Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Νέα απεργιακή κινητοποίηση 19 Δεκέμβρη

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία μετά την πανεργατική απεργία. Σε παναττική στάση εργασίας 11πμ-3μμ και πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στις περικοπές για ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και τις δαπάνες στην Υγεία.

Κινητοποιήσεις και γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε μια σειρά νοσοκομεία της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα τόσο ενόψει της οργάνωσης της Πανεργατικής στις 14/12 όσο και για σημαντικά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα κατά τόπους νοσοκομεία, αποδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν καταδικάσει τη δημόσια Υγεία οι μνημονιακές πολιτικές.

Σημαντική ήταν η στάση εργασίας και η συγκέντρωση έξω από το Ελεγκτικό Συνέδριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη 12/12 οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής μετά από κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνεδρίαζε για να συζητήσει το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα δυο χρόνια. Οποιαδήποτε αρνητική απόφαση θα σημάνει πως οι επικουρικοί γιατροί κινδυνεύουν να παραμείνουν απλήρωτοι για το μήνα Νοέμβρη και για τον Δεκέμβρη λίγες μέρες πριν τις γιορτές.

Με επίσχεση εργασίας απειλούν επικουρικοί γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία (π.χ. Ασκληπιείο Βούλας) αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ με κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίστηκε η αναγκαιότητα να παρθεί άμεσα θετική απόφαση ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές. Τον διοικητή του νοσοκομείου Αγ. Σάββας καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ μετά την απόφαση την οποία εξέδωσε την Δευτέρα 11/12 για το θέμα των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου του, πιέζοντάς τους να μη συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας την οποία είχε εξαγγείλει η ΕΙΝΑΠ.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά την απόφαση της διοίκησης να επεκτείνει τη διοικητική υπηρεσία και να δημιουργήσει νέο νοσηλευτικό τμήμα χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Την Δευτέρα 4/12 πραγματοποίησαν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΥΠΕ Δυτ. Αττικής ζητώντας αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου και των αποκατάσταση όλων των καταργημένων οργανικών θέσεων, την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί), να μην επεκταθεί η λειτουργία τμημάτων χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές - αντικαταστάσεις εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργία και των τριών ακτινολογικών θαλάμων, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Τέλος ζητάνε την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων και δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.΄

• Σημαντική ήταν και η κινητοποίηση των εργαζόμενων στην καθαριότητα του νοσοκομείου Αγ. Σάββας στις 7/12. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές σταμάτησαν τη δουλειά τους και κατέβηκαν στο προαύλιο του του νοσοκομείου όπου με τη στήριξη του Σωματείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας την μονιμοποίησή τους αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες στην απαραίτητη δουλειά της καθαριότητας του Ογκολογικού νοσοκομείου.