Συνεντεύξεις
ΠΣΥΠΕΡΤ: «Για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στο μαύρο και τον φασισμό»

Ειρήνη Φωτέλλη

Σε εκλογές προχωράει την 1η και 2η Φλεβάρη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων και Προσωπικού της ΕΡΤ (ΠΣΥΠΕΡΤ). 
Η Ειρήνη Φωτέλλη μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη.

Ο ΠΣΥΠΕΡΤ πηγαίνει σε εκλογές για πρώτη φορά μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ. Τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα; 

Ο ΠΣΥΠΕΡΤ περιλαμβάνει εργαζόμενους από όλους τους κλάδους της ΕΡΤ. Διοικητικοί, παραγωγοί λόγου, ραδιοφωνικοί παραγωγοί κλπ. Την εβδομάδα που μας πέρασε κάναμε την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τώρα 1 και 2 Φλεβάρη πάμε σε εκλογές.

Θα έπρεπε να έχουμε κάνει εκλογές πολύ καιρό πριν αλλά το κλίμα δεν βοηθούσε αφού μπήκαμε στη νέα ΕΡΤ με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ. Ας μην ξεχνάμε ότι στην ΝΕΡΙΤ ο συνδικαλισμός ήταν αποκηρυγμένος. Φάγαμε δυόμιση χρόνια μέχρι να καταφέρουμε ο κόσμος να ξαναγραφτεί στα σωματεία. Χρειάστηκε να ενωθούν σωματεία για να φτάσουμε σε αυτές τις εκλογές. Ταυτόχρονα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις διασπαστικές προσπάθειες με την δημιουργία της εργοδοτικής Ένωσης Εργαζόμενων. Οπότε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε χρόνος και κόπος.

Ο ΠΣΥΠΕΡΤ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Είναι αυτές οι εκλογές που έχουν μείνει για να αναδείξουν τους αντιπρόσωπους στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ που είναι αναγκαίο. Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι Ομοσπονδία όλων των εργαζόμενων σε όλο τον κλάδο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) και με τις εξελίξεις που έχουμε στον κλάδο, με το MEGA να κλείνει, καταλαβαίνουμε την σημασία του να βγούμε δυνατοί από αυτές τις διαδικασίες.

Τι προσδοκούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ από τις διαδικασίες στον ΠΣΥΠΕΡΤ;

Οι εκλογές είναι κρίσιμες και λόγω των συνολικών πολιτικών εξελίξεων αλλά και λόγω των καταστάσεων που βλέπουμε στον κλάδο μας.

Ωστόσο είναι πολύ κρίσιμες και για τα αιτήματα των εργαζόμενων μέσα στην ΕΡΤ. Αιτήματα που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει τα τελευταία δυόμιση χρόνια όμως δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Υπάρχουν μισθολογικά αιτήματα όπως είναι η διεκδίκηση μισθών και ενσήμων για τη διετία του μαύρου. Υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη και δεν μπορούν καθώς αναγκάζονται να εξαγοράσουν τα ένσημα των δυο ετών του μαύρου.  Δηλαδή όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους αλλά χρειάζεται να πληρώσουν και από την τσέπη τους γι' αυτά τα δυο χρόνια. Επίσης διεκδικούμε τις υπερωρίες που χάσαμε πριν το μαύρο. Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ που μας χρώσταγαν το εξάμηνο πριν από το μαύρο και δεν τα πήραμε ποτέ. 

Μεγάλα ζητήματα είναι αυτά του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, του Οργανογράμματος της ΕΡΤ και της νέας ΣΣΕ. Για όλα αυτά είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την διοίκηση.

Είδαμε την τεράστια συμπαράσταση των εργαζόμενων στην ΕΡΤ προς τους συναδέλφους τους στο MEGA, που αναγνωρίστηκε και από τους ίδιους τους εργαζόμενου στο MEGΑ. Πως είδε ο κόσμος της ΕΡΤ τις εξελίξεις στο MEGA;

Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουμε σοκαριστεί με αυτό που συμβαίνει στο MEGA. Όλοι θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει και ο κόσμος να μη χάσει τη δουλειά του. Μας θυμίζει σε όλους αυτά που περάσαμε και εμείς με το μαύρο. Η διαφορά είναι ότι τότε ήταν ένας ακαριαίος θάνατος που εφηύρε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ για τους εργαζόμενους στο MEGA είναι ένας αργός θάνατος αφού δυο χρόνια είναι απλήρωτοι. Δυο χρόνια «βάζουν πλάτη» και ξαφνικά έρχεται ο μεγαλομέτοχος και τους λέει πως τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν στην τράπεζα, λεφτά που μαζεύτηκαν από τις διαφημίσεις, δεν είναι για τους εργαζόμενους. Μας εξοργίζει ο τρόπος με τον οποίο αθωώνονται οι μετόχοι του MEGA.  

Από τη μεριά μας προτρέπουμε τους εργαζόμενους στο MEGA να βγούνε σε αγώνες και κινητοποιήσεις. Χρειάζεται άμεσα να βγούνε μπροστά και εμείς θα τους υποστηρίξουμε. Υπάρχει κόσμος μέσα στο MEGA που το παλεύει για να κερδίσει τη δουλειά του και τη λειτουργία του καναλιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να απαντήσουν στο μαύρο. Δεν ξεχνάμε το παράδειγμα της ΕΡΤ. Με επιμονή στον αγώνα μπορούν να διεκδικήσουν τη δουλειά και τη ζωή τους. 

Το ERTopen υπήρξε το εργαλείο του αγώνα σας κατά τη διάρκεια του μαύρου. Ποια νομίζεις πως πρέπει να είναι λειτουργία του την επόμενη περίοδο;

Το ERTopen είναι ένα κινηματικό ραδιόφωνο. Γεννήθηκε μέσα στη μεγάλη μάχη ενάντια στο μαύρο και αποτέλεσε παράδειγμα λειτουργίας και ενημέρωσης στα χέρια των εργαζόμενων. Ακόμα και τώρα όσο υπάρχουν φωνές μέσα στο κίνημα που θα επιλέγουν με σθένος να βγαίνουν στο ERTopen ο ραδιοσταθμός θα συνεχίζει να κρατάει τον κινηματικό του χαρακτήρα. Όσο αυτές οι φωνές απομακρύνονται από το ERTopen, τότε δίνουν χώρο σε αυτούς που προσπαθούν να εκτρέψουν τη φωνή του προς άλλες κατευθύνσεις. 

Προσωπικά θα ήθελα το ERTopen να μην είναι το ραδιόφωνο της ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά να είναι το ραδιόφωνο των σωματείων. Θα ήθελα τα ίδια τα σωματεία να βγουν και να το στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν, οικονομικά, τεχνικά, αλλά και με τις φωνές τους, ώστε η φωνή των εργαζόμενων, που αυτή τη στιγμή είναι πνιγμένη από παντού, να έχει βήμα. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όσοι αγωνιστήκαμε την περίοδο του μαύρου, βλέπουμε το ERTopen σαν ένα ιερό εργαλείο γιατί ήταν το κύριο όπλο στον αγώνα μας. Όλοι εμείς θέλουμε να διαφυλαχτεί το ERTopen και μακάρι να μεγαλώσει κιόλας με προστασία της συχνότητας του από την ΕΡΤ, από τη στιγμή μάλιστα που είναι μια δημόσια συχνότητα, αλλά και με τη στήριξη όλων των σωματείων της ΠΟΣΠΕΡΤ ώστε να παραμείνει το ραδιόφωνο που δίνει φωνή και βήμα στα κινήματα.

Δώσατε μάχη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ για να σταματήσει η προβολή της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Πράγματι, το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να μπλοκάρουμε την προβολή ομιλιών μίσους του Μιχαλολιάκου κι άλλων ναζιστών. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε με πολύ επιμονή να κερδίσουμε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ θα το επιβάλει κηρύσσοντας στάσεις εργασίας κάθε φορά που ήταν προγραμματισμένη η προβολή της Χ.Α. Ωστόσο βλέπουμε ότι τελευταίο διάστημα, με την αλλαγή της διοίκησης, έχει επιστρέψει η προβολή δηλώσεων των νεοναζί. Χρειάζεται να το σταματήσουμε αυτό προχωρώντας ξανά σε απεργιακές κινητοποιήσεις.