Η Άποψή μας
Πανεργατική 14 Δεκέμβρη: Όχι στον προϋπολογισμό με τα φονικά πλεονάσματα

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν επιτέλους να καλέσουν Πανεργατική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Η απόφαση αυτή πρέπει να λειτουργήσει σαν σήμα για ξεσηκωμό σε όλους τους εργατικούς χώρους. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση κατεβάζει έναν προϋπολογισμό-σφαγείο για το 2018, αλλά και γιατί είναι ευκαιρία να ενώσουμε όλες τις εργατικές αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο προϋπολογισμός που έστειλε στη Βουλή ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος κλιμακώνει τις αντεργατικές επιθέσεις βάζοντας στόχο να φτάσει και να ξεπεράσει το “πρωτογενές πλεόνασμα” που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα και τους τραπεζίτες. Την ώρα που στη Μάνδρα ο κόσμος της δουλειάς μετράει ακόμη τους νεκρούς του από τις φονικές συνέπειες των περικοπών, αυτό είναι σκέτη πρόκληση.

Όλοι μαζί στην Πανεργατική

Όλες οι εργατογειτονιές έχουν ανάγκη από έξτρα χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομών, αλλά ο προϋπολογισμός κόβει τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Τα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο χάρη στην αυτοθυσία των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία, αλλά ο προϋπολογισμός μειώνει ακόμη πιο πολύ τις δαπάνες τους. 

Οι συγκοινωνίες χρειάζονται γενναία επιχορήγηση, αλλά ο προϋπολογισμός την περιορίζει μέχρι εξαφάνισης. 

Ενώ οι συντάξεις πηγαίνουν από περικοπή σε περικοπή, τα ασφαλιστικά ταμεία αντί να επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό έχουν καταντήσει να επιδοτούν το “πλεόνασμα” και τα κέρδη των τραπεζιτών, των καναλαρχών και των εφοπλιστών.

Καταστροφική μανία

Καμιά πτυχή της ζωής της εργατικής οικογένειας δεν μένει αλώβητη από αυτή την καταστροφική μανία που μαζεύει λεφτά για να πληρώνει τόκους και δόσεις για το χρέος. Ένα χρέος που το δημιούργησαν οι κερδοσκόποι, όλοι αυτοί που έχουν δισεκατομμύρια στους “φορολογικούς παράδεισους” και το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει “βιώσιμο” όσο και να κοπούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες.

Γι' αυτό, όλοι οι εργατικοί αγώνες που έχουν ξεκινήσει σε όλα αυτά τα μέτωπα είναι δίκαιοι και είναι η ώρα να τους ενώσουμε ενάντια σ' αυτό το σφαγείο.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά. Είναι συνέχεια του ίδιου αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους με τη μεγάλη απεργία τους το καλοκαίρι.

Οι κινητοποιήσεις στο Μετρό, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις που απειλούν να κάνουν το νερό, το ρεύμα, τη συγκοινωνία απρόσιτα για τα εργατικά νοικοκυριά.

Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας βγαίνουν στους δρόμους και ξεσηκώνουν τους εργαζόμενους για να μην εξαφανίσει η τράπεζα την επικουρική σύνταξη και το ΤΥΠΕΤ.

Σε κάθε χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι βλέπουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να απειλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα να ξεκινούν απεργία, όπως ακριβώς απειλούσαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στις 14 Δεκέμβρη ενώνουμε όλες αυτές τις μάχες για να δώσουμε νέα ορμή στην εργατική αντίσταση. Και οργανώνοντας την Πανεργατική, συντονίζουμε όλα τα σωματεία, όλες τις επιτροπές αγώνα, όλες τις μορφές οργάνωσης μέσα στους χώρους δουλειάς για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα. Η συνέλευση του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια στις 17 Δεκέμβρη αμέσως μετά την Πανεργατική θα είναι ένα χειροπιαστό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.