Διεθνή
Καταλωνία: Εκβιασμοί και καταστολή

Μπορεί η Καταλωνία να έχει φύγει από τα διεθνή πρωτοσέλιδα, όμως η κρίση συνεχίζει να βράζει. Το ισπανικό κράτος πίστεψε ότι θα έλυνε το ζήτημα όταν επέβαλε το άρθρο 155 του Συντάγματος, κατάργησε την καταλανική κυβέρνηση και κάλεσε εκλογές. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Δεκέμβρη, όμως, έδωσε ξανά την πλειοψηφία στα κόμματα που τάχθηκαν με το δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία. 

Τώρα, ο Ραχόι και όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν πάλι με τη βία και την καταστολή να πετύχουν αυτό που δεν πέτυχαν με τις εκλογές. Μπορεί η ΕΕ να έχει μέχρι στιγμής δώσει το πράσινο φως στο Ραχόι να προχωρήσει, αλλά ο βαθμός εκβιασμού είναι απίστευτος για “δημοκρατικό κράτος” της Ευρώπης. Ο πρώην πρωθυπουργός Πουτζντεμόν συνεχίζεται να βρίσκεται εξόριστος στις Βρυξέλλες και δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα. Ο Οριόλ Τζουνκέρας, αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή, όπου βρίσκονται και οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κοινωνικών οργανώσεων που στήριξαν το δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου θέλει να δώσει την πρωθυπουργία ξανά στον Πουτζντεμόν. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έκανε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και αυτό αποφάσισε ότι με οποιονδήποτε τρόπο και να γίνει η ψηφοφορία για πρωθυπουργοποίηση του Πουτζντεμόν θα βγει άκυρη, γιατί ο Πουτζντεμόν πρέπει να είναι παρών, αλλά με το που πατήσει το πόδι του στη χώρα θα πάει φυλακή. Κύκλοι του PP έφτασαν να στέλνουν απειλητικά μηνύματα προς τον νέο πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου, Ροζέ Τορέν, να προσέχει γιατί “έχει δύο παιδιά”. Το PP, 7ο κόμμα στις εκλογές, με 4,2% κυβερνάει την Καταλωνία με τη σφραγίδα των δικαστηρίων και εμποδίζει την πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αντιπαράθεση

Η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στο εσωτερικό της συμμαχίας Πουτζντεμόν - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, για το πώς θα ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια. Συμβολικές πρωθυπουργία, διπλή πρωθυπουργία, πρωθυπουργία μέσω ίντερνετ, αντικατάσταση του Πουτζντεμόν με άλλον υποψήφιο. Αυτές οι συζητήσεις είναι πρώτες ειδήσεις στις καταλανικές εφημερίδες, όμως λίγη σχέση έχουν με τις προσδοκίες του κόσμου που έδωσε τη μάχη σώμα με σώμα με την Χωροφυλακή στο δημοψήφισμα. Ένα βίντεο μάλιστα που ήρθε στη δημοσιότητα με τον Πουτζντεμόν να παραδέχεται σε συνεργάτη του ότι η μάχη για την ανεξαρτησία έχει χαθεί επιβεβαιώνει κάτι που πολύς κόσμος καταλαβαίνει μαζικά αυτές τις μέρες. Ότι η στρατηγική της “ειρηνικής αντίστασης” και της νομιμότητας που υποτίθεται ήταν ο έξυπνος δρόμος που ακολουθούσε η ηγεσία του ανεξαρτησιακού κινήματος έχει φτάσει στα όριά της. Η “νομιμότητα” τούς έστειλε στη φυλακή και στην εξορία, αλλά επιμένουν να θέλουν να επιστρατεύσουν αυτή την ίδια νομιμότητα για να σωθούν.

Από την άλλη, υπάρχουν προτάσεις για αριστερό πρωθυπουργό, μιας και οι έδρες της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς και του αντικαπιταλιστικού CUP είναι περισσότερες από το κόμμα του Πουτζντεμόν. Όμως τα όρια δεν είναι η ψήφος εμπιστοσύνης. Στα τέλη του Γενάρη για πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξε μια μικρή σύγκρουση έξω από το Κοινοβούλιο με τους Μόσος (τους Καταλανούς μπάτσους που υποτίθεται στήριξαν το δημοψήφισμα). Όπως σχολιάζει η εφημερίδα ara.cat “Η ‘Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) και το Όμνιουμ πλέον δεν έχουν το αποκλειστικό μονοπώλιο στο δρόμο. Η ανάδυση των Επιτροπών για την Υπεράσπιση της Αβασίλευτης Δημοκρατίας (CDR) εμφάνισε στη σκηνή ένα νέο παίχτη με δυνατότητα κινητοποίησης. Την ώρα που η ANC καλούσε τη λήξη της διαδήλωσης, οι CDR κάλεσαν τον κόσμο να μπει μέσα στο πάρκο και εκατοντάδες κόσμος τους ακολούθησε”.

Όλα αυτά, ενώ στις 8 Μάρτη οργανώνεται μια μεγάλη και σημαντική μάχη που θα ενώσει τα κινήματα εντός και εκτός Καταλωνίας. Η πρωτοβουλία της αναρχοσυνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT για “Απεργία Γυναικών” σε πολλά σημεία της χώρας έχει ήδη γενικευτεί σαν κάλεσμα και απλώνονται γυναικείες συνελεύσεις σε γειτονιές βδομάδα τη βδομάδα.