Εργατικό κίνημα
OENΓΕ: Κάτω τα χέρια από τους επικουρικούς

31/1, Απεργοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες γιατροί συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση  έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 31/1, ημέρα που η ΟΕΝΓΕ, η πανελλήνια ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Νοσοκομείων. 

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει παράνομες τις παρατάσεις των συμβάσεων εκατοντάδων επικουρικών εργαζόμενων στην Υγεία οι οποίοι θα απειληθούν σύντομα με απόλυση. 

“Μια τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με ξαφνικό θάνατο για τους ίδιους τους επικουρικούς που ανανεώνουν για πάνω από δύο χρόνια και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα κενά στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία νοσοκομείων και ΠΕΔΥ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι βάζει κόφτη στα δύο χρόνια για όλους τους επικουρικούς επιβάλλοντας την ανακύκλωση της ανεργίας και τη διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων” επισημαίνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. 

“Οι επικουρικοί ζουν στην αβεβαιότητα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δουλεύουν ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην καταβολή των δεδουλευμένων. Καταλαβαίνετε τι θα σημάνουν αυτή τη στιγμή ενδεχόμενες απολύσεις στη δημόσια Υγεία που ήδη έχει τεράστιες ελλείψεις. Μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση όλων και οι μαζικές προσλήψεις” λέει ο Γιάννης Κούτρας, επικουρικός γιατρός και μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ.

“Τα νοσοκομεία απειλούνται με κατάρρευση και όλοι μας δουλεύουμε στα όρια των αντοχών μας. Δεν θα αφήσουμε την τρόικα, τους δικαστές και την κυβέρνηση να απολύσουν κανένα συνάδελφο ούτε να προβάλουν ως δικαιοσύνη την εξίσωση προς τα κάτω” δηλώνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού.  “Ο αγώνας των επικουρικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αγώνας όλων των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο εργασιακό κάτεργο” καταλήγουν.