Διεθνή
Bιέννη: Ποτέ ξανά φασισμός!

Βιέννη, 13 Γενάρη

Εβδομήντα χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές πλημμύρισαν το περασμένο Σάββατο 13 Γενάρη την Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην νέα συγκυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού, φιλοναζιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ). Στη διαδήλωση "πρωτοστάτησαν" οι κίτρινες πικέτες της Linkswende, της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Αυστρία, με το σύνθημα "Να μην αφήσουμε τους ναζί να κυβερνήσουν, ούτε να σηκώσουν κεφάλι". 

Οι διαδηλωτές, όμως, έκφρασαν κυριολεκτικά με χίλιους τρόπους την αποστροφή τους για τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, τον φύρερ του FPÖ -που είναι από τον Δεκέμβρη αντικαγκελάριος της Αυστρίας. "Ποτέ ξανά" έγραφαν πολλά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Nein - όχι, έγραφε απλά ένα χαρτόνι που κρατούσε μια διαδηλώτρια. "Γιαγιάδες ενάντια στην ακροδεξιά" έγραφαν οι χειρόγραφες πικέτες που κρατούσε μια παρέα από γυναίκες. "'Όχι στο μπλε-μαύρο" (τα χρώματα των δυο κομμάτων) έγραφε το κεντρικό πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές της πρώτης σειράς. "Παρακαλώ, όχι ξανά" έγραφε ένα μικρό πανό γραμμένο με γοτθική γραμματοσειρά -αυτή που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στη Γερμανία τη δεκαετία του 1940. 

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλά συνδικάτα με τα δικά τους πανό και συνθήματα -που στρέφονταν όχι μόνο ενάντια στη συμμετοχή των φασιστών στην κυβέρνηση αλλά και το ίδιο της το αντεργατικό πρόγραμμα- και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι -και αυτοί με τα δικά τους υλικά. Πούλμαν με διαδηλωτές είχαν φτάσει στη Βιέννη από κάθε γωνιά της χώρας -από το Γκρατς στα σύνορα με την Σλοβενία στο νότο μέχρι το Λίντς στα σύνορα με την Τσεχία στο βορά και το Ζάλτμπουργκ και το Ίνσμπρουκ στα δυτικά. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με το δικό τους μπλοκ πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν και Μουσουλμάνοι.

Το FPÖπήρε 1,3 εκατομμύρια ψήφους (26%) στις εκλογές της περασμένης χρονιάς. Η "επιτυχία" του αυτή (μόνο μια φορά, στις εκλογές του 1999 είχε πάρει μεγαλύτερα ποσοστά) όμως δεν σημαίνει ότι η Αυστρία στρέφεται προς τον φασισμό: αυτός που έδωσε το "πράσινο" φως στους φασίστες ήταν η ρατσιστική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τους πρόσφυγες, να σπάσουν το κλίμα της αλληλεγγύης και να κλείσουν ξανά τα σύνορα -που είχαν "σπάσει" οι ίδιοι οι πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015. 

Το FPÖ δεν προσπαθεί καν να κρύψει τον ρατσισμό του. Ο Χέρμπερτ Κίκλ, που είναι σήμερα υπουργός Εσωτερικών στην μπλε-μαύρη κυβέρνηση δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να "συγκεντρώνονται" -μια άμεση αναφορά (και σε λεκτικό επίπεδο) στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Το όνομά του "φιγουράριζε" σε πολλά πανό στη διαδήλωση του Σαββάτου.

Οι αντιφασιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει από τώρα σε ένα νέο μεγάλο συλλαλητήριο για τις 26 Γενάρη με κεντρικό σύνθημα "Έξω οι κληρονόμοι του εθνικοσοσιαλισμού από το Χόφμπουργκ" (το προεδρικό μέγαρο σήμερα).