάσταχτο βασανιστήριο συνεχίζουν να βιώνουν οι 7.000 πρόσφυγες που ζουν κοκαλωμένοι από το κρύο, μέσα σε σκηνές, κάτω από τη βροχή και μέσα στις λάσπες, στην κόλαση του στρατοπέδου της Μόριας. Ανάμεσά τους βρίσκονται πάνω από 350 ασυνόδευτα παιδιά, που υποφέρουν από πυρετό και αρρώστιες αλλά και άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, και επιζώντες βασανιστηρίων. 

Οι άθλιες συνθήκες που πέρσι οδήγησαν έξι ανθρώπους στο θάνατο, συνεχίζονται και βάζουν αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα περισσότερων ανθρώπων, που έχουν φτάσει στα όριά τους. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να περάσουν και δεύτερο χειμώνα μέσα στις λάσπες και τη βροχή, περιμένοντας ακόμα να εξεταστεί το αίτημά ασύλου τους.  

Ωστόσο, καθώς οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται, σε όλα τα hotspots, στη Σάμο (Βαθύ) και Χίο (ΒΙΑΛ) παραμένουν επίσης πολλές χιλιάδες άτομα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνολικά πάνω από 15.500 άτομα βρίσκονται στα νησιά, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές των υποδομών.

Αυτή η αθλιότητα είναι το αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και των πολιτικών αποκλεισμού της ΕΕ όσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση, που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, που τους εμποδίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη, μέσα από τη μετεγκατάσταση και την οικογενειακή επανένωση μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Τη Δευτέρα 20/11 ο Δήμος Λέσβου μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς κάλεσε απεργία σε όλο το νησί και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, ζητώντας τη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα καθώς και τροποποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν παράγοντες  της ΝΔ (ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, ο Δήμαρχος), που προσπάθησαν να εμφανίσουν το πραγματικό τους αίτημα που είναι να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από το νησί, ως δήθεν ανησυχίες για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στη Μόρια.    

Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου για το τι θα μπορούσαν να κάνουν όλοι αυτοί αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τους πρόσφυγες είναι πολύ χαρακτηριστική. «Αυτές τις βροχερές μέρες που 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, η σκέψη μας στη Λέσβο πάει στους πρόσφυγες. Στους απεργούς πείνας που αγωνίζονται στην πλατεία Σαπφούς και στους χιλιάδες άλλους που βουλιάζουν στη λάσπη και τη βροχή στο κολαστήριο της Μόριας. Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με την συνενοχή των τοπικών αρχόντων, κοιμούνται στη βροχή με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και η υγεία τους. Ο Δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός, η Περιφερειάρχης Χ. Καλογήρου και ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Γιαννέλλης είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια, τα δημοτικά καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, για να στεγάσουν τις μέρες της βροχής τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση μπορούσε να επιτάξει τις αποθήκες της ΑΤΕ στον Καρά Τεπέ όπως επανειλημμένα έχει προτείνει η “Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά”. Η απραξία τους τα λέει όλα». 

Πέρα από τις πονηριές της ΝΔ, όμως, που θέλει να κρατάει τις ισορροπίες με την ακροδεξιά και τους φασίστες, αυτό που τους επιτρέπει να παίζουν τέτοια βρόμικα παιχνίδια είναι η  δεξιά κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η επιμονή στην εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και οι μεθοδεύσεις του Μουζάλα που κρατάνε τους πρόσφυγες μέσα στις λάσπες και τη βροχή, που στρώνει ο δρόμο σε όσους προσπαθούν να στοχοποιήσουν τους  πρόσφυγες ως υπεύθυνους για την κρίση και την υποβάθμιση των νησιών και των γειτονιών. 

Η κοινή πάλη ντόπιων και προσφύγων σημαίνει την διεκδίκηση της κατάργησης της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ΕΕ-Λιβύης, για να μπει τέλος στους πνιγμούς στη Μεσόγειο και να μπει τέρμα στην κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή σε πολεμικές επεμβάσεις και υπερασπίζουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες. Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσει ο εγκλωβισμός στα νησιά, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσουν οι απελάσεις. Ισότιμη πρόσβαση για όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και για όλους στη δημόσια περίθαλψη. Ανθρώπινη στέγαση στις πόλεις και όχι σε hotspot-γκέτο. Άσυλο στους πρόσφυγες, χαρτιά στους μετανάστες χωρίς αποκλεισμούς.