Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χίος: Ανεπιθύμητοι οι χρυσαυγίτες

Παταγώδης αποτυχία ήταν η προσπάθεια της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής να οργανώσει ρατσιστική εκδήλωση στη Χίο υπό τον προκλητικό τίτλο “το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η λύση της Χρυσής Αυγής”. Η εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 31 Γενάρη με ομιλητές τον υπόδικο Λαγό και τον ευρωβουλευτή Επιτήδειο, ματαιώθηκε από την μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού και την πολύ μικρή προσέλευση του κοινού. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι οπαδοί της ΧΑ δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι.

Μέρες πριν την εκδήλωση, οι νεοναζί είχαν κηρυχτεί ανεπιθύμητοι στο νησί. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου είχε πάρει σχετική ομόφωνη απόφαση. Ανάλογες αποφάσεις είχαν πάρει πολλοί φορείς, σωματεία και συλλογικότητες του νησιού.

Συγκέντρωση

Το απόγευμα της Τετάρτης 31/1 πραγματοποιήθηκε διπλή αντιφασιστική συγκέντρωση. Η πρώτη κοντά στο ξενοδοχείο όπου ήταν προγραμματισμένη η εκδήλωση της ΧΑ, με τους διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν μπλόκο της αστυνομίας. Παρά την προσπάθεια της τελευταίας να απωθήσει τους συγκεντρωμένους ώστε να περάσουν τα αυτοκίνητα των χρυσαυγιτών προς το χώρο της εκδήλωσης αλλά και τις προκλήσεις Λαγού που έδωσε “διορία δέκα λεπτών” στους αστυνομικούς για να ανοίξουν το δρόμο, οι διαδηλωτές δεν έκαναν πίσω και η ναζιστική αυτοκινητοπομπή αναγκάστηκε να περάσει από άλλη διαδρομή. Αμέσως μετά την είδηση της ματαίωσης της ρατσιστικής εκδήλωσης, ακολούθησε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Βουνακίου της Χίου.