Συνεντεύξεις
Νέα Ιντιφάντα: H Παλαιστίνη παλεύει και θα νικήσει

15/12, Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

«Τραμπ, ο πρώτος τρομοκράτης», «Νίκη στην Ιντιφάντα», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναξαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και συμπαραστάτες διαδηλώνοντας την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη από το Σύνταγμα μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Ήταν το δεύτερο κάλεσμα της Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας μετά την προκλητική απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ». Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα συμμετείχε με πανό στη διαδήλωση, ενώ ανάμεσα στους συμπαραστάτες το παρών έδωσαν δεκάδες μετανάστες από την Κοινότητα Μπαγκλαντές. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Yassin Albadla, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας και τον Hazem Tahrawe, που βρίσκεται στην Ελλάδα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.


 

Τί σημαίνει για σας η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως "πρωτεύουσα του Ιρσαήλ";

Yassin: Το ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης είναι γραμμένο στην ιστορία. Την απόφαση Τραμπ να γίνει πρωτεύουσα του Ισραήλ, δε τη δεχόμαστε ούτε εμείς οι Παλαιστίνιοι ούτε ο αραβικός κόσμος. Οι ΗΠΑ στήριζαν πάντα το Ισραήλ και αυτό κάνουν και τώρα, για να ελέγχουν όλη τη Μέση Ανατολή. Μόνο έτσι το Ισραήλ έγινε κράτος, με όπλα, με δύναμη. ΗΠΑ και Ισραήλ θέλουν να κυριαρχήσουν σε όλη την Παλαιστίνη, να διώξουν οριστικά τους Παλαιστίνιους. Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του ήταν κάτι που ήθελε το Ισραήλ εδώ και χρόνια. Αυτό πιστεύω. Για να κάνει επίδειξη δύναμης. Και ακόμα και οι αραβικές κυβερνήσεις, κανείς ουσιαστικά δεν απάντησε.

Εξηνταπέντε χρόνια είμαστε υπό κατοχή από τους σιωνιστές και πριν από αυτούς ήταν οι Άγγλοι, οι Γάλλοι. Αν οι αραβικές κυβερνήσεις τους άφησαν, εμείς δεν θα αφήσουμε την Παλαιστίνη, είναι η χώρα μας και η πρωτεύουσά της είναι η Ιερουσαλήμ. Γι' αυτό έχουν ξεσηκωθεί οι Παλαιστίνιοι παντού, και στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Αυτή είναι η τρίτη Ιντιφάντα. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους. Οι σιωνιστές στρατιώτες χτυπάνε, παίρνουν αιχμάλωτους, και τραυματίες έχουμε και νεκρούς, αλλά οι διαδηλώσεις είναι ισχυρές, ο λαός συνεχίζει, παλεύει για το δίκιο του.

Hazem: Δεν υπάρχει καν Ισραήλ για μας για να υπάρχει και πρωτεύουσα γι’αυτούς. Η απόφαση Τραμπ ήταν για να δυναμώσει το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους. Η δύναμη που παίρνει το Ισραήλ είναι όταν αποφασίζει η μάνα του, οι ΗΠΑ. Εμείς σαν λαός δεν θα σταματήσουμε είτε αυτό είναι απόφαση των ΗΠΑ, είτε είναι απόφαση του Ισραήλ, είτε είναι απόφαση της ΕΕ. Είχαμε χειρότερες αποφάσεις στο παρελθόν και δεν σταματήσαμε τον αγώνα, δεν κάναμε πίσω.

Το Ισραήλ βλάπτει όλες τις αραβικές χώρες. Όσο υπάρχει το Ισραήλ, δεν υπάρχει ειρήνη, εκμεταλλεύεται το λαό μας οικονομικά, χτυπάει, καταπιέζει. Εμείς θέλουμε η Παλαιστίνη να γίνει κράτος, να γυρίσουμε όλοι πίσω στη χώρα μας, θέλουμε μια ζωή ειρηνική, χωρίς πόλεμο, χωρίς νεκρούς, τραυματίες, χωρίς κάποιον να μας κυριαρχεί, να μας κλείνει τις αναπνοές. Κι αν δεν μπορέσουμε να γυρίσουμε ειρηνικά, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε και το όπλο.

Πώς είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη;

Hazem: Ο Παλαιστινιακός λαός ζει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η Παλαιστίνη είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένη σε δύο κομμάτια. Η Λωρίδα της Γάζας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια είναι αποκλεισμένη από θάλασσα, αέρα, από παντού. Στη Δυτική Όχθη έχουν αποκλείσει το τζαμί, κάτι που είναι θρησκευτικό, δεν επιτρέπεται οι μουσουλμάνοι να πηγαίνουν στο τζαμί τους, οικονομικά έχουν βάλει χέρι. Προσωπικά έχω τελειώσει τεχνικός υπολογιστών στην Παλαιστίνη, αλλά δεν βρήκα δουλειά κάτω, δε με άφησαν, γι’αυτό αποφάσισα να φύγω. 

Yassin: Στη Γάζα είμαστε αποκλεισμένοι. Δεν μπορεί κανείς ούτε να φύγει, ούτε να μπει. Η αδερφή μου εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί να βγει, αλλά δεν την αφήνουν, αν και έχει ελληνική υπηκοότητα. Με το Σίσι τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Με τον Μουμπάρακ, μας άνοιγαν πού και πού από την Αίγυπτο. Αλλά τώρα μόνο μία φορά κάθε έξι μήνες, και αυτή περνάνε μόνο δύο πούλμαν, εκατό άτομα. Από εκατοντάδες που περιμένουν, φοιτητές, τραυματίες, άτομα με αναπηρία, πολλοί με χαρτιά όπως η αδερφή μου. Ένα χρόνο έχει βάλει το όνομά της στη λίστα στα σύνορα, είχαμε μιλήσει και με την ελληνική πρεσβεία εκεί και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι. Τελευταία φορά που άνοιξαν τα σύνορα ήταν πριν δύο μήνες, περάσανε διακόσια άτομα ενώ κάνουν αίτηση εκατοντάδες και χιλιάδες που θέλουν να βγουν και δεν μπορούν. Κάποιοι που έχουν χαρτιά στο εξωτερικό και λήγουν, δεν μπορούν να τα ανανεώσουν και τα χάνουν.

Η κατάσταση στην ίδια τη Γάζα είναι αφόρητη. Δεν υπάρχουν φάρμακα, τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες ανάγκες. Ρεύμα καθόλου. Τελευταία φορά που μίλησα με την αδελφή μου, μου είπε ότι έρχεται μόνο τέσσερις ώρες. Ο λαός δεν αντέχει άλλο. Ούτε στη Δυτική Όχθη είναι καλύτερα. Εκεί, οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο, περνάνε δεκαπέντε μπλόκα, σε κάθε ένα τους ψάχνουν, τους βρίζουν, τους χτυπάνε. Ένα δρόμο δέκα λεπτά απόσταση, τον κάνουν μισή και μία ώρα. Τις γυναίκες με μαντίλα τις χτυπούν, δεν τις αφήνουν να πάνε στο τζαμί. Οικονομικά, δεν μπορεί κανείς να δουλέψει. Δεν είναι ζωή αυτή. Τους αναγκάζουν να φύγουν από τη χώρα τους, αλλά ο κόσμος επιμένει να παλεύει. Δε βλέπει κανείς αυτά τα πράγματα, γιατί ούτε τα ΜΜΕ τα δείχνουν. Μας λένε τρομοκράτες.

Ποια είναι η δράση της Παλαιστινιακής Νεολαίας Ελλάδας;

Yassin: Αυτό που προσπαθούμε όλοι, και στην Παλαιστίνη, και έξω στις αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, όπου είμαστε, είναι να γυρίσουμε πίσω στη χώρα μας, να γυρίσει η χώρα σε μας, στα χέρια των Παλαιστινίων. Αυτό που προσπαθούμε εμείς εδώ σαν νέοι είναι να βγούμε στους δρόμους, να φτάσει η φωνή μας στο ελληνικό κράτος. Και όπως η ελληνική νεολαία έχει δικαιώματα, να έχουμε κι εμείς. Να σταθούν μαζί μας και να μας δώσουν αυτά που μας στέρησαν στη χώρα μας λόγω της κατοχής του Ισραήλ. Να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να ταξιδέψουμε. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Και να φέρουμε τη φωνή των Παλαιστινίων εδώ στην Ελλάδα. Είμαστε πέντε χιλιάδες Παλαιστίνιοι μόνο στην Αθήνα. Οργανώνουμε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις όπως αυτές που καλέσαμε αυτές τις μέρες, διαμαρτυρίες, στέλνουμε την άποψή μας στη Βουλή, έχουμε επαφή με τα κόμματα.

Πώς είναι οι συνθήκες ζωής για τους Παλαιστίνιους εδώ;

Hazem: Είμαι τέσσερις μήνες στην Ελλάδα. Ο λόγος που ήρθα είναι για να συνεχίσω τις σπουδές μου, να βοηθήσω την οικογένειά μου κάτω οικονομικά, να βρω δουλειά σε μια χώρα χωρίς πόλεμο, χωρίς να βλέπω μπροστά μου κάθε μέρα νεκρούς, τραυματίες, χτυπήματα. Πρώτα πήγα στην Τουρκία, έμεινα τρία χρόνια περίπου εκεί και δούλεψα, αλλά σταμάτησε η δουλειά εκεί και έτσι ήρθα εδώ από τη θάλασσα. Έφτασα στην Κω πάνω σε μια φουσκωτή βάρκα που οδηγούσα εγώ μαζί με άλλα 22 άτομα, Κούρδοι, Σύριοι, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι. Η Ελλάδα είναι ωραία χώρα, πολύ κοντά στη δική μας και επιπλέον δημοκρατική με έναν λαό αδελφικό σε μας. Αλλά δεν έχω χαρτιά, δεν με αναγνωρίζουν και επίσης είναι δύσκολα οικονομικά και δουλειά δεν έχει. Οπότε σκέφτομαι να πάω σε άλλη χώρα της Ευρώπης που δίνουν χαρτιά, διατροφή, σπίτι, δουλειά. Εδώ μετά την κρίση, όλα έχουν γίνει δύσκολα. Για να φύγεις βέβαια θέλεις πολλά λεφτά.

Yassin: Η ζωή είναι δύσκολη. Για να έρθει κάποιος εδώ, πρέπει να έχει βίζα, πράγμα δύσκολο, ή πολλά λεφτά για να πληρώσει. Και πλέον η διαδικασία για χαρτιά αργεί, για όποιον ζητήσει άσυλο γενικά, όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους. Βέβαια, πριν οι Παλαιστίνιοι ήταν στο πρώτο επίπεδο, παίρναμε κατευθείαν χαρτιά, αλλά δεν υπάρχει πια προτεραιότητα όπως παλιά. Τώρα αντιμετωπίζουμε όλα τα εμπόδια, όπως όλοι οι πρόσφυγες. 

Τι διεκδικείτε από την ελληνική κυβέρνηση;

Yassin: Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει το χέρι της στο αίμα μας, συντάσσεται με το κράτος του Ισραήλ. Είχαμε μεγάλη ελπίδα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σταθεί μαζί μας. Μια ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δίπλα μας στις πορείες, και ο Τσίπρας και όλοι. Οι βουλευτές του ήταν στην πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, παίρναμε δύναμη από αυτούς και όλους τους συμπαραστάτες. Τώρα, από την πρώτη στιγμή που έγιναν κυβέρνηση, έκαναν πίσω, στροφή 180 μοιρών. Δεν το περιμέναμε. Στάθηκαν μαζί με τον εχθρό, μαζί με το κράτος που σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό που θέλει δικαιοσύνη και ζωή ειρηνική.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία των σιωνιστών, να μην δεχτεί την απόφαση του Τραμπ, να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική σχέση με το Ισραήλ. Ο ελληνικός λαός είναι μαζί μας, ξέρει ότι το Ισραήλ είναι δολοφόνοι. Τον καλούμε και πάντα βγαίνει μαζί μας. Το ίδιο απαιτούμε από το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση. Να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη και όχι την απόφαση του Τραμπ, να κόψουν τις σχέσεις με τους σιωνιστές. Αυτό είναι το αίτημά μας εδώ και όλων των Παλαιστίνιων σε όλη την Ευρώπη και παντού. Η Παλαιστίνη θα γίνει δικιά μας, το Ισραήλ θα διαλυθεί. Οι σύμμαχοί μας είναι ο αραβικός κόσμος και ο κόσμος παντού. Οι κυβερνήσεις μας έχουν πουλήσει ή δεν ανακατεύονται. Όμως, στο Λίβανο, στην Τουρκία οι λαοί έχουν ξεσηκωθεί στο πλευρό μας. Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο.