Διεθνή
HΠΑ: Ο δολοφόνος ήταν δηλωμένος ναζί

Κάλεσμα της οργάνωσης Πορεία Γυναικών-Νεολαιίστικη Ενδυνάμωση σε αποχή σε όλα τα σχολεία των ΗΠΑ

Μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες οργανώνονται και βγαίνουν στην αντεπίθεση μετά τη δολοφονία 17 ανθρώπων σε γυμνάσιο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα την περασμένη βδομάδα. 

Ο δολοφόνος, Νίκολας Κρουζ, είναι ρατσιστής και φασίστας. Αρχικά, μια φασιστοομάδα (Δημοκρατία της Φλόριντας) τον διεκδίκησε και για μέλος της, αν και αργότερα έκαναν λόγο για “παρεξήγηση”. Όμως ανεξάρτητα αν ο Κρουζ είχε “κάρτα μέλους”, έκανε ναζιστικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυκλοφορούσε με ναζιστικά σύμβολα.

Το CNN μεταδίδει πως σε ένα τσατ ο Κρουζ έλεγε ότι πρέπει “να σκοτώνουμε Μεξικάνους, να αλυσοδένουμε μαύρους και να τους κόβουμε το λαιμό”. Σε άλλα δημόσια σχόλιά του έβριζε και απειλούσε τους μουσουλμάνους.

Η οργάνωση Πορεία Γυναικών-Νεολαιίστικη Ενδυνάμωση καλεί σε συμβολική αποχή σε όλα τα σχολεία των ΗΠΑ στις 14 Μάρτη για 17 λεπτά (ένα για κάθε νεκρό). Άλλο κάλεσμα για αποχή υπάρχει για τις 20 Απρίλη, όταν συμπληρώνονται 19 χρόνια από το μακελειό στο Κόλουμπαϊν.

Στις 24 Μάρτη οργανώνεται πορεία στην Ουάσινγκτον, ενώ για τις 8 Μάρτη πολλές πρωτοβουλίες προσπαθούν να οργανώσουν απεργία γυναικών, στην παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Η Τζάκλιν Κόριν, μαθήτρια στο μοιραίο σχολείο, λέει: “Μαζί με εκατό συμμαθητές μου θα ταξιδέψουμε στο Ταλαχάσι αυτήν την Τρίτη και Τετάρτη για να μιλήσουμε στους γερουσιαστές και τους βουλευτές της Φλόριντας”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει οι κινητοποιήσεις να περιοριστούν σε αιτήματα για καλύτερο έλεγχο της οπλοκατοχής. Σίγουρα, η υποκρισία του Τραμπ είναι προκλητική. Όταν ένας εγκληματίας είναι μουσουλμάνος, κλιμακώνεται η καταστολή. Τώρα, άρχισαν τα κηρύγματα για τις “ψυχικές νόσους", οι ίδιοι που διαλύουν το ελάχιστο σύστημα δημόσιας υγείας που υπάρχει στις ΗΠΑ. Και βέβαια πάντα στο απυρόβλητο οι οπλολάγνοι υποστηρικτές του.

Όμως το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο από τους ελέγχους που ζητάνε οι Δημοκρατικοί. Οι φασίστες κάθε είδους έχουν πάρει αέρα με την εκλογή Τραμπ. Νιώθουν ελεύθεροι να προπαγανδίζουν το δηλητήριό τους με επίσημη κάλυψη ενός προέδρου που θέλει τείχη, απελάσεις και μιλάει για σκατοχώρες. Πρόσφατα δολοφόνησαν την Χέδερ Χάγιερ σε αντιφασιστική διαδήλωση.

Ο ξεσηκωμός για το μακελειό στη Φλόριντα μπορεί να ενωθεί με το ήδη μεγάλο κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τις απελάσεις. Ιδιαίτερα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια αυτό το κίνημα αποκτάει ρίζες.

Την περασμένη βδομάδα πάνω από 300 μαθητές σε λύκειο του Χιούστον βγήκαν σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι για την απέλαση του συμμαθητή τους, Ντένις Ριβέρα. Ο Ριβέρα συνελήφθη μετά από καβγά στο σχολείο και τώρα απειλείται με απέλαση.

Εκπρόσωποι του ίδιου του ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι οι αμερικανικές αρχές αξιοποιούν την αντιμεταναστευτική νομοθεσία για να στοχοποιούν αγωνιστές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Μάρου Μόρα-Βιγγιαπάντο που ηγήθηκε αγώνα για τα δικαιώματα των κρατουμένων και τώρα την πετάνε εξω από τη χώρα.

Ο μιλιταρισμός και ο ρατσισμός έχουν βαθιές ρίζες στο αμερικανικό κατεστημένο. Ο Τραμπ έχει κάνει όλες αυτές τις συνδέσεις εντελώς ολοφάνερες και γι'αυτό κάθε καινούργια μάχη έχει τη δυναμική να βάλει στο στόχαστρο ολόκληρο το σύστημα.