Από τις επισχέσεις στις απεργίες. Αλληλεγγύη στον αγώνα των νοσοκομείων

Το κίνημα των επισχέσεων εργασίας ξεκίνησε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές. Στα επόμενα 24ωρα απλώθηκε παντού με τις γενικές συνελεύσεις των γιατρών των νοσοκομείων και των κατά τόπους Ενώσεων να αποφασίζουν η μία μετά την άλλη τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Η αιτία για το ξέσπασμα του κινήματος ήταν οι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη εφημερίες σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να βάλει σε εφαρμογή την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών.

Η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών αποτελεί μια τεράστια επίθεση στη δημόσια υγεία. Στον προϋπογισμό του 2010 το κονδύλι για τις εφημερίες μειώθηκε κατά 20%. Σε αυτή τη δραστική περικοπή, το υπουργείο ανακοίνωσε αρχικά επιπλέον 10% μείωση στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας. Η εντολή του υπουργείου για κατάρτιση μειωμένων προγραμμάτων εφημεριών που να ανταποκρίνονται στις μειωμένες αυτές πιστώσεις, δε σημαίνει απλά δραματική μείωση του μισθού των γιατρών -που πλήτεται επιπλέον από τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα που προβλέπει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους το Πρόγραμμα Σταθερότητας- αλλά και επισφαλή για τους ασθενείς προγράμματα.

Περικοπές

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων Αθήνας Πειραιά -στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες νοσοκομεία της Αττικής- με την οποία καλούσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, η περικοπή του προγράμματος εφημεριών «θα πλήξει την ασφαλή εφημέρευση, που είναι ότι έχει απομείνει (όσο έχει απομείνει) στο ΕΣΥ, και εξυπηρετεί τις στοιχειώδεις και επείγουσες ανάγκες όλων, φτωχών, ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών. Σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του εισοδήματος των γιατρών και λοιπών υγειονομικών και την αλόγιστη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων χωρίς να θίγονται οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες ιατρικών υλικών το ΕΣΥ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης».

Το ξέσπασμα και το άπλωμα του κινήματος ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να αρχίσει τη Μεγάλη βδομάδα την καταβολή των εφημεριών του μήνα Δεκεμβρίου χωρίς μειώσεις, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δε θα ισχύσει τελικά η τελευταία περικοπή κατά 10% στο κονδύλι εφημέρευσης. Είναι απόδειξη της δύναμης που έχουν οι κινητοποιήσεις των γιατρών όταν βασίζονται στην διάρκεια και την κλιμάκωση. 

Αυτή η πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης έδωσε νέα αυτοπεποίθηση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνεχίσουν, με τις γενικές τους συνελεύσεις να αποφασίζουν ότι διεκδικούν την καταβολή και των μηνών Γενάρη-Φλεβάρη 2010 χωρίς καμιά περικοπή και δεν κάνουν πίσω μόνο και μόνο επειδή το υπουργείο μοιράζει υποσχέσεις ότι θα καταβάλει τα χρήματα άμεσα. «Πιθανή πλήρης αποπληρωμή των δεδουλευμένων είναι νίκη των αγωνιζόμενων γιατρών, ρωγμή στο πρόγραμμα σταθερότητας και μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το πως κερδίζουν οι αγώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Αθήνας-Πειραιά.

«Στο Αγία Σοφία έχουν να γίνουν τέτοιες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις γιατρών εδώ και 20 χρόνια», μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, ειδικευόμενος. «Καθημερινά συγκεντρωνόμαστε στο χώρο και συζητάμε πώς οργανώνουμε τον αγώνα. Το Σάββατο 27 Μάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου οργανώσαμε και πετύχαμε κλείσιμο γενικής εφημερίας που είναι πολύ σκληρή απόφαση γιατί το Αγία Σοφία δεν έχει επιλογή να στείλει τα περιστατικά αλλού. 

Παρόλο που είχαμε προειδοποιήσει τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου για αυτή την απόφαση, δεν φρόντισε να αλλάξει τα προγράμματα και να καλύψει τα κενά με επιμελητές που δεν συμμετέχουν στην επίσχεση, εκβιάζοντάς μας ότι αν πεθάνει παιδί θα φταίμε εμείς. Κανείς δεν υπέκυψε στον εκβιασμό. Αντίθετα, πάνω από 70 άτομα μοιράσαμε στους ασθενείς και τους επισκέπτες την ανακοίνωσή μας για τις ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. 

Κλιμάκωση

Τη Δευτέρα 19 Μάρτη κάναμε συνέλευση και αμέσως μετά, μαζί με γιατρούς από το Ιπποκράτειο και τον Ερυθρό κλείσαμε συμβολικά την Βασιλίσσης Σοφίας. Συνεχίζουμε την επίσχεση μέσα στις γιορτές και συζητάμε πια ότι πρέπει να καλέσουμε τα ανώτερα όργανά μας να κλιμακώσουν με απεργία μέσα στον Απρίλη, ξεκινώντας με 48ωρη. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιας που θα συνεδριάσει στις 14 Απρίλη πρέπει να προκηρύξει την 48ωρη απεργία». 

Η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των γιατρών μπορεί να σπάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην πράξη και να επιβάλει την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του κλάδου όπως αυξήσεις, μαζικές προσλήψεις, ασφαλή προγράμματα εφημεριών. «Η συνέλευση που έγινε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις 16 Μάρτη και αποφάσισε το ξεκίνημα της επίσχεσης ήταν η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει ποτέ», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας από την 5μελή του Ινοσοκομείου. 

«Την πρώτη μέρα της επίσχεσης έγιναν 150 δηλώσεις συμμετοχής. Τις επόμενες μέρες φτάσαμε τις 300 δηλώσεις ξεπερνώντας το κίνημα των επισχέσεων που είχε γίνει δυο χρόνια πριν. Οι ειδικευόμενοι πρωταγωνιστούν στην κινητοποίηση. Ακόμα και σε τμήματα που το προηγούμενο διάστημα υπήρχε τρομοκρατία, τώρα οι διευθυντές έχουν μείνει μόνοι. Οι αναισθησιολόγοι συμμετέχουν όλοι. Δεν γίνεται κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο, καμιά προγραμματισμένη εξέταση, τα εξωτερικά ιατρεία ακυρώνονται. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι αντίστοιχη. 

Την Πέμπτη 18 Μάρτη προχωρήσαμε σε κατάληψη της διοίκησης του Ιπποκράτειου που είχε μεγάλη επιτυχία. Την Παρασκευή 19 Μάρτη έγινε συνέλευση στο Παπανικολάου και μαζική παράσταση στη διοίκηση. Τη Δευτέρα 22 Μάρτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ και αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε. Την επόμενη έγινε συγκέντρωση στο Παπαγεωργίου και κατάληψη στη διοίκηση. Την Πέμπτη 25 Μάρτη στην παρέλαση, κάναμε συγκέντρωση με άλλα σωματεία, φωνάξαμε συνθήματα και στο τέλος διαδηλώσαμε. Κάτω από την πίεση των κινητοποίησεών μας, το ΔΥΠΕ αναγκάστηκε να πάρει πίσω την εντολή για προγράμματα εφημεριών τον Απρίλη σύμφωνα με τις πιστώσεις και να μιλήσει πρακτικά για ασφαλή προγράμματα».