Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ν. Ιωνία: Αντιφασιστική κινητοποίηση, 3/2

3/2, Ν. Ιωνία

«Η Ιωνία ξέρει από προσφυγιά, έξω οι ναζί από τη γειτονιά», ήταν το κεντρικό σύνθημα στην κινητοποίηση που οργανώθηκε το Σάββατο 3/2 στην Ν. Ιωνία σαν απάντηση στις ναζιστικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Τις προηγούμενες ημέρες ομάδα ναζιστών ξαμολύθηκε βρωμίζοντας την γειτονιά με σβάστικες και συνθήματα. Αποκορύφωμα ήταν η βεβήλωση με σβάστικες του μνημείου των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Δεκάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων και συλλογικοτήτων της Ν. Ιωνίας όπως η ΚΕΕΡΦΑ, το Σωματείο του νοσοκομείου Αγία Όλγα, η Εργατική Λέσχη “Υδραγωγείο”, η δημοτική κίνηση “Εκτός Σχεδίου”, η κίνηση “Ποδονίφτης” κ.α. Η πορεία ξεκίνησε από το σταθμό του ΗΣΑΠ της Ν. Ιωνίας και αφού πέρασε μέσα από τις γειτονιές της Ελευθερούπολης και της Καλογρέζας έφτασε μέχρι το μνημείο.

Σε όλη την πορεία ακούγονταν αντιφασιστικά και αντιεθνικιστικά συνθήματα καταγγέλοντας ταυτόχρονα και το εθνικιστικό συλλαλητήριο της επόμενης μέρας που είχε καλεστεί από ακροδεξιούς, παπάδες, παραστρατιωτικούς και φασίστες στο κέντρο της Αθήνας. «Με Τούρκους, Αλβανούς και Μακεδόνες, μας ενώνουν όλους ταξικοί αγώνες», «Σε Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία» και «Εργατικοί Αγώνες, Διεθνισμός, έτσι νικιέται ο φασισμός» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούγονταν σε όλη την διάρκεια της πορείας.

Στο τέλος σβήστηκαν ναζιστικά και φασιστικά συνθήματα που βρώμιζαν την γειτονιά και αντικαταστάθηκαν με την αναγκαία αντιφασιστική πινελιά, στέλνοντας το μήνυμα πως οι ναζί και ο εθνικισμός δεν έχει θέση στη γειτονιά της Ν. Ιωνίας.