Εργατικό κίνημα
Πανεργατική ώθηση στους αγώνες

Αθήνα, Πανεργατική απεργία, 14/12

Η πρώτη προσυγκέντρωση είχε καλεστεί νωρίς το πρωί από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια λίγο πιο κάτω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, στο ύψος της οδού Πεσμαζόγου. Εκεί βρίσκονταν με τα πανό τους τα σωματεία  και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό  Νοσοκομείων, όπως του Αγ. Σάββα, του Γεννηματάς, του Ερυθρού, του Αγλαϊα Κυριακού, του Αττικού, του Σωτηρία, του Παίδων Πεντέλης, των Αγ. Αναργύρων. 

Μαζί με τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια διαδήλωσαν επίσης συμβασιούχοι εργαζόμενοι από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Σωματείο Εργαζόμενων στην INTRACOM, το σωματείο εργαζόμενων ΟΑΕΔ,  η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΤΙΤΑ καθώς  και συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΟΑΕΔ από διάφορους Δήμους αλλά και πανό της πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη Μάνδρα. 

Μαζί διαδήλωσε και μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, μαζί με μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζαβέντ Ασλάμ. Δίπλα τους με πανό διαδήλωσαν Πακιστανοί εργάτες που δουλεύουν στο εργοστάσιο Κάββας Κότερα ΕΠΕ καταγγέλλοντας την ρατσιστική στάση της εργοδοσίας.

Δίπλα τους το μπλοκ της κατάληψης της Σχολής Γραφιστικών Τεχνών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας. 

“Έξω ΕΕ-ΔΝΤ – Διαγραφή του χρέους” και “Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι” έγραφαν τα πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης, “Όχι σε παλιά και νέα μνημόνια – Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές” έγραφε το  πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην πορεία ενώθηκαν με απεργούς της ΕΜΔΥΔΑΣ με το δικό τους πανό και  της Ομοσπονδίας εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Η Πανεργατική απεργία της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτριες και εργάτες, συνταξιούχοι και νεολαίοι απέκλεισαν το κέντρο της Αθήνας συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις που ενώθηκαν σε ένα μεγάλο πανεργατικό ποτάμι. 

Ήταν μια απεργία που κινητοποίησε τμήματα της εργατικής τάξης που είχαν πολύ καιρό να βγουν στο δρόμο. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια είδαμε πίσω από το μεγάλο πανό “ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ” της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να διαδηλώνουν οργανωμένα με τα πανό των πρωτοβάθμιων σωματείων τους  εργαζόμενοι στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από το σωματείο Σπάρτακος, εργαζόμενοι από το Σωματείο ΔΕΣΜΗΕ ΔΕΗ “Η Ενωση” και τεχνικοί  της ΕΤΕ-ΔΕΗ/ΚΗΕ. 

Το ίδιο και με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Μετά την μεγάλη επιτυχία της δεύτερης 48ωρης απεργίας με σκοπό την υπογραφή αξιοπρεπούς ΣΣΕ για όλους, εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν πίσω από το πανό της ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά και με πανό παρατάξεων όπως η ΑΣΕ-ΟΤΕ. 

Μεγάλο και δυναμικό ήταν και το μπλοκ της ΕΥΔΑΠ που έχει μπει στο στόχαστρο των μνημονιακών ιδιωτικοποιήσεων με μαχητική παρουσία και μελών του  ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ που διαδήλωσαν με το πανό τους. “Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ συνεχίζονται και πρώτα απ'όλα με τα επιπλέον χαρίσματα εκατομμυρίων στους μετόχους, με την διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κλπ. Ο μοναδικό δρόμος είναι οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Θα πρέπει φυσικά να μην είναι επετειακές να έχουν σχεδιασμό και να εμπνέουν τον κόσμο με προοπτική αντίστασης στις μνημονιακές πολιτικές. Εμείς καλούμε όλους να κάνουμε κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις”, υποστήριξε ο Αλέκος Μερσινιάς μέλος της Ομοσπονδίας της ΕΥΔΑΠ και της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ.

Ασυνήθιστα μεγάλη σε σχέση με άλλες απεργίες και η παρουσία των τραπεζοϋπαλλήλων. Είχαν στο πλευρό τους τον Σύλλογο Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται σε σύγκρουση με την διοίκηση Φραγκιαδάκη που τους πετσοκόβει τις συντάξεις και διαλύει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. 

Εκτός των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας με πανό διαδήλωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ, οι Συνταξιούχοι Αεροπορικών εταιριών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Άι-Βασίλισσα

Μαζική ήταν και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Από τη μεριά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας μεγάλη παρουσία είχαν τόσο οι σύλλογοι της Αθήνας, όσο και του Πειραιά ενώ με βασικό αίτημα τους μόνιμους διορισμούς, μεγάλη συμμετοχή και μια Άι-Βασίλισσα στην πρώτη γραμμή διαδήλωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων. 

Εντυπωσιακή και η παρουσία της ΟΛΜΕ με εκατοντάδες καθηγητές με τις πορτοκαλί σημαίες τους να βαδίζουν ενάντια στο “νέο λύκειο” του Γαβρόγλου, ενώ πολύ δυνατή ήταν η παρουσία της Γ' ΕΛΜΕ. Παρουσία με το δικό της πανό είχε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Βασικό χαρακτηριστικό και αυτής της πανεργατικής ήταν σύνδεση των αιτημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η λιτότητα και οι περικοπές έχουν χτυπήσει συνολικά την εργατική τάξη είτε αυτή απασχολείται σε δημόσιες υπηρεσίες, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό φάνηκε και στην απεργιακή διαδήλωση που άνοιγε με το πανό της ΓΣΕΕ ενώ λίγο πιο πίσω ερχόταν αυτό της ΑΔΕΔΥ με βασικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από την απεργία”. Πιο πίσω ερχόταν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και ακολουθούσε η ΠΟΕΔΗΝ με τις συμβασιούχες καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου στην πρώτη γραμμή. Λίγο μετά ερχόταν το σωματείο των ταχυμεταφορών ΣΕΤΤΕΑ, λίγο πιο πίσω η ΕΥΔΑΠ και αμέσως μετά ερχόταν με μεγάλο μπλοκ η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ανάμεσά τους διαδήλωναν και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Βύρωνα με πανό που ζήταγε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους Δήμους. 

Σημαντική παρουσία που αντανακλά τις μάχες που δίνουν όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν και οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ αφού δεκάδες διαδήλωσαν με το πανό του Σωματείου Έκτακτων και των εργαζόμενων στο Βυζαντινό Μουσείο, με το πανό του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων αλλά και με το πανό της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Παρουσία στην Πανεργατική είχαν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΑΣ Υμηττού αλλά και από το Σωματείο των εργαζόμενων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Με πανό διαδήλωσαν και εργαζόμενοι από την ΠΟΕ-ΥΕΘΑ αλλά και μηχανικοί της ΕΜΔΥΔΑΣ.

Τρίτεκνοι

Σημαντική παρουσία στην απεργία της Αθήνας είχαν επίσης οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ πιο πίσω διαδήλωσε το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ο Σύλλογος εργαζόμενων στο ΕΛΚΕΘΕ και η ομοσπονδία των τριτέκνων.

Μαχητικά τα μπλοκ των φοιτητών της κατάληψης του ΣΕΥΠ από τα ΤΕΙ, όσο και των φοιτητικών Συλλόπγων Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μεταλειολόγων, Χημικών Μηχανικών και Χημικών. 

Τη διαδήλωση συμπλήρωναν τα μπλοκ του ΜΕΤΑ και της Λαϊκής Ενότητας, της ΛΑΑΑΣ, αλλά και άλλων σωματείων και συλλογικοτήτων που ξεκίνησαν τη διαδήλωση από το Μουσείο για να ενωθούν τελικά με την υπόλοιπη πορεία όπως η ΠΕΝΕΝ, το σωματείο Vodafone-Wind-Victus, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Σύλλογος Μεταφραστών-διορθωτών, το Σωματείο της Nokia.


Πανελλαδικός ξεσηκωμός

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Μεγάλη ήταν η πορεία της Θεσσαλονίκης που άνοιξε με το πανό του ΕΚΘ ενώ ακολούθησαν το σωματείο εργαζόμενων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Αμέσως μετά διαδήλωσε το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους από τον ΟΣΕΘ που απολύονται, καθώς και νοσοκομειακούς που διαδήλωναν με το πανό του Συντονισμού Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.

Σημαντική παρουσία είχε και το σωματείο των εργαζόμενων στα Lidl αλλά και οι εργάτες της ΣΙΔΕΝΟΡ.  Στην συγκέντρωση και τη διαδήλωση του ΕΚΘ συμμετείχαν ο σύλλογος εργαζόμενων στο ΚΒΘΕ, το Σωματείο Διανομέων Φαγητού, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών και ο φοιτητικός σύλλογος της Πληροφορικής.

“Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα λιμάνια, συνταξιούχοι και φοιτητές, όλοι μαζί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για να ξηλώσουμε παλιά και νέα μνημόνιαενώ στη διαδήλωση που ακολούθησε τον τόνο τον έδωσαν οι φοιτητές στο μπλοκ του ΦΣ των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών”, ανέφερε ο Γιάννης Σουμπάσης από το Βόλο.

Και στη Λάρισα “εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες, νέοι και νέες μαζί με πολλούς αγρότες, διαδήλωσαν μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους τους ενάντια στις αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης καπιταλιστών και ΕΕ διεκδικώντας αυξήσεις προσλήψεις στην ενιαία πορεία που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης”, μεταφέρει ο Πέτρος Θεοδοσιάδης.

“Στην Ξάνθη δεκάδες απεργοί, μέλη της ΕΛΜΕ, του Διδασκαλικού Συλλόγου, του ΣΥΠΕΞΑ, του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου και των σωματείων Ροδόπης και ΣΕΚΑΠ συμμετείχαν το πρωί στη Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης. Μαζί με τους φοιτητές διαδήλωσαν οι απολυμένοι της Λέσχης των Εστιών που παλεύουν για επαναπρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Με πανό διαδήλωσε το ΣΕΚ και η Λαϊκή Αντίσταση ενώ μετά την πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στο Ρολόι στην Κεντρική Πλατεία καλώντας σε νέα Πορεία την Κυριακή το μεσημέρι στα ΠΡΟΚΑΤ” μας λέει ο Παντελής Αποστολίδης. 

“Καθηγητές και δάσκαλοι, οι καθαρίστριες του νοσοκομείου της πόλης, οι σχολικοί τροχονόμοι, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, φοιτητές και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν και στην Αλεξανδρούπολη στην απεργιακή διαδήλωση που καλέστηκε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Με πανό διαδήλωσε εκτός από το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, τόνισε στην ΕΑ ο Γιώργος Μποτσίδης.

Μεγάλη κινητοποίηση που ζητούσε την στήριξη της εργατικής τάξης της πόλης οργάνωσε και το Συντονιστικό SOS Βέρμιο στη Νάουσα, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

“Τραμπουκισμούς αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στον πρώην Καρυπίδη (νυν MARKET IN) στα Γιάννενα και οι δεκάδες αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στην απεργιακή περιφρούρηση έξω από το σούπερ μάρκετ από μπράβους της εργοδοσίας”, αναφέρει η Λουίζα Γκίκα τονίζοντας πως “στην απεργιακή πορεία που ακολούθησε ορατό ήταν το κλίμα οργής απέναντι στην εργοδοσία και τους μπράβους του Market In αλλά και την αστυνομία που για άλλη μια φορά τους έκανε τις πλάτες. 

Εστιακοί

Στην πορεία μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών. Πολλοί από αυτούς διαδήλωσαν με το πανό του συλλόγου εστιακών και ΠΤΕΤ. Με πανό διαδήλωσε το Σωματείο των Εργαζόμενων στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ αλλά και το ΣΕΚ, η ΛΑΕ, η ΟΚΔΕ”.

“Μεγάλη συμμετοχή είχε η πανεργατική διαδήλωση και στη πόλη της Πάτρας, όπου για πρώτη φορά διαδήλωσαν μαζί τα σωματεία και συνδικάτα του Εργατικού Κέντρου με το Π.Α.ΜΕ, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς και συλλογικότητες. Η πορεία ξεκίνησε με κοινό κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο και έφτασε μέχρι το νέο λιμάνι όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούταν αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωνε η περιφέρεια σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Οι διαδηλωτές παρεμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ για να μην πλησιάσουν το χώρο του συνεδρίου. Μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι αλλά συμμετείχαν και πολλά σωματεία και συνδικάτα όπως η ΕΙΝΑ, η ΕΛΜΕ Αχαίας, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών, ο σύλλογος συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο σύλλογος μετάλλου κ.α.”, ανέφερε η Φωτεινή Λυσικάτου από την Πάτρα. 

“Εκατοντάδες διαδήλωσαν την ήμερα της πανεργατικής στην πόλη του Ηρακλείου. Με πανό στη διαδήλωση του ΕΚΗ και των σωματείων ήταν οι Δάσκαλοι, οι έκτακτοι Αρχαιολόγοι, η Παντιγιέρα το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς απ' το ΠΑΓΝΗ που συσπείρωσε τους υγειονομικούς, και με κοινό πανό οι εργαζόμενοι στην έρευνα”, μας είπε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

“Με το κοινό πανό του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά άνοιγε η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση. Μαζική ήταν η παρουσία των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Χανίων αλλά και των εκπαιδευτικών από το Σύλλογο Δασκάλων, την ΕΛΜΕ Χανίων αλλά και την Επιτροπή Αναπληρωτών εκπαιδευτικών Χανίων. Με πανό διαδήλωσαν και οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του ΣΕΚ”, ανέφερε στην ΕΑ ο Μανώλης Φιωτάκης.

Aθήνα

Θεσσαλονίκη

Χανιά


Βόλος

Πάτρα

Γιάννενα