Εργατικό κίνημα
Κοινός αγώνας στα ΜΜΕ

ΕΡΤ

Eκλογές στη 1 και 2 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει ο ΠΣΥΠ ΕΡΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ. Από τις εκλογές θα αναδειχτεί το νέο Δ.Σ του σωματείου και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ. 

Στις εκλογές κατεβαίνει για πρώτη φορά η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων (Αρ.Π.Ε) με υποψήφιους τον Βασίλη Πέτση, την Άννα Τσινίκα και την Ειρήνη Φωτέλλη, τρεις εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα στην ΕΡΤ.

Η ΑρΠΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 31/1, στη 1μμ, στο γραφείο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής, στον 1ο όροφο του Ραδιομεγάρου.

“Η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων συμμετέχουμε στις εκλογές του ΠΣΥΠΕΡΤ θέλοντας να κρατήσουμε το νήμα που συνδέει το μεγάλο διετή αγώνα ενάντια στο μαύρο με το σήμερα και να προβάλουμε τις διεκδικήσεις που παραμένουν ανοιχτές”, μας λέει η Ειρήνη Φωτέλλη.

Σε αυτές τις διεκδικήσεις αναφέρεται και το μήνυμα που μας έστειλε ο Βασίλης Πέτσης, εργαζόμενος στην ΕΡΑ Βόλου:

“H ακηδεμόνευτη ενημέρωση, η ποιοτική ψυχαγωγική οπτικοακουστική παραγωγή ενός πραγματικά δημόσιου και δημοκρατικού Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού, πρέπει να αποτελούν κοινωνικά αγαθά προς όφελος του λαού και ειδικότερα των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. 

Κι όμως, οι αγώνες της κοινωνίας που συνεχίζει να υποφέρει, αλλά και να αντιστέκεται στα μνημόνια, δεν βρίσκουν θέση στα δελτία και τις εκπομπές της τηλεόρασης. Αντίθετα οι κατ’ ομολογία δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής συχνά πυκνά στέλνουν από την ΕΡΤ τα ρατσιστικά και φασιστικά διαγγέλματα τους. Και για να υλοποιηθεί αυτό το άθλιο τηλεοπτικό προϊόν, οτιδήποτε θυμίζει τη διετία του αγώνα πετιέται στα αζήτητα.

ΕΡΤ για την κοινωνία

Η ΕΡΤ πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποτελεί ανάχωμα στα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, κατακερματισμού και κανιβαλισμού, κάθε φορά που η όποια εξουσία, στη λογική του διαίρει και βασίλευε, επιχειρεί να τα καλλιεργήσει στη βάση της κοινωνίας. 

Πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορέσει επιτέλους η περιφέρεια να πάρει την ισότιμη θέση στον ιστό της EΡΤ που δικαιούται. 

Παλεύουμε για να σταματήσει επιτέλους ένα μεγάλο μέρος από το ανταποδοτικό τέλος να συνεχίζει να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, όταν η ΕΡΤ στενάζει από την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ συνάδελφοι που δουλεύουν στις εξωτερικές παραγωγές αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς. Και ταυτόχρονα η ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για το Οργανόγραμμα, το ΓΚΠ και τη ΣΣΕ χωρίς ουσιαστικά να έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον ΠΣΥΠΕΡΤ, ενδεχομένως και τα άλλα σωματεία.

Παλεύουμε για έναν συνδικαλισμό που θα βάζει στην πρώτη γραμμή τις γενικές συνελεύσεις, όχι απλά για ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά για να συμμετέχουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι. Έναν συνδικαλισμό που θα στηρίζεται στην ενεργοποίηση των συναδέλφων της βάσης και θα ανοίγει τις συγκρούσεις, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης, χωρίς να προσπαθεί να «λύσει» τα ζητήματα με διαβουλεύσεις και ανταλλαγές.

Έναν συνδικαλισμό διαφορετικό από αυτόν που γνωρίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν το μαύρο στην ΕΡΤ. Καταγγέλουμε τα κρούσματα αυταρχισμού από τη μεριά της διοίκησης που έμειναν αναπάντητα από το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΡΤ, με τα ΜΑΤ έξω από την ΕΡΑ Χανίων προκειμένου να διαλυθεί συγκέντρωση αλληλέγγυων στην επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, θυμίζοντας μαύρες εποχές. Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων”.

• Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν με ψήφισμα της συνέλευσής τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, στους συναδέλφους τους Στέλιο Νικητόπουλο και Αλέξανδρο Κάντερ Μπαξ, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από φασιστοειδή, τις μέρες πριν και μετά το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. 


 

MEGA

Συνεχίζεται η κοροϊδία για τους 400 εργαζόμενους του MEGA που εδώ και 22 μήνες ζουν με τον εφιάλτη της απόλυσης, ενώ τους τελευταίους 15 μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ήδη την εβδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να συναντηθούν τόσο με τον υπουργό Τύπου Παππά όσο και με τον πρωθυπουργό Τσίπρα χωρίς καμιά επιτυχία αφού από τη μεριά της κυβέρνησης συνεχίζεται η αδιαφορία για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.

Την ίδια στάση αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι και κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που οργανώθηκε στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Όλα αυτά την ώρα που ο σταθμός συνεχίζει να έχει έσοδα από τις διαφημίσεις που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

“Ζητήσαμε τη νομική συνδρομή του ΣΕΠΕ ώστε να ξεκλειδώσουμε τον λογαριασμό και  να μπορέσουμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας. Απαιτήσαμε να πληρωθούμε από τα έσοδα των διαφημίσεων, χρήματα που έχουμε δουλέψει αφού η λειτουργία του σταθμού όλο αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται στις πλάτες των εργαζόμενων”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Μανώλης Τρίκας εργαζόμενος στο MEGA. “Από την μεριά του ΣΕΠΕ μας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Είναι φανερό πως από τη μεριά της κυβέρνησης επιδιώκουν να μας κουράσουν και να αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε από μόνοι μας”.

Ανακοίνωση και αφίσα με τίτλο: “Όχι στα κλεισίματα και τις απολύσεις – Κρατικοποίηση του MEGA, χωρίς αποζημίωση στους μετόχους” εξέδωσαν οι Financial Crimes που μεταξύ άλλων αναφέρoυν: “Οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ που ευχαρίστησαν δημόσια τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για την αλληλεγγύη τους, κάνοντας την αυτοκριτική τους ότι οι ίδιοι δεν τους είχαν στηρίξει την περίοδο του «μαύρου», χρειάζεται να διδαχθούν από την εμπειρία της ΕΡΤ. Η εμπειρία της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ την διετία του αγώνα 2013-2015, είναι πολύτιμη και στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουν και οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ. Η μόνη λύση είναι να κρατικοποιηθεί το ΜΕΓΚΑ χωρίς καμία αποζημίωση στους μεγαλομέτοχους, και να περάσει η τηλεοπτική συχνότητα και οι εργαζόμενοι στο δυναμικό της Δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ”.