ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η Δέσποινα Μαντζιώρου, εργαζόμενη στο Βρεφοκομείο και μέλος του Συντονιστικού της Κατάληψης μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την μέχρι τώρα πορεία του αγώνα τους και τις αποφάσεις που έχουν πάρει για τη συνέχεια.

«Στις 23 Μαρτίου κάναμε κινητοποίηση για να συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θα συζητούσαν το ζήτημα των συμβασιούχων. Δεν μας άφηναν να παραστούμε. Από τη στιγμή που δεν μας άφηναν, προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα. Με πιέσεις, με σπρωξίματα, τα καταφέραμε και μπήκαμε μέσα. Ο Καμίνης δεν ανέβηκε ποτέ για να το συζητήσουμε. Έλεγε ότι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο αν εκκενώσουμε το κτίριο. Εμείς δεν το δεχτήκαμε αυτό. Αντίθετα περιμέναμε να ανέβει κάποια στιγμή επάνω. Πέρασε η ώρα και δεν ανέβηκε ποτέ, αλλά επέμενε να φύγουμε. Από κει και πέρα είδαμε ότι είναι αποφασισμένοι και ότι δεν κάνουν πίσω. Για μας ο Καμίνης δέχεται εντολές. Δεν είναι ο Δήμαρχος μας, είναι του Ραγκούση, της κυβέρνησης και της τρόικα. Εμείς έχουμε επωμιστεί το Μνημόνιο, αυτό είναι ουσιαστικά.

Θα μείνουμε εδώ, είναι η ασπίδα μας. Δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν γίνει η τροποποίηση, αλλιώς είμαστε χαμένοι. Με οποιονδήποτε τρόπο, ό,τι και να κάνουνε, εμείς θα μείνουμε εδώ. Δουλεύουν 2500 χιλιάδες συμβασιούχοι, έχουν οικογένειες πίσω τους, χρωστάνε στο ΤΕΒΕ, έχουν πάρει δάνεια.

Μπιλιάρδο

Μας λένε ότι είμαστε «παιδιά κάποιων». Εμείς δεν είμαστε παιδιά κανενός. Δεν θέλουμε να παιχτεί τέτοιο μπιλιάρδο στις πλάτες μας. Αυτοί φτιάχνουν αυτά τα συστήματα, ψηφοθηρικά, δεν θα τους το επιτρέψουμε αυτό.

Θέλουμε μονιμοποίηση όλων, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν χωριζόμαστε σε «παλιούς και νέους». Κανένας μας δεν θα κάνει πίσω. Αυτή τη στιγμή όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν γιατί όλοι οι συμβασιούχοι είναι στην κατάληψη. Ήδη, υπολειτουργούσαν και πριν την κατάληψη αφού πολλοί έχουν βγει σε σύνταξη. Δουλεύουν πάρα πολύ λίγοι Παιδικοί Σταθμοί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Η Καθαριότητα έχει κατεβάσει τα ρολά.

Κάθε μέρα κάνουμε Συνέλευση δύο φορές και έχουμε φτιάξει Συντονιστικό. Αποφασίζουμε όχι αν θα κάνουμε πίσω, αλλά πως θα βγούμε προς τον κόσμο. Μας κόβουν τη φωνή. Εμείς θέλουμε να μάθουν όλοι ότι η αξιοπρέπεια είναι η δουλειά. Δεν θα μας το αφαιρέσουν. Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα από όλη την Ελλάδα ότι είναι μαζί μας.

Η κυβέρνηση φοβάται την κλιμάκωση. Μήπως ξεσπάσει ντόμινο. Εμείς θέλουμε οι συνάδελφοι μας να ξεσηκωθούν. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Το Συντονιστικό συνεδριάζει μια φορά την ημέρα για να ερχόμαστε σε επαφή όλοι. Να γινόμαστε ένα!

Έχουμε αποφασίσει ότι θα κατέβουμε την Τετάρτη με πανό στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών και των γιατρών και μάλιστα έχουμε συνεννοηθεί με τους απεργούς ότι θα έρθουν με πορεία εδώ.

Επίσης, έχουμε προγραμματίσει συναυλία για την Πέμπτη το απόγευμα. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις απεργίες. Όλος ο κόσμος ξεσηκώνεται. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό μας πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει και του συντρόφου μας, του διπλανού μας, του φίλου μας, του παιδιού μας. Αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν».

Άλλοι συμβασιούχοι μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις συνθήκες στον τομέα εργασίας τους και για την ανάγκη μαζικών προσλήψεων στο Δήμο. «Δουλεύω στην Διεύθυνση Αλλοδαπών του Δήμου, η οποία στελεχώνεται από 55 συμβασιούχους και 12 μόνιμους υπαλλήλους. Είμαστε συμβασιούχοι έργου και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η Υπηρεσία εμείς είμαστε στις θέσεις μας και δουλεύουμε. Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση γιατί πάντα ο συμβασιούχος ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Βόλευε τους πάντες. Είμαστε φτηνά εργατικά χέρια. Ο συμβασιούχος ζει στην ανασφάλεια και στο φόβο ότι αν διαμαρτυρηθώ ή αν κινηθώ θα με διώξουν. Συνεχίζαμε σε αυτή την κατάσταση μέχρι την ψήφιση του τελευταίου νόμου από την κυβέρνηση που λέει ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας.

Εμάς θα μας πετάξει έξω και θα δημιουργήσει μια νέα γενιά συμβασιούχων που θα πάρουν αυτές τις θέσεις. Ανακυκλώνει το πρόβλημα δηλαδή. Για τη συνέχεια αυτό που λέμε είναι ότι θα φτάσουμε όπου πάει. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ το πρόβλημα δεν είναι δικαστικό, είναι καθαρά πολιτικό.

Γενικότερα, πιστεύω ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο για καλύτερες συνθήκες εργασίας και σταθερή δουλειά», μας είπε ο Γιώργος Σικινιώτης.

«Δουλεύω στον 18ο Παιδικό Σταθμό στους Αμπελόκηπους. Δεν έχουμε προϊσταμένη εκεί, δουλεύουμε με αντικαταστάτρια. Η μία κοπέλα είναι μόνη της στην τάξη με 25 παιδιά. Κάθε τάξη έχει το ίδιο νούμερο. Έχουμε έλλειψη προσωπικού. Στα βρέφη Β το τμήμα υπολειτουργεί. Σε αυτήν την ηλικία θα έπρεπε να υπάρχει μια παιδαγωγός ανά πέντε παιδιά!», μας δήλωσε η Τζένια Βασιλείου. «Η αντικαταστάτρια πρέπει να είναι και στην τάξη και στο γραφείο. Η γραφειοκρατική δουλειά είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί να βρίσκεται συχνά μέσα στην τάξη. Η άλλη κοπέλα «απαγορεύεται» να αρρωστήσει, να λείψει. Συνήθως υπάρχουν 21 με 22 παιδιά παρόντα στην τάξη. Η τάξη είναι πολύ μικρή. Δεν χωράει τόσα παιδιά. Ειδικά, σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να έχουν χώρο να κινηθούν.

Προβλήματα

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει θέρμανση. Δεν υπάρχει σύμβαση για πετρέλαιο! Οπότε κρυώνουμε, αρρωσταίνουμε και εμείς και τα παιδιά. Δεν υπάρχουν χειροπετσέτες, μωρομάντηλα, γάντια. Είναι κάποια βασικά είδη για τα παιδιά. Οι περικοπές μας φαίνονται πολύ έντονα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στον 2ο Παιδικό Σταθμό του Νέου Κόσμου. «Έχουμε ελλείψεις υλικών για τα παιδιά. Χαρτί, κόλλες, χαρτόνια. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε και αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι. Έχουν γίνει περικοπές σε σχέση με παλιότερα. Δουλεύουμε όσο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Δεν έχουμε όμως άδειες. Κάποια ρεπό που μαζεύαμε σε γιορτές ή συγκεντρώσεις, μας τα έχουν κόψει και αυτά. Πάμε υποχρεωτικά χωρίς να πληρωνόμαστε. Αναρρωτικές επίσης δεν έχουμε. Είναι ζόρικα τα πράγματα για τους συμβασιούχους. Ο μισθός μας εδώ και δύο με τρία χρόνια είναι ίδιος. Αντίθετα, το ΤΕΒΕ ανεβαίνει. Έχει φτάσει τα 540 ευρώ, ενώ το 2006 ήταν 265. Ουσιαστικά, είναι σαν να μειώνεται ο μισθός σου», μας λέει η Δήμητρα Μπελαδάκη.

Η Χρυσούλα Γκαραβέλα μας μετέφερε την εικόνα από έναν από τους πιο δύσκολους και βασικούς τομείς του Δήμου, την Καθαριότητα. «Δουλεύω τρία χρόνια. Μπήκαμε με συμβάσεις ΙΚΑ. Τα λεφτά ήταν πολύ καλά. Όταν έληγε η σύμβαση, μέναμε έξω. Δύο μήνες δουλεύαμε, δύο μήνες μέναμε έξω. Μετά μας πήρανε με ΤΕΒΕ. Παλιά όσοι είχαν μπει με ΤΕΒΕ γίνανε μόνιμοι ή αορίστου χρόνου. Το ρισκάραμε και υπογράψαμε με αυτό τον τρόπο. Είπα στον εαυτό μου ότι θα δουλεύω αυτές τις ώρες, θα παίρνω αυτά τα λεφτά. 700-800 ευρώ μου φτάνουν, αρκεί να έχω δουλειά. Δεν ζητάω τρελούς μισθούς.

Η σύμβαση μου έγραφε πράσινο από την αρχή. Με πήγαν στην καθαριότητα επειδή είχαν ανάγκη τότε. Δούλευα στο δρόμο. Εμείς είμαστε έξω. Αν βρέχει λίγο, συνεχίζεις. Για να σταματήσεις πρέπει να βρέχει καταρρακτωδώς. Συγνώμη, αν βρέχει λίγο δεν βρέχεσαι μέχρι να κάνεις τη δουλειά σου σε 5 με 6 ώρες;

Δεν άντεξα όμως άλλο, είναι άθλιες οι συνθήκες. Έβγαζα μαυρίλες από το στόμα μου. Τους είπα ότι αφού γράφει η σύμβαση μου πράσινο, θέλω να φύγω από την καθαριότητα αφού είχα πολλά προβλήματα υγείας.

Στο πράσινο είναι κάπως καλύτερα. Αλλά και εκεί δεν έχουμε ούτε βαρέα, ούτε ανθυγιεινά. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως οι μόνιμοι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει κάποια δικαιώματα, για αυτά παλεύουμε και εμείς. Δεν κάνουμε διαφορετική δουλειά, ούτε κάποιος κάνει περισσότερα ή λιγότερα. Εγώ πιστεύω ότι αν εμείς μείνουμε ενωμένοι, δεν μας κουνάει κανείς. Όλος ο κόσμος είναι μαζί μας».

Την Τετάρτη 23/3 η ΠΟΕ ΟΤΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση συμπαράστασης με στάση εργασίας στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από Δήμους της Αττικής.

Στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας των Δήμων παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι από το Δήμο Αιγάλεω που συνεχίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η Όλγα Χατζή, συμβασιούχος μας δήλωσε «δουλεύω με σύμβαση έργου 7 χρόνια στο Δήμο Αιγάλεω. Αυτή τη στιγμή είμαστε με προσωρινή διαταγή στο Δήμο μέχρι 22 Ιουνίου. Βρισκόμαστε σε ένα δικαστικό αγώνα με τη διοίκηση και με την κυβέρνηση. Θέλουμε να δικαιωθούμε, θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σήμερα όλοι οι συμβασιούχοι του Δήμου ήταν έξω από το Δημαρχείο ζητώντας να πληρωθούμε τους 4 μήνες που είμαστε απλήρωτοι. Κάναμε συνάντηση με το Δήμαρχο και το Υπουργείο, αλλά δεν δεσμεύτηκαν για το πότε θα πάρουμε τα χρήματα μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να δικαιωθούμε. Να συνεχίσουμε με κατάληψη, όπως κάνουν στο Δήμο Αθήνας. Θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλους τους Δήμους της Αττικής».

Την Τρίτη 29/3 αντιπροσωπεία των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας επισκέφτηκε τους συμβασιούχους στο Αιγάλεω για συμπαράσταση.

ΣΥΝΑΥΛIΑ

Σε συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν με την κατάληψη του Δημαρχείου καλούν την Πέμπτη 31/3 οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 6μμ στην πλατεία Δημαρχείου.

Θα συμμετέχουν οι: Διονύσης Τσακνής, Στάθης Δρογώσης, Αναστασία Μουτσάτσου, Γεωργία Βεληβασάκη και η Νικολέτα Αναστασίου με τα κρουστά της.

Διαβάστε επίσης

Πέτρος Κωνσταντίνου: Στηρίζουμε

Μην χρησιμοποιείτε τους φασίστες για να συκοφαντήσετε την κατάληψη