Εκπαίδευση και Νεολαία
Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες!

Γενική συνέλευση ΣΕΥΠ, 11/12

ΣΓΤΚΣ

Μετά από 4 βδομάδες κατάληψης το προηγούμενο διάστημα, και αφού η σχολή είχε ανοίξει για μια βδομάδα, ο σπουδαστικός σύλλογος ΣΓΤΚΣ ξαναμπήκε σε τροχιά κινητοποιήσεων και συντονισμού με τους συναδέλφους από τη ΣΕΥΠ. Τη Δευτέρα έγινε η μεγαλύτερη συνέλευση, με συμμετοχή πάνω από 250 σπουδαστών. Η πλειοψηφία αποφάσισε κατάληψη ξανά και τη συμμετοχή στην απεργία μαζί με τα συνδικάτα και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια με προσυγκέντρωση Σταδίου και Πεσματζόγλου. 

Στη συνέλευση έγινε πλούσια πολιτική συζήτηση για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, να εξαπλώσουμε το κίνημα και σε άλλες σχολές, για τη σημασία αυτής της πανεργατικής απεργίας και της κοινής πορείας φοιτητών και εργατών. Τα επιχειρήματα που έλεγαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα τσακίστηκαν από δεκάδες σπουδαστές, ειδικά τώρα που ο Τσίπρας λέει ότι θα ανακοινώσει το ΠΔΑ το Σάββατο σε συνέδριο στην Ελευσίνα. Αποφασίσαμε ότι θα είμαστε εκεί να διεκδικήσουμε να μην κλείσουν οι σχολές μας, να μην περάσει το ΠΔΑ που είναι ξεκάθαρα μια απάτη και δεν έχει να κάνει τίποτα με αναβάθμιση των σπουδών μας.

Συγκροτήθηκε κοινό πλαίσιο του σχήματος της ΕΑΑΚ με το ΑΡΔΙΝ καi ανένταχτους φοιτητές από το τμήμα Τεχνολόγων Γραφικών Τεχνών και πλήθος άλλων μέσα στη συνέλευση με αποτέλεσμα το μισό αμφιθέατρο να αποφασίσει τη συνέχεια του αγώνα. Αμέσως μετά έγινε συντονιστικό και αποφασίσαμε να βάλουμε παντού πανό, να φτιαχτούν ομάδες για αφισσάκια, να συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις στους δρόμους γύρω από το Αιγάλεω μαζί με τη ΣΕΥΠ και να οργανώσουμε ανοιχτές εκδηλώσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή μέσα στο ΤΕΙ. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.

Αργύρης Σκούρτης
2ο έτος διακόσμηση ΣΓΤΚΣ


 

Διαδήλωση των κατειλημμένων ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ στο Αιγάλεω, 12/12

 

ΣΕΥΠ

Την Τρίτη (5/12) πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στο ΤΕΙ Αθήνας όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης. Υπερψηφίστηκε με διαφορά το πλαίσιο της Πρωτοβουλίας που υποστήριζε την συνέχεια της κατάληψης έως την Δευτέρα (11/12) με δημιουργία Ανοιχτού Συντονιστικού Κατάληψης και παράλληλη πραγματοποίηση μιας σειράς από δράσεων έως την λήξη της. 

Ανάμεσα στις συγκεκριμένες δράσεις ήταν μια τοπική κινητοποίηση στο Αιγάλεω ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου Αιγάλεω για την κατάσταση που υπάρχει εντός των δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) και για τις δράσεις μας. Η ανταπόκριση και η προσέλευση φοιτητών και φοιτητριών ήταν σημαντικά θετική. Οι επόμενες δράσεις που αποφασίστηκαν ήταν η στήριξη της κινητοποίησης του τμήματος εργοθεραπείας και του συλλόγου εργοθεραπευτών στο Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα (11/12) και αργότερα την ίδια μέρα, η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης της Σχολής. Πάνω από 200 φοιτητές διαδήλωσαν από το μετρό του Αιγάλεω και ξεσήκωσαν τον κόσμο στη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία και ενάντια στις συγχωνεύσεις. Νέος κόσμος δραστηριοποιείται συνεχώς στην κατάληψη. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή έγινε ανοιχτό συντονιστικό με τη συμμετοχή 70 σπουδαστών για να οργανώσουμε τη συνέχεια. Οι προσπάθειες από τη ΔΑΠ και τη ΠΑΣΠ να σπάσουν τη κατάληψη απέτυχαν κάτω από τη συνεχή παρουσία πολλών σπουδαστών στην κατάληψη.

Τη Δευτέρα σε μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις που έχουν γίνει ποτέ, με συμμετοχή πάνω από 500 σπουδαστών-τριών, το πλαίσιο της Πρωτοβουλίας που πρότεινε συνέχεια της κατάληψης και συμμετοχή στην απεργία και το Σάββατο στο συνέδριο που θα μιλήσει ο Τσίπρας στην Ελευσίνα, υπερψηφίστηκε, παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε να συγκροτηθεί μπλοκ αντικατάληψης. Σταθμός για να έχουμε επιχειρήματα για την απεργία μέσα στη συνέλευση ήταν η συζήτηση που οργανώσαμε σαν ΣΕΚ την Παρασκευή με θέμα την πανεργατική απεργία και τη σύνδεση των φοιτητών με το εργατικό κίνημα. Μεταφέραμε στη συνέλευση τη συζήτηση γιατί να διαδηλώσουμε με τα συνδικάτα και ποια είναι η προοπτική αυτών των κινητοποιήσεων για να συγκροτηθεί αριστερή εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της συνέλευσης έπαιξε επίσης ο χαιρετισμός από τη συνέλευση της ΣΓΤΚΣ που είχε ήδη αποφασίσει σε μια πολύ μαζική συνέλευση τη πενθήμερη κατάληψη. 

Συντονίζουμε τις καταλήψεις με δράσεις και εξορμήσεις μέσα και έξω από το ΤΕΙ και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για μεγάλη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία.

Χρυσάνθη Καθοπούλη


Ξάνθη

Δύο βδομάδες κλείνει η κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από πολύ μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Η κατάληψη έχει πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα διαδηλώσεων, εκδηλώσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο, παρεμβάσεων με μικροφωνική στην Πλατεία και στα τοπικά ΜΜΕ. 

Ο χορός των κινητοποιήσεων άνοιξε στις 21/11 με την κατάληψη του Συλλόγου Φοιτητών της Αρχιτεκτονικής ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά του τμήματος από το κτήριο της Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων στο κτήριο του Αναγνωστηρίου στα ΠΡΟΚΑΤ, το μόνο χώρο μέσα στην πόλη που ήταν διαθέσιμος για πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μια πρώτη νίκη του φοιτητικού κινήματος απέναντι σε αυτή τη διπλή επίθεση, στο δικαίωμα στο άσυλο, αλλά και στην ίδια τη λειτουργικότητα του προγράμματος σπουδών, ήταν η γραπτή δέσμευση που απέσπασαν οι φοιτητές μετά την παράσταση διαμαρτυρίας (με απόφαση του ενιαίου συλλόγου) στη Σύγκλητο στις 1/12 για την “αναστολή και πάγωμα της μεταφοράς του τμήματος” και για την “αποκατάσταση του Αναγνωστηρίου... και την απόδοσή του για χρήση όπως προϋπήρχε”. 

Το δεύτερο ζήτημα που προκάλεσε την οργή και τη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών, που εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο κινητοποιήσεων με αιχμή την Κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ήταν το κλείσιμο της Λέσχης των Εστιών και η απόλυση των 15 εργολαβικών που δούλευαν εκεί με μηνιαίες συμβάσεις εργασίας και με μισθούς πείνας. Οι φοιτητές (στην τελευταία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 5/12 με πάνω από 700 παρόντες!) βάζουν σαν κεντρικό τους αίτημα -δίπλα στην υπεράσπιση του ασύλου και τη σύγκρουση με το νόμο Γαβρόγλου- την “επαναλειτουργία της Λέσχης με σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εργαζόμενους” και οργανώνουν καθημερινά συλλογικό μαγείρεμα στο χώρο της Λέσχης. 

Την Πέμπτη 7/12, ο Φοιτητικός Σύλλογος έκανε παρέμβαση με πρόταση ψηφίσματος στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και των τριών εκπαιδευτικών σωματείων της πόλης (ΕΛΜΕ, Δασκάλων και ΕΠΑΘ). Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσης έκλεισε με πορεία τη Δευτέρα 11/12 και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επομένη γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, δυο μέρες πριν την πανεργατική απεργία [σ.σ: την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο]. Απαραίτητο βήμα κλιμάκωσης η μαζική παρουσία των φοιτητών στο πλευρό των απεργών από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα εργοστάσια, αλλά και των απολυμένων της Λέσχης των Εστιών, που δεν πρέπει να λείψουν από αυτή τη μάχη. Για να κερδίσουν τη συμπαράσταση όλων των εργατών μέχρι τη νίκη.

Παντελής Αποστολίδης


Βόλος

Την Πέμπτη 7/12 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Τη συνέλευση οργάνωσε το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους ΗΜΜΥ, Ρεύμα ΕΑΑΚ, και το αποτέλεσμα είναι ελπιδοφόρο. 

Αποφασίστηκε η συμμετοχή του συλλόγου στην πανεργατική απεργία, ενωτικά, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης καταφέραμε να κάνουμε την άποψη «οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες» πλειοψηφική. Επίσης στο τέλος, περίπου δέκα άτομα συγκρότησαν μια ομάδα οργάνωσης και προπαγάνδισης της πορείας στους υπόλοιπους φοιτητές του συλλόγου.

Ξεκινάμε να οργανώνουμε την απεργία με αφίσα, κειμενάκι και πανό του συλλόγου για να ξεσηκώσουμε την σχολή μας αλλά και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από τις υπόλοιπες σχολές του Θόλου.

Γιάννης Σουμπάσης