Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Διεθνής μέρα δράσης: Δεν αφήνουμε τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι

Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βιέννη, Γλασκώβη, Δουβλίνο, Ζυρίχη, Ισταμπούλ, Κοπεγχάγη, Λευκωσία, Λονδίνο, Παρίσι, Πράγα, Μελβούρνη. Πάνω από δέκα πόλεις σε όλη την Ευρώπη -κι όχι μόνο- ετοιμάζονται να ενώσουν τη φωνή τους στις 17 Μάρτη, στη Διεθνή Μέρα Δράσης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού, με τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την ίδια μέρα στην Αθήνα και επτά ακόμα μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η σημασία του νέου πανευρωπαϊκού αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού συντονισμού είναι τεράστια. Οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες παντού. Η ακροδεξιά απειλή είναι υπαρκτή από την Αυστρία που το φιλοναζιστικό “Κόμμα της Ελευθερίας” (FPO) μπήκε στην κυβέρνηση μέχρι τη Γερμανία που το ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα στη Βρετανία. Όπως αναφέρει το Stand up to Racism, που, ανάμεσα σε μια σειρά δράσεις, προχωρά το Σάββατο 10 Φλεβάρη σε συνέδριο συνδικαλιστών στο Λονδίνο για την οργάνωση των διαδηλώσεων στις 17 Μάρτη:

 “Οι μετανάστες εργάτες, οι πρόσφυγες και οι μουσουλμάνοι στοχοποιούνται διαρκώς από τους πολιτικούς και τον δεξιό τύπο. Μας λένε επανειλημμένα ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ευθύνονται για την υπονόμευση των μισθών και την διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, όταν στην πραγματικότητα φταίει η λιτότητα.

Οι μαύροι και οι ασιάτες αντιμετωπίζουν διαρκώς διακρίσεις στην απασχόληση και την καθημερινή πραγματικότητα του θεσμικού ρατσισμού. Οι οργανώσεις της εργατικής τάξης πρέπει να παραμείνουν ενωμένες. Οι Συντηρητικοί, πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το UKIP και η ακροδεξιά έχουν όλοι στόχο να μας χωρίσουν. Τα συνδικάτα αποτελούν το θεμέλιο του αντιρατσιστικού κινήματος. Θέλουμε να βασιστούμε στο σπουδαίο έργο των συνδικάτων. Ελάτε στο συνέδριο και συμμετέχετε στη συζήτηση για το πώς δίνουμε αυτοπεποίθηση στους αντιρατσιστές σε κάθε χώρο εργασίας”.

Ανάλογη βαρύτητα έχουν τα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη στην Ελλάδα. Κόντρα στην προσπάθεια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να ξανασηκώσουν κεφάλι αξιοποιώντας τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, η 17 Μάρτη θα στείλει ηχηρό μήνυμα ότι η εθνικιστική υστερία δε θα περάσει, οι δολοφόνοι νεοναζί θα μπουν στη φυλακή. Με αυτό τον προσανατολισμό, η ΚΕΕΡΦΑ κλιμακώνει την καμπάνια για τις 17 Μάρτη τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις όπου οργανώνονται συλλαλητήρια εκείνη τη μέρα. Μετά την επιτυχημένη συναυλία της στο Gagarin στις 20 Γενάρη, οι τοπικές επιτροπές της Κίνησης οργανώνουν παντού την επιτυχία της Διεθνούς Μέρας με εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, πικετοφορίες, συσκέψεις, συναυλίες. Και παράλληλα, πρωτοστατούν στις μάχες στις γειτονιές όπου οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής κάνουν την εμφάνισή τους. Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 17 Μάρτη κυκλοφορούν ήδη αφίσες σε Ουρντού, Αγγλικά, Ντάρι, Γαλλικά, Αλβανικά, Αραβικά.