Εργατικό κίνημα
ΜΜΕ: Όχι απολύσεις και κλεισίματα

Πέμπτη, 8/2

MEGA

Αντίσκηνα έχουν στήσει έξω από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil τεχνικοί του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με την στήριξη της ΕΤΙΠΤΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, εγκαλούν την οικογένεια Βαρδινογιάννη “η οποία αποφάσισε να ζητήσει από τους πιστωτές της εταιρείας να προχωρήσουν στα νόμιμα για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους” βάζοντας λουκέτο στο κανάλι. 

Ζητάνε “να διενεργηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ για να ελεγχθούν όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από την 1.01. 2016 ώστε να διαπιστωθεί ποιες καταβολές έχουν γίνει από την πλευρά των μετόχων, υπό ποιες συνθήκες και με ποιες εξασφαλίσεις”. Ταυτόχρονα θυμίζουν πως πριν κλείσει το κανάλι πρέπει “να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα καθώς και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους”.


 

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

“Δεν θέλουμε δουλειά, δεν θέλουμε μισθό, θέλουμε τον Τσίπρα ξανά πρωθυπουργό” φώναζαν ειρωνικά οι απεργοί εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Κόκκινου κατά την διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/2, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που οργανώθηκε ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις που έκανε η διοίκηση της Left media τις προηγούμενες μέρες. Η διοίκηση απέλυσε ολόκληρη την απεργιακή επιτροπή (7 άτομα) των εργαζόμενων που διαφωνούσαν με τη μείωση μισθών που προτείνονται από την διοίκηση. 

Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από το Ρ/Σ “στο Κόκκινο” και με πορεία έφτασε μέχρι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου. Δεκάδες ήταν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παραγωγοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών και των απολυμένων.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν κόσμος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ, τη Ροσινάντε, μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και των Financial Crimes, ενώ παρουσία είχε και ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα Μνημόνια. 

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 12/2 και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στην ιστοσελίδα “avgi.gr” που βρίσκονται στον όμιλο της Left media Α.Ε. σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

Η 48ωρη απεργία που ξεκίνησε την Πέμπτη ήταν η πρώτη από τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες που προκηρύχθηκαν με βασικό αίτημα την επαναπρόσληψη όλων. Η επόμενη 48ωρη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12/2 ανάγκασε τη διοίκηση της Left Media να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση της και να ακούσει τα αιτήματα των εργαζόμενων. 

Την Τρίτη 13/2, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο υπήρχε συνάντηση της διοίκησης με τους απεργούς, ενώ συνάντηση με τον ΟΜΕΔ θα έχουν την Τετάρτη 14/2 και οι τεχνικοί μέλη της ΕΤΕΡ για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Την Τετάρτη 14/2 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων για να συζητηθούν οι προτάσεις της διοίκησης και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα δράσης.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

“Όχι στις απολύσεις, όχι στις μειώσεις μισθών” είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια με αφορμή τις απολύσεις στο Ρ/Σ “Κόκκινο” αλλά και με τις εξελίξεις στο MEGA. Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εφαρμόζει στα δικά του ΜΜΕ, αυτά τα οποία εφαρμόζουν όλα τα αφεντικά στα υπόλοιπα ΜΜΕ.  Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι συμμέτοχη στην συνολική αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Ο Πήγασος και ο ΔΟΛ άλλαξαν χέρια, με τους μισούς εργαζόμενους να απολύονται, και όσους παρέμειναν στη δουλειά, να παίρνουν πλέον μισό μισθό και κουτσουρεμένα δικαιώματα, ενώ τα παλιά αφεντικά ζουν μια χαρά. Οι 400 εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ, πετιούνται στο δρόμο, γιατί τέσσερις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην χώρα έκαναν άλλες επιχειρηματικές επιλογές.

Σε αυτήν την αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα, παίρνει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ανάγκη οι βαρόνοι των ΜΜΕ παλιοί και νέοι.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων του ραδιοσταθμού «στο κόκκινο» και σε κάθε συνάδελφο που παλεύει για να σώσει την δουλειά του. Η εμπειρία της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ την διετία του αγώνα 2013-2015, είναι πολύτιμη και στον ίδιο δρόμο χρειάζεται να βαδίσουν τόσο οι εργαζόμενοι του Κόκκινου, όσο και οι εργαζόμενοι του ΜΕΓΚΑ. Να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την συχνότητα και να εκπέμπουν το δικό τους απεργιακό πρόγραμμα συστηματικά, παρά τις απαράδεκτες επιθέσεις της εργοδοσίας σε βάρος τους. Όμως για να επιβάλλουμε μια τέτοια προοπτική είναι ανάγκη η συνολική και συντονισμένη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα άλλο τοπίο στα ΜΜΕ. 

Χρειάζεται τώρα η ΕΣΗΕΑ, και όλα τα σωματεία των ΜΜΕ να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στήριξης των εργαζόμενων του κόκκινου, του ΜΕΓΚΑ, για να ανοίξει άλλος δρόμος συνολικά στον κλάδο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια.