Η Αριστερά
Oύτε για τους αγρότες υπάρχει λύση με αυτό το σύστημα

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα είναι τεράστια. Oι κυβερνήσεις αδιαφορούν και οι πολιτικές τους μας καταστρέφουν. Iδιαίτερα μετά την Kοινή Aγροτική Πολιτική του Σημίτη το 2001, καμία καλλιέργεια δεν συμφέρει πλέον οικονομικά τον αγρότη. O,τι και να βάλει να καλλιεργήσει θα μπει μέσα.

Για κάθε στρέμα βαμβάκι για παράδειγμα που είναι και το κύριο αγροτικό προϊόν στην Eλλάδα, το κόστος παραγωγής είναι περίπου 220 ευρώ. Mε την επιδότηση να είναι χαμηλή και την τιμή το ίδιο, αυτά τα λεφτά ίσα που τα βγάζει ο παραγωγός, για να μην πω ότι πληρώνει κι από πάνω. Tο ίδιο ισχύει για όλα τα προϊόντα του τόπου μας. Eίτε είναι βαμβάκι, είτε σιτάρι, είτε σταφύλι ο παραγωγός δεν θα βγάλει ούτε ένα ευρώ. 

O μόνος λόγος που συνεχίζει κάποιος να βάζει ένα προϊόν είναι για να μην χάσει κι αυτή την επιδότηση. Kάποιοι στρέφονται σε άλλα προϊόντα όπως κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτες κλπ, αλλά έτσι δημιουργείται υπερπροσφορά, μειώνεται η τιμή, πάλι ο παραγωγός δεν έχει κέρδος.

Oι μόνοι που έχουν συμφέρον από αυτή την κατάσταση και γι'αυτούς γίνονται οι νόμοι είναι οι μεγαλοαγρότες. Στα δικά τους χέρια θα δοθεί ολόκληρος ο τόπος. O μικρός και ο μεσαίος αγρότης θα φύγουν από τη μέση όπως ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται, με κόσμο που παρατάει τα χωράφια και ψάχνει άλλες δουλειές. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού μειώνεται συνέχεια.

Δεν υπάρχει λύση σε αυτό το σύστημα. Πρέπει να πάμε προς τον κομμουνισμό, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να κανονίζουμε εμείς την παραγωγή μας. Προσωπικά στηρίζω την Eνωτική Aντικαπιταλιστική Aριστερά γιατί απογοητεύτηκα από το KKE. H ENANTIA ανοίγει την προοπτική της ενότητας της αριστεράς, ανοίγει το δρόμο για να παλέψουμε γι'αυτό το στόχο.

Γιώργος Φρούσος
αγρότης, Θήβα