Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Νέα αντιφασιστική νίκη στα Χανιά, 29/1

Την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, της ΕΛΜΕ Χανίων και της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ προκάλεσε η είδηση της ακύρωσης των απογευματινών μαθημάτων Αλβανικών για τα παιδιά των μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου. Με συγκέντρωσή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τη Δευτέρα 29/1 και τη στήριξη της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στα Χανιά” που έθεσε το θέμα προ ημερησίας, όλοι μαζί απαίτησαν την καταδίκη της διακοπής των μαθημάτων -αποτέλεσμα δράσης ακροδεξιών και ναζιστών που μεταμφιέστηκαν σε “αγανακτισμένους”, όπως κατήγγειλαν- και την άμεση επανέναρξή τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα για την επανέναρξη των μαθημάτων.

“Πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος”, μας είπε ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά. “Αυτοί που πανηγύριζαν στην ιστοσελίδα τους για τη διακοπή των μαθημάτων ήταν οι υπόδικοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής αποκαλύποντας την προέλευση της συγκεκριμένης προσπάθειας. Απέτυχαν, όπως έχουν αποτύχει όλες οι μέχρι τώρα απόπειρές τους να πατήσουν πόδι στην πόλη με άνοιγμα γραφείων, με σκευωρίες και επιθέσεις κατά συνδικαλιστών και αγωνιστών. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση των μαθημάτων. Οι λιγοστές υπόνοιες να μεταφερθούν τα μαθήματα σε άλλο σχολείο ή δημοτικό κτίριο δεν βρήκαν έδαφος”.

Όπως ανέφερε η καταγγελία του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας τις προηγούμενες μέρες, η ακύρωση των μαθημάτων “αποτελεί ρατσιστική επίθεση ενάντια στο σύνολο των μαθητών των σχολείων στα Χανιά αλλά και επίθεση ενάντια σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις ... την ίδια στιγμή που σε πολλά σχολεία των Χανίων πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα άλλων γλωσσών (Ολλανδικά, Δανέζικα Πολωνικά, Σερβοκροατικά, Γερμανικά)”. Ενώ και η τοπική ΕΛΜΕ κατήγγειλε ότι “αποτελεί προσβολή για τους εκπαιδευτικούς των Χανίων και για τους μαθητές μας που έχουν συνδιοργανώσει μέχρι τώρα 4 αντιφασιστικά φεστιβάλ των σχολείων και είναι αυτοί που πρώτοι πανελλαδικά πέρυσι διοργάνωσαν συλλαλητήριο με βασικό σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Θέλουμε τους πρόσφυγες σε όλα τα σχολεία"”.

Εκδήλωση

Οργανώνοντας το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη στην πλατεία Αγοράς στις 12μεσ, η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 7μμ, στην πύλη Σαμπιονάρα (Κουμ Καπί). Ομιλητές είναι οι Τάκης Ζώτος, από τη Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Μανώλης Γιακουμάκης, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης ΕΛΜΕ Χανίων και Μαρία Καλιτσουνάκη, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ. Θα ακολουθήσει γλέντιι οικονομικής ενίσχυσης στον ίδιο χώρο.