Γράμματα και σχόλια
Οι μαθητές τίμησαν τον Γρηγορόπουλο

Αθήνα, 6/12

Σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις για τα 9 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη. Η εικόνα που κυριάρχησε για ακόμη μια φορά στις ειδήσεις των ΜΜΕ ήταν αυτή των απολίτικων επεισοδίων, του «άβατου», της τρομοκράτησης των κατοίκων του κέντρου. Απροκάλυπτα τα κυρίαρχα μέσα λένε ότι η 6 Δεκέμβρη δεν είναι παρά μια -χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο- αφορμή για το ξέσπασμα μερικών «ταραξιών». 

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Φοιτητές και μαθητές που αποτέλεσαν τον κύριο όγκο των διαδηλωτών, ζωντανεύουν τη συζήτηση του τι σημαίνει κρατική καταστολή και γιατί ο Δεκέμβρης παραμένει επίκαιρος, 9 χρόνια μετά και μέσα σε μια τόσο παρατεταμένη κρίση. Όπως είπε η Αλεξάνδρα από το 1ο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου (το οποίο είχε κατέβει με κατάληψη και στη μαθητική διαδήλωση ενάντια στο ν.Γαβρόγλου πρόσφατα), «υπάρχει ακόμα οργή για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Στη νεολαία και γενικά στον κόσμο. Δε θέλουμε να συνεχιστεί η αστυνομική βία και να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να υπάρξει θύμα οποιοσδήποτε μαθητής σε μια πορεία που θα πάμε. Γενικά η εξουσία το μόνο που κάνει είναι να κοιτάει το συμφέρον της και δεν την ενδιαφέρει η Εκπαίδευση, καταστρέφει τον νέο κόσμο. Στο σχολείο μου έγινε κατάληψη και κατεβήκαμε πάρα πολλά παιδιά». 

«Ο λόγος που κάναμε κατάληψη φέτος είναι ότι έγινε μια δολοφονία από την εξουσία και δεν θέλουμε να αφήσουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο τώρα. Συνδέεται με το σήμερα δηλαδή, η αστυνομία δεν έχει αλλάξει», είπε η Πηγή από το 1ο-2ο ΓΕΛ Ψυχικού.

Από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Λεφτά για την Παιδεία - λεφτά για την Υγεία - όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία» και «στις τράπεζες λεφτά – στη νεολαία σφαίρες», δίνοντας τον τόνο ότι χέρι χέρι με την αστυνομική καταστολή πάνε και οι συνολικές επιλογές του συστήματος, και ενάντια σε αυτό παλεύουν φοιτητές και μαθητές. Διαδηλώσεις έγιναν σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ στα πλαίσια της εκστρατείας τρομοκράτησης του κόσμου, η αστυνομία είχε κλείσει δρόμους και σταθμούς στην Αθήνα, αποτρέποντας πολλά σχολεία που έκαναν κατάληψη ή αποχή να συμμετάσχουν στην πορεία.