Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αυστραλία: Στους δρόμους στις 25 Μάρτη

Μαζικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας την Κυριακή 25 Μαρτίου. Οι πρόσφυγες στο νησί Manus και το Nauru παραμένουν σε σοβαρό κίνδυνο. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας συνεχίζει να αναμασά το φόβο για τους πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εκλογική της υποστήριξη -και επεκτείνεται σε νέους στόχους, όπως είναι οι Αφρικανοί μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Χρησιμοποιώντας μεταλλικές ράβδους, γροθιές και μαχαίρια, η μεταναστευτική υπηρεσία PNG και η αστυνομία ανάγκασαν στα τέλη του περασμένου έτους τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από το παλιό κέντρο κράτησης στο Manus. Μετά από πάνω από τέσσερα χρόνια κράτησης, οι πρόσφυγες αντιστάθηκαν στη μεταφορά τους σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Behrouz Boochani έγραψε ότι αυτό που ήθελαν ήταν “ένα πράγμα μόνο, και αυτό είναι η ελευθερία”.

Δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια σε κανένα από τα τρία νέα στρατόπεδα στα οποία έχουν μετακινηθεί οι πρόσφυγες. Οι ιατρικές και ψυχικές υπηρεσίες υγείας έχουν μειωθεί δραστικά. Οι ντόπιοι έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς ενάντια στη δημιουργία των νέων στρατοπέδων στον τόπο τους.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατέγραψε πρόσφατα τις συχνές και βίαιες επιθέσεις εναντίον τους. Ένας άνθρωπος σχεδόν έχασε το χέρι του μετά από μια επίθεση με μαχαίρι. Ένας Ιρανός, αιτών άσυλο, υπέστη κάταγμα κρανίου μετά από επίθεση με μεταλλική ράβδο, ενώ του έκλεψαν το τηλέφωνο και τα χρήματά του.

Μόλις 230 πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής μετακινηθεί στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 15 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ. Πάνω από 1500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παραμένουν στο Manus και το Nauru. Οι πρόσφυγες από το Ιράν, τη Σομαλία και τη Συρία αποκλείονται από την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ. Οι Ιρανοί είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα στο Manus και το Nauru.

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Αυστραλία περιμένουν ακόμα να περάσουν από τη νέα, άδικη “fast track” διαδικασία που καταργεί το δικαίωμα προσφυγής και χορηγεί μόνο προσωρινή βίζα σε όσους λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα -αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους στην Αυστραλία και υποφέρουν από μόνιμη ανασφάλεια.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τη σκληρότητα και την τρομοκρατία εναντίον των προσφύγων. Είναι επείγον η κυβέρνηση της Αυστραλίας να φροντίσει τους πρόσφυγες στο νησί Manus και στο Nauru και να τους φέρει στις πόλεις άμεσα.

Mark Goudkamp
μέλος της πρωτοβουλίας Teachers for Refugees