Η Αριστερά
Τιμούμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ

Η αριστερά έχει ιστορία και έχει προοπτική. Οι επιθέσεις από τις κυρίαρχες τάξεις ενάντια της είναι γιατί τη φοβούνται. Γιατί ξέρουν ότι είναι η δύναμη που οργανώνει τους αγώνες, δίνει τις πολιτικές μάχες και ανοίγει την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και πολέμους. 

Πριν από εκατό χρόνια, μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη του ’17 στη Ρωσία, δημιουργήθηκαν σε όλη την Ευρώπη καινούργια επαναστατικά κόμματα. Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) το φθινόπωρο του 1918 εντάσσεται σε αυτόν τον κύκλο. 

Ομάδες σοσιαλιστών από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό κόμμα που θα πάλευε να σταματήσει τη θανατηφόρα εκστρατεία στη Μικρά Ασία, θα οργάνωνε την υποδοχή των προσφύγων, και θα εξασφάλιζε ψωμί και δουλειά για όλους τους εργάτες και εργάτριες. Στη δημιουργία αλλά και στην ανάπτυξη αυτού του κόμματος, έπαιξαν ρόλο ανάμεσα σε άλλους και ο Παντελής Πουλιόπουλος και η ομάδα των Παλαιών Πολεμιστών που συμμετείχε. 

Μάχες

Το ΣΕΚΕ ονομάστηκε το 1924 ΚΚΕ και καθόρισε για μια μεγάλη περίοδο τις μάχες του εργατικού κινήματος και τις πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία δεν ήταν γραμμική και αυτό το ξέρουμε όλοι. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στους αγώνες της εργατικής τάξης και στη γραμμή του ΚΚΕ το 1936, το 1944, το 1965, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία των “λαθών”. 

Τι έφταιξε και τι χρειάζεται να αλλάξει; Ερωτήματα που μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά και συντροφικά στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε στην Αθήνα, στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τιμάει τις ρίζες της επαναστατικής Αριστεράς στην Ελλάδα και παλεύει για να ανταποκριθεί στην απόφαση που πήρε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ: «Κτίζουμε το κόμμα της πάλης των τάξεων, της αντιπολίτευσης και όχι των συμβιβασμών. Παλεύουμε για την ανατροπή της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβο του διεθνούς σοσιαλισμού».


Ανοιχτές εκδηλώσεις

ΙΛΙΣΙΑ
ΤΕΤAΡΤΗ 14 ΦΛΕΒAΡΗ, 7μμ 
Θέατρο Ελυζέ  Νυμφαίου 12
Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω
Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός, δημοσιογράφος
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΕΤAΡΤΗ 14 ΦΛΕΒAΡΗ, 7μμ 
Kαφέ Τριώτα Μετρό Αγ. Αντώνης, Π. Μελά 39
Πάνος Γκαργκάνας, Εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη 
Θανάσης Καμπαγιάννης, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ
 
ΝΙΚΑΙΑ
ΤΕΤAΡΤΗ 14 ΦΛΕΒAΡΗ, 7μμ
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Π. Τσαλδάρη 8
Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας
Θανάσης Διαβολάκης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
ΠEΜΠΤΗ 15 ΦΛΕΒAΡΗ, 6.30μμ
Cinemarian Γεν. Κολοκοτρώνη 42
Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας
Κώστας Πίττας, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
 
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΠEΜΠΤΗ 15 ΦΛΕΒAΡΗ, 7μμ
Συνεδριακό Κέντρο Πατριάρχου Ιωακείμ 4
Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη 
Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικος, εκπαιδευτικός
 
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΠEΜΠΤΗ 15 ΦΛΕΒAΡΗ, 6μμ
Πολυδύναμο Κέντρο Πανόρμου 59
Μαρία Στύλλου, Περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω
Θανάσης Καμπαγιάννης, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΜΑΡΤΗ, 7μμ
Χώρος Πολιτισμού Ένεκεν Προξένου Κορομηλά 37
Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας
Κώστας Παλούκης, ιστορικός