Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Διαδήλωση για τα 5 χρόνια από την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, 14/1

Ανεβαίνει ο αντιφασιστικός πυρετός στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, λίγες ημέρες πριν την διαδήλωση για τα 5 χρόνια από την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, την Κυριακή 14/1 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα. Η πρωτοβουλία για την διαδήλωση αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη, που κάλεσε η Πακιστανική Kοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ πριν τις γιορτές.

Μέχρι στιγμής το κάλεσμα στηρίζουν επίσης η Μπαγκλαντεσιανή κοινότητα, η Λέσχη Αλληλεγγύης Ν. Κόσμου, το Σωματείο Συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, o Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας Μοσχάτου, η Πρωτοβουλία για το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α, η φεμινιστική εφημερίδα "το μωβ". Τις επόμενες ημέρες, συμμετοχή αναμένεται να δηλώσουν η τοπική Ε’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων Παρθενώνας, το Σωματείο εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ, το σχήμα των ΕΑΑΚ στην Πάντειο, η κίνηση πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία, η ΛΑΕ Πετραλώνων, κ.α.

Αφισοκολλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στις γειτονιές των Πετραλώνων, της Καλλιθέας, του Κεραμεικού, ενώ με πανό έχει γεμίσει η πλ. Μερκούρη, τόπος της συγκέντρωσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανταπόκριση στις εξορμήσεις που άρχισαν ήδη τις ημέρες των γιορτών. Η εξόρμηση στα Κάτω Πετράλωνα και η μικροφωνική για 2 ώρες στο σταθμό του ΗΣΑΠ την Παρασκευή ενημέρωσε εκατοντάδες, ενώ 6 φύλλα της Ε.Α δόθηκαν και 9 εργαζόμενοι και φοιτητές άφησαν επικοινωνία για να βοηθήσουν στην καμπάνια.

Συζήτηση

Ίδια εικόνα και στα καφέ της περιοχής Κουκακίου και Πετραλώνων που κολλήθηκαν αφισάκια ενώ δόθηκαν ακόμη 5 εφημερίδες. Επίσης μεγάλη ήταν η όρεξη για συζήτηση και συμμετοχή στους εργατικούς χώρους. Η ΔΕΗ στο Ρουφ, το ΙΚΑ Κ. Πετραλώνων, ο δημοτικός σταθμός 9,84, ο δήμος και η Εφορία στην Καλλιθέα, είναι οι πρώτοι εργατικοί χώροι που ενημερώθηκαν, με πολλούς να ανοίγουν την συζήτηση για την δίκη της Χ.Α. και πως η δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος έχει κάτσει τους δολοφόνους στο σκαμνί.

Η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με όλα τα δικαιώματα, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και οι ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες είναι το μήνυμα που θα φέρουν τα συνεργεία σε πολλούς περισσότερους εργατικούς χώρους τις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν πριν την πορεία. 

Κρίσιμο στοιχείο για την μαζικότητα της συγκέντρωσης είναι να γίνει γνωστή στα σχολεία και τις σχολές της γειτονιάς. Λίγο πριν την εξεταστική, εξορμήσεις θα γίνουν σε Πάντειο, Νομική, σε αμφιθέατρα, λέσχες και αναγνωστήρια για να ενημερωθούν φοιτητές/τριες, καθηγητές και διοικητικοί, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι εξορμήσεις στα σχολεία. Στο Πειραματικό λύκειο στην Πλάκα ήταν η πρώτη εξόρμηση όπου οι μαθήτριες/ες ήταν ήδη ενημερωμένοι για την διαδήλωση, ενώ τις επόμενες μέρες εξορμήσεις θα γίνουν στην Σιβιτανίδειο και σε άλλα τρία λύκεια. 

Την Παρασκευή το μεσημέρι το ραντεβού ολών μας θα είναι έξω από τα τζαμιά της περιοχής ενημερώνοντας μετανάστες, ενώ ήδη την Δευτέρα το μεσημέρι μέλη της  Μπαγκλαντεσιανής κοινότητας οργάνωσαν εξόρμηση στα μαγαζιά στην Ομόνοια. Μικροφωνική, που οργανώνεται από όσους συμμετέχουν, θα υπάρχει το απόγευμα της Παρασκευής στο σταθμό των Πετραλώνων, ενώ όλες οι γειτονιές οργανώνουν ανάλογες εξορμήσεις.