Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Eκλογές στα σωματεία

Αγ. Σάββας

Την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του σωματείου εργαζομένων στο νοσκομείο Αγ.Σάββας, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Πρόκειται για ένα σωματείο που όλα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη σωτηρία της δημόσιας Υγείας, για μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για νοσοκομεία ανοιχτά σε κάθε άνεργο, μετανάστη, ανασφάλιστο χωρίς ρατσιστικούς ή άλλους διαχωρισμούς. 

Κρίσιμος παράγοντας για την πορεία που έχει διαλέξει το σωματείο του Αγ.Σάββα τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν αναδείξει σε πρώτη δύναμη τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας. 

Με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία στην ηγεσία του, το σωματείο του Αγ.Σάββα, αποτελεί μια από τις βασικές δυνάμεις που συγκρότησαν το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, και κουβαλούν στην πλάτη τους μια τεράστια λίστα αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που αναγκάζουν ακόμα και μεγαλύτερους και “δυσκίνητους” συνδικαλιστικούς φορείς να κινούνται απεργιακά και κινηματικά.

Δίνοντας προτεραιότητα στις Γενικές Συνελεύσεις, τις απεργιακές επιτροπές, την οργάνωση “από τα κάτω”, πάντα σε αγωνιστική κατεύθυνση, έχουν φτάσει να καταγράφουν πολύτιμες νίκες. Όπως ήταν η αποτροπή της αξιολόγησης της Γεροβασίλη, με την ανυπακοή περισσότερων από το 80% των εργαζομένων του νοσοκομείου. Η παράταση των συμβάσεων για επικουρικούς και συμβασιούχους του ΟΑΕΔ μετά από συντονισμό κι αγώνα μαζί με εργαζόμενους από δεκάδες νοσοκομεία. Το διωγμό των εργολάβων και την παραμονή των εργολαβικών εργαζόμενών στο νοσοκομείο, δίνοντας μαζί συνεχείς και σκληρές μάχες για ισότιμη αξιοπρεπή μεταχείριση, για τη μονιμοποίηση και τα δικαιώματά τους. Και πολλές ακόμα μικρότερες ή μεγαλύτερες κατακτήσεις, όπως την αντίσταση σε μετακινήσεις προσωπικού, την πληρωμή των εργαζόμενων στην ώρα τους κλπ.

Το να συνεχίσει το Σωματείο του Αγ.Σάββα να παίζει τον πρωτοπόρο ρόλο που έχει τα τελευταία χρόνια είναι κρίσιμο. Γιατί όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά:

Το 2018 η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 576 εκατομμύρια, φτάνοντας το τρικοσμικό 5% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η αύξηση της φτώχειας οδηγεί σε αύξηση του φόρτου των δημόσιων δομών. Το απασχολούμενο προσωπικό μειώνεται συνεχώς, οι ελλείψεις αγγίζουν τα δυσθεώρητα νούμερα των 40.000 κενών οργανικών θέσεων. Στον Αγ.Σάββα οι ελλείψεις ξεπερνούν τις 500 κενές οργανικές θέσεις και αφορούν όλο το φάσμα του προσωπικού, σε ένα νοσοκομείο με 1200 οργανικές θέσεις. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν πραγματοποιηθεί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Κάποιες από αυτές τις θέσεις καλύπτονται από συμβασιούχους που μετά ένα διάστημα απολύονται χάνοντας οι ίδιοι την δουλειά τους και το νοσοκομείο την εμπειρία τους. 

Οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και οι συνεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μείωσαν σχεδόν κατά 50% τους μισθούς των εργαζόμενων και οι επερχόμενες μεταβολές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει υπό εξέταση για το αν δοθεί και σε ποιους. Κομμάτι του πολυνομοσχεδίου αποτελούν οι νέοι οργανισμοί που προβλέπουν συγχωνεύσεις, κινητικότητα, μετακινήσεις και κλεισίματα, κατάργηση οργανικών θέσεων και αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης και του ωραρίου προς το χειρότερο. 

Γι’ αυτό και για τους εργαζόμενους του Αγ.Σάββα, το δυνάμωμα της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας είναι μονόδρομος.


Αγλαΐα Κυριακού

 

Στις 30-31 Γενάρη γίνονται οι εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του Παίδων Αγλ.Κυριακού, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εκπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της καλεί η Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο νοσοκομείο.

“Οι εκλογές στο σωματείο μας γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο” επισημαίνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΕΠΑ. “Η κυβέρνηση πέρα από τα παχιά λόγια, προχωράει βήμα βήμα την τρίτη αξιολόγηση την οποία υπαγορεύουν οι δανειστές και οι εργοδότες...

Τα δυσθεώρατα πλεονάσματα θα ματώσουνε εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες οι οποίοι εξακολουθούν να βιώνουν μια χωρίς τέλος φτωχοποίηση, θα σημαίνουν και νέες περικοπές για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία με μειωμένη χρηματοδότηση ακόμα και για την στοιχειώδη λειτουργία τους.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού. Αντί να ανοίξουνε τα κλειστά  προετοιμάζουν νέες αναδιαρθρώσεις με συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων, τμημάτων, κλινικών ακόμα και νοσοκομειακών μονάδων. Οι συμβασιούχοι, οι εργολαβικοί και οι επικουρικοί που μπαλώνουν τα κενά, κινδυνεύουν κάθε στιγμή να χάσουν την δουλειά τους. Από 1/1/2017, οι ληστρικές εισφορές του αντιασφαλιστικού νόμου, λεηλατούν για άλλη μια φορά τους μισθούς χιλιάδων γιατρών, ενώ μειώνουν τις συντάξεις για όλους και για όλες, παρατείνοντας την εργασία μας μέχρι τα 67 χρόνια. Για να εμποδίσουν την αντίδραση των εργαζομένων στις επιθέσεις που ετοιμάζουν προσπαθούν να δώσουν με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο, ένα αποφασιστικό χτύπημα στην συλλογικότητά τoυς, το πρωτοβάθμιο σωματείο και το δικαίωμα στην απεργία. Οι αγώνες μας παραμένουν ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Με τους αγώνες μας κερδίσαμε να μην έχουμε απολύσεις τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών, το ίδιο και με χιλιάδες εργαζόμενους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων δώσαμε την μάχη ενωμένοι και την κερδίσαμε.

Η ΑΕΠΑ στην θητεία της στο απερχόμενο ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της για την δημοκρατική λειτουργία του σωματείου...

Η ΑΕΠΑ πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες που έδωσε το υγειονομικό κίνημα και στους αγώνες των εργαζόμενων μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και με συντονισμούς που σπάνε τον συντεχνιασμό, παλεύοντας ενωτικά... Για αυτό σας καλούμε να στηρίξετε την «Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» για τις εκλογές του σωματείου στο νοσοκομείο μας και την εκλογή αντιπροσώπων που θα γίνουν η φωνή μας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ”.