Εργατικό κίνημα
Δύο μέρες απεργίας που συγκλόνισαν

Αθήνα, 12/1

Aπεργιακό ξεσηκωμό προκάλεσε η είσοδος του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, την Παρασκευή 12 Γενάρη και η ψήφισή του τη Δευτέρα 15 Γενάρη.  

Το πρωί της Παρασκευής οι δρόμοι πλημμύρισαν από απεργούς. Κανένας συρμός του Μετρό και του Τραμ δεν κινήθηκε, κανένα καράβι δεν έλυσε τους κάβους, εφημερίδες δεν υπήρχαν στα περίπτερα και χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα βγήκαν στους δρόμους. Μαζί με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια στην πλ.Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν μια σειρά σωματεία, όπως αυτά των νοσοκομείων Αγ.Σάββας και ΓΝΑ Γεννηματάς, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι του Μετρό, εργαζόμενοι από την Ιντρακόμ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από την κατειλημμένη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας αλλά κι άλλων σχολών, το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης. Στη Σταδίου ενώθηκαν με δεκάδες σωματεία που ανέβαιναν από την Ομόνοια και την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή. Αργότερα έφτασαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια. Ήταν μια απεργία που έγινε και πέτυχε παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να την εμποδίσουν. 

Η επιτυχία της Παρασκευής έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας. Στη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, προστέθηκε η 24ωρη απεργία από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, ενώ κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς δεν κινήθηκε. Οι εργαζόμενοι των τραίνων, των λεωφορείων, του Μετρό και του Τραμ έκαναν συντονισμένη απεργία για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Αντίστοιχα και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα κάλεσαν ξανά σε στάσεις εργασίας και απεργία.

Χωρίς συγκοινωνία

Η απεργία των συγκοινωνιών δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να βρεθούν ξανά στο κέντρο της Αθήνας.  Την απεργιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε άνοιγε το πανό της ΑΔΕΔΥ με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από την Απεργία”. Τα σωματεία της εκπαίδευσης έδωσαν τον τόνο. Μια σειρά ΕΛΜΕ έδωσαν μαζικό παρών όπως η Γ' ΕΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Εύβοιας, σύλλογοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως ο Α' Σύλλογος Αθηνών, οι δάσκαλοι από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο, από τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι και τη Φυλή, συνάδελφοί τους από τον “Αριστοτέλη” κι αρκετοί ακόμα από μια σειρά συλλόγους που διαδήλωσαν με τα πανό των ομοσπονδιών τους. Παρόντα ήταν τα σωματεία του Αγ.Σάββα και του ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο του Βυζαντινού Μουσείου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Αεροπορική Βιομηχανία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Έμμισθων Υποθηκοφυλακίων, η ΠΟΕ ΟΤΑ, το ενιαίο σωματείο Vodafone Wind Victus και η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Η πορεία έφτασε μέχρι τη Βουλή, εκεί όπου πάλι, λίγες ώρες μετά, θα γινόταν το συλλαλητήριο που είχε καλεστεί για την ώρα που θα γινόταν η ψηφοφορία του Πολυνομοσχεδίου. 

Το βράδυ, οι δρόμοι μπροστά από το κοινοβούλιο και γύρω από την πλατεία Συντάγματος γέμισαν διαδηλωτές ξανά. Δεκάδες σωματεία έδωσαν το παρών αλλά και όλο το φάσμα του κινήματος που βρίσκεται στα αριστερά της κυβέρνησης. Παρά τις προσπάθειες των ΜΑΤ να διαλύσουν τη συγκέντρωση με χημικά και κρότου λάμψης, οι διαδηλωτές παρέμειναν για ώρες μπροστά από το κτήριο της Βουλής φωνάζοντας συνθήματα όπως "Κάτω τα χέρια από την απεργία - κάτω τα χέρια από τα σωματεία".  Η μάχη για να αχρηστευτούν οι 1300 σελίδες του Πολυνομοσχεδίου μόλις είχε ξεκινήσει.

Οι μέρες που προηγήθηκαν ήταν μέρες εξορμήσεων και προετοιμασίας για τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής. Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. “Κάναμε εξόρμηση στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα την Τετάρτη 10/1. Μαζί με δυο συντρόφους που εργάζονται στο νοσοκομείο περιοδεύσαμε σε όλους τους ορόφους, μοιράσαμε την προκήρυξη του Συντονισμού και μιλήσαμε με δεκάδες εργαζόμενους”, μας λέει ο Άγγελος από τη Ν.Ιωνία. “Η οργή ήταν τεράστια για το πολυνομοσχέδιο και ειδικά για τον αντιαπεργιακό νόμο. Παρεμβαίνουμε χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο αλλά είχαμε καιρό να δούμε τέτοια αγανάκτηση. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης ήρθαν και τα νέα ότι το σωματείο μόλις αποφάσισε στάση εργασίας για την Παρασκευή”. Ανάλογες εικόνες έλαβαν χώρα σε δεκάδες σημεία όλης της χώρας.


 

Σε όλες τις πόλεις

Πανελλαδική ήταν η οργή ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο.

“Χιλιάδες διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη” δήλωσε στην Ε.Α ο Γιάννης Κούτρας. “Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια συγκεντρώθηκε στην Αγ.Σοφία και με πορεία έφτασε στο Αγ.Βενιζέλου που ήταν τα περισσότερα από τα σωματεία που καλούσαν στην απεργιακή κινητοποίηση. Ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Αγ.Βενιζέλου όπου βρέθηκαν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονικης, διδασκαλικοί συλλογοι, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο συντονισμος συλλογικοτητων κι άλλες οργανώσεις κι έγινε πορεία μέχρι το υπουργείο όπου συναντηθήκαμε με τους διαδηλωτες του ΠΑΜΕ. Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα”.

Στα Γιάννενα “εκατοντάδες απεργοί, φοιτητές, συνταξιούχοι συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο την Παρασκευή 12 Γενάρη” μας λέει η Λουίζα Γκίκα . “Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό του ΕΚΙ που προκήρυξε 24ωρη απεργία, και ακολουθούσαν σωματεία και κινήσεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε το πανό των διοικητικών του πανεπιστημίου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς, καθώς και το Σωματείο Βάσης Διανομέων. Η μαζικότητα της πορείας ξεπέρασε τους 800 διαδηλωτές”.

Στην Πάτρα “πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση την Παρασκευή στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση με κάλεσμα του ΠΑΜΕ και ομοσπονδιων” μας μεταφέρει ο Νεκτάριος Χάινταρ. “Η Δευτέρα ξεκίνησε με κινητοποίηση της ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ στην διεύθυνση δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης.  Η κινητοποίηση ήταν δυναμική και με παλμό ενώ τα συνθήματα δεν σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο.  Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί, το συνδικατο οικοδομων, το συνδικατο μεταλλου, το κλαδικο συνδικατο εργαζομένων στους  ΟΤΑ, Φοιτητικοι Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΛΑΕ και αναρχικοί,  συνολικά πάνω από 500 εργαζόμενοι και φοιτητές”.  

“Απεργιακή πορεία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/1 και στα Χανιά ξεκινώντας από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς” μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης. “Στην  πορεία συμμετείχαν από κοινού το ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων με κοινό πανό, αντιπροσωπεία από το ΕΠΑΛ και το Γυμνασιο Κανδάνου όπου διεκδικούν να παραμείνουν όλα τα σχολεία ανοιχτά, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλοντας την υποβάθμιση της Υγείας και διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής – ΗΜΜΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομάδα αναρχικών. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα Χανιά συνεχίστηκαν με τον ίδιο παλμό και τη Δευτέρα 15 Γενάρη”.

“Με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης” υπογραμμίζει στην ανταπόκριση του ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. “Αυτή η μάχη οργανώθηκε ενωτικά από τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΣΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το ΠΑΜΕ και τα σωματεία. Την Παρασκευή στη συγκεντρωση συμμετείχαν το ΣΜΤ, ο Σύλλογος εργαζομένων στην Έρευνα, οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι σύλλογοι φοιτητών Βιολογικού και Ιατρικής. Τη Δευτέρα έγινε συγκέντρωση και διαδήλωση απ' την Πλ.Ελευθερίας, με την πλειοψηφία να είναι εκπαιδευτικοί, που απαιτούσαν να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση αλλά και μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες”.

Στη Λάρισα, “στο πλαίσιο της απεργιακής απόφασης του Εργατικού Κέντρου έγινε την Παρασκευή συγκέντρωση και πορεία. Με τα πανό και τις σημαίες τους, συμμετείχαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων, αγροτών, των Παρεμβάσεων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και του ΚΚΕ (μ-λ)”, μας είπε ο Πέτρος Θεοδοσιάδης. 

Στο Βόλο την Δευτέρα το μεσημέρι, “πραγματοποιήθηκε κοινή πορεία από την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και το ΣΕΚ. Μαζί με την ΕΛΜΕ και ΔΟΕ, διαδήλωσαν εργαζόμενοι από την ιδιωτική υγεία, τα νηπιαγωγεία, άνεργοι και συνταξιούχοι” μας λέει ο Γιάννης Σουμπάσης, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ξάνθη.