Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Όχι στις απολύσεις

8/9/17, Απεργία εργαζόμενων στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες υγειονομικοί συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/2 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των επικουρικών. 

Στη σύσκεψη καλούσαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και μια σειρά σωματεία εργαζομένων όπως του Αγ.Σάββα, του Αγ.Όλγα, του Θριάσιου, του Αττικού, του Ευαγγελισμού, του ΚΑΤ, του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και η επιτροπή επικουρικών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ του “Έλενα”.

Στη συζήτηση αναφέρθηκαν μια σειρά στοιχεία για το τί θα σημάνει η έλλειψη των χιλιάδων επικουρικών εργαζόμενων από τα ήδη πληγωμένα νοσοκομεία και μπήκαν παραδείγματα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά νοσοκομεία, σχηματισμό επιτροπών αγώνα κλπ. Από τη μεριά της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ προτάθηκε η πραγματοποίηση απογευματινού συλλαλητηρίου στα μέσα Μάρτη. Πρόταση για πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση μπήκε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ.Σάββας, φέρνοντας και το παράδειγμα της επιτυχημένης απεργίας στις 29 Νοέμβρη, με την οποία κέρδισαν την ανανέωση των συμβάσεών τους 4.000 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ. 

Μιλήσαμε με τη Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση:

“Η πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ ήταν πολύ σημαντική. Έγινε με αφορμή τους επικουρικούς αλλά ήταν ένα κάλεσμα συνολικά για τους ελαστικά εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο στο παρελθό και είναι μια εξέλιξη που έρχεται ως αποτέλεσμα της μάχης που έχουμε δώσει μέχρι τώρα ενάντια στις απολύσεις και για μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτό το μήνα λήγουν οι συμβάσεις πολλών επικουρικών γιατρών. Χιλιάδες θα είναι αυτές που θα λήξουν μέχρι το τέλους του χρόνου. 

Ήδη σε μια σειρά νοσοκομεία έχουν φτιαχτεί επιτροπές αγώνα επικουρικών. Προσπαθούμε για τη συγκρότηση επιτροπών κι εκεί που δεν υπάρχουν και επιδιώκουμε την πραγματοποίηση συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτά ήταν και αποφάσεις της σύσκεψης. Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε συνολικά με διάφορους τρόπους. Μέσα στο νοσοκομείο με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση, συνελεύσεις κλπ και κεντρικά, με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Η σύσκεψη αποφάσισε απογευματινό συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη. 

Από τη μεριά μας προτείναμε απεργιακή κινητοποίηση, γιατί θεωρούμε ότι είναι μια μάχη που πάμε να την κερδίσουμε κι όχι απλά να διαμαρτυρηθούμε. Και για να την κερδίσουμε χρειάζεται να πιέσουμε σε αυτό το επίπεδο. Απεργιακά. Χρειάζεται επίσης να απευθυνθούμε και στην ΠΟΕΔΗΝ να βγάλει απεργιακή απόφαση. Αν μιλάμε ότι είναι μια μάχη που αφορά όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, θα πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί κι όχι μόνο οι γιατροί. 

Θα προσπαθήσουμε και μέσα από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και μέσα από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, να πιέσουμε για να κηρυχθεί απεργία. Δεν είμαστε μόνοι μας άλλωστε. 

Την ίδια περίοδο βλέπουμε τους εργαζόμενους στους δήμους και στην εκπαίδευση να κινητοποιούνται για μόνιμη δουλειά κι όχι απολύσεις. Μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε απεργιακά και συντονισμένα”. 

Στάση εργασίας

Σε στάση εργασίας την 1η Μάρτη καλεί η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών. Κεντρικό ζήτημα στην κινητοποίηση είναι η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των τελευταίων ετών και η καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ, ενάντια στις μνημονιακές περικοπές των μισθών, το 2012. Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 2 Δεκέμβρη του 2016 και πάνω από ένα χρόνο μετά, δεν είχε δημοσιευτεί η απόφαση. Τελικά, δυο μέρες πριν τη στάση εργασίας το ΣτΕ δημοσίευσε την απόφαση της ολομέλειάς του, που κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών. “Επιβεβαιώνεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας” σχολιάζει η ομοσπονδία, που δεν αναστέλει την κινητοποίηση, αντίθετα καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12:30μμ, έξω από το ΣτΕ.