Εργατικό κίνημα
Μαζικές προσλήψεις τώρα!: Δήμοι

Συμβασιούχοι των δήμων έξω από το υπ. Εσωτερικών, 5/3

Δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 5/3, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τα κάτω, με πρωτοβουλία συμβασιούχων από το δήμο της Νέας Ιωνίας γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν συνάδελφοί τους και σωματεία εργαζομένων από πολλούς δήμους της Αττικής. “Eίχε πολύ καλή ανταπόκριση αν σκεφτείς ότι ήταν μια πρωτοβουλία που την πήραμε εμείς οι συμβασιούχοι από τα κάτω. Είναι ένα καλό ξεκίνημα. Θα συνεχίσουμε. Την Παρασκευή 9/3, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θα κάνουμε συνέλευση στην οποία καλούμε τους συναδέλφους από όλη την Αττική. Θα φτιάξουμε συντονιστικό και θα αποφασίσουμε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων” δήλωσε ο Παναγιώτης, συμβασιούχος στο δήμο Ν. Ιωνίας.

Χιλιάδες συμβασιούχοι – παρατασιούχοι το περασμένο καλοκαίρι έδωσαν έναν μεγάλο πολυήμερο αγώνα και κέρδισαν την παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το μήνα που διανύουμε. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού έκλεισαν με τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα προκηρυχθούν όσες θέσεις εργασίας ζητήσουν οι δημοτικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά και μετά τη λήξη της παράτασης. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, και τότε πολλοί είχαν επισημάνει τον κίνδυνο (που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τώρα) προτείνοντας την κλιμάκωση κι όχι το κλείσιμο των κινητοποιήσεων. Η διαδικασία μοριοδότησης που προβλέπει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν δικαιώνει τον αγώνα του περασμένου καλοκαιριού, αλλά κάνει το αντίθετο, καθώς αφήνει εκτός θέσεων εργασίας χιλιάδες από τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του μήνα.

“Είμαι συμβασιούχος – παρατασιούχος οδοκαθαρίστρια στο δήμο Αμαρουσίου” μας λέει η Βιβή στη συγκέντρωση έξω από το υπ. Εσωτερικών. “Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε οργανικές θέσεις. Δεν θα σταματήσει να υπάρχει ανάγκη για οδοκαθαριστές. Αλλά μας κοροϊδεύουν. Εμείς δεν ζητήσαμε παρατάσεις. Ζητήσαμε μόνιμη και σταθερή εργασία. Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια καλή αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε” δήλωσε. 

“Εμείς δεν συγκρουόμαστε με τους ανέργους” υπογραμμίζει ο Βαγγέλης, συμβασιούχος από το δήμο Δάφνης. “Οι δήμοι χωράνε όλο τον κόσμο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες. Μπορούμε να μονιμοποιηθούμε στη δουλειά όλοι όσοι δουλεύουμε τώρα και να προσληφθούν κι άλλοι. Με την προκήρυξη όμως που φέρανε, το 90% – 95% των συμβασιούχων που ήδη δουλεύουν θα πεταχτούν απ' έξω”. 

“Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει συμβασιούχους κι άνεργους να φαγωθούν μεταξύ τους. Αυτά είναι παλιά κόλπα της εργοδοσίας. Να προσπαθεί να  διασπάσει τους ανθρώπους της ίδιας τάξης. Αλλά δεν τσιμπάμε” επισημαίνει μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Μήτσος Καλπίδης από το δήμο Κορυδαλλού. Το σωματείο του δήμου Κορυδαλλού, όπως κι αυτά της Ν. Ιωνίας και Παιανίας, είχαν προκηρύξει στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση. “Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και οι μόνιμοι συνάδελφοι. Δεν είναι ένα θέμα συντεχνιακό. Η ελαστική εργασία κι ό, τι αυτό σημαίνει, εξαπλώνεται σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στους δήμους, στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες, παντού”.

Κάλεσμα της Σκουπιδιάρας

“Είμαστε πολλοί και μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την πλειοψηφία των μόνιμων συναδέλφων και των σωματείων μαζί μας” λέει η προκήρυξη του αντικαπιταλιστικού δικτύου εργαζομένων στους ΟΤΑ “Η Σκουπιδιάρα”, με την οποία καλεί στη συνέλευση της Παρασκευής στο ΕΚΑ και για την οποία προτείνει: “Η συνέλευση χρειάζεται απόφαση για αγώνα διαρκείας και νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Να φτάσει το σκουπίδι βουνό, μέχρι να βρει καθαρή λύση ο Σκουρλέτης, δηλαδή τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου. Για την οργάνωση του αγώνα, η συνέλευση να εκλέξει ανοιχτό συντονιστικό και ταυτόχρονα να φτιάξουμε επιτροπές σε κάθε δήμο. Να διεκδικήσουμε αποφάσεις και από τα σωματεία, όπως κερδίσαμε τη Ν. Ιωνία, τον Κορυδαλλό, την Παιανία στην κινητοποίηση στις 5/3. Δεν χαρίζουμε τα σωματεία, δεν περιμένουμε, αλλά παλεύουμε να τα κερδίσουμε στον κοινό αγώνα. Διεκδικούμε από τα πρωτοβάθμια σωματεία και την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να σταθούν στο πλευρό μας για να μην αφήσουν να συμβεί από το παράθυρο, ό,τι δεν έγινε από την πόρτα το καλοκαίρι. Δηλαδή οι μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων στους δήμους”.