Εργατικό κίνημα
Μαζικές προσλήψεις τώρα!: Νοσοκομεία

Απλώνονται οι πρωτοβουλίες και οι κινητοποιήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για τη μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων αλλά και για τη διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων και χρηματοδότησης. Μας μίλησε για αυτές ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Σωτηρία και μέλος του αντικαπιταλιστικού δικτύου στα νοσοκομεία “Νυστέρι”. 

Χιλιάδες επικουρικοί απειλούνται άμεσα με απόλυση, ενώ οι ελαστικά εργαζόμενοι που απολύονται στο τέλος του χρόνου φτάνουν τις 15.000. Μπορεί να καταλάβει ο καθένας τι θα συμβεί στα δημόσια νοσοκομεία αν απολυθεί όλος αυτός ο κόσμος τη στιγμή που ήδη μιλάμε για τεράστιες ελλείψεις. Τα κενά σε γιατρούς ξεπερνούν τους 6.500 και άλλες 20.000 σε προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων. Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων έχει συνείδηση της κατάστασης και για αυτό βλέπουμε να ξεπηδούν μια σειρά πρωτοβουλίες για δράση. 

Παράδειγμα από το νοσοκομείο που δουλεύω. Μετά όμως από τις διαμαρτυρίες και την πίεση που έβαλαν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, το σωματείο του Σωτηρία, αναγκάστηκε να πάρει μια σημαντική πρωτοβουλία. Ουσιαστικά πραγματοποιεί ένα τετραήμερο δράσεων για τους ελαστικά εργαζόμενους που ξεκίνησε με σύσκεψη των πρώην εργολαβικών τη Δευτέρα 5/3, συνέχισε την Τρίτη 6/3 με σύσκεψη των συμβασιούχων ΟΑΕΔ και επικουρικών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και διοικητικών και την Τετάρτη 7/3 σύσκεψη με τους επικουρικούς γιατρούς. Το τετραήμερο θα ολοκληρωθεί με γενική συνέλευση την Πέμπτη 8/3, στις 11:30πμ. 

Η σύσκεψη με τους πρώην εργολαβικούς είχε 45 άτομα και άνοιξε τεράστια συζήτηση από τους συναδέλφους. Οι καταγγελίες τους ήταν κόλαφος για τις ελλείψεις και τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται. “Δεν έχουμε ποδιές” είπε ένας. “Δεν έχουμε εμβολιαστεί κι όταν το ζητάμε μας λένε ότι δεν προβλέπεται” κατήγγειλε άλλος. “Δεν έχουμε ούτε μαύρες σακούλες για τα σκουπίδια”, ένας τρίτος. “Η σύμβασή μας προβλέπει 6,5 ώρες εργασία και δουλεύουμε 8,5. Δεν παίρνουμε ρεπό, γονική άδεια κλπ” τόνισε  μια άλλη συναδέλφισσα. 

Στο τέλος της συζήτησης όλοι όσοι συμμετείχαμε πήγαμε στο διοικητή. Αντιμετώπισή του ήταν η καταγραφή των ονομάτων όσων έπαιρναν το λόγο για να αναφέρουν τα παράπονά τους, προκειμένου να τρομοκρατήσει. Απαντήσαμε ότι αυτό είναι ασφαλίτικη πρακτική, ότι ο συνδικαλισμός δεν ποινικοποιείται και τον αναγκάσαμε να σκίσει το χαρτί με τα ονόματα και να υποσχεθεί νέα συνάντηση.

Το γεγονός ότι ένα όχι ιδιαίτερα ενεργό σωματείο, σαν του Σωτηρία, παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες  είναι δείγμα των πιέσεων που μπαίνουν από τη βάση των εργαζομένων και της διάθεσης που έχει ο κόσμος να παλέψει για τη δουλειά του.

ΟΕΝΓΕ

Αντίστοιχα έχουμε μπροστά μας και την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ομοσπονδία των γιατρών, η ΟΕΝΓΕ, για τους επικουρικούς. Η ΟΕΝΓΕ σε συνεργασία με την ΕΙΝΑΠ και μια σειρά σωματεία νοσοκομείων πραγματοποίησε σύσκεψη στον Ευαγγελισμό που συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι. Εκεί αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απογευματινής συγκέντρωσης και συναυλίας στις 14 Μάρτη. Από τη μεριά μας βάλαμε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα. Παρά το γεγονός ότι δεν πέρασε αυτή η πρόταση, θα παλέψουμε για την επιτυχία της συγκέντρωσης προκειμένου να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και θα τα οργανώσουμε στη συνέλευση που καλεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων την Τετάρτη 7/3, στις 6.30μμ, στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα. Το Συντονιστικό έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο να ξεδιπλωθεί όλη αυτή η αγωνιστική δραστηριότητα στα νοσοκομεία. Η πρωτοβουλία που πήρε για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ τον Νοέμβρη ήταν καθοριστική. Δεν σταματάμε. Οι μάχες που θαρρετά ανοίξαμε και παίξαμε κομβικό ρόλο, το αίτημα δηλαδή των μαζικών προσλήψεων, αλλά και της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στην Yγεία, ξαναμπαίνουν ορμητικά στην ημερήσια διάταξη και αυτή τη φορά όχι μόνο από τους υγειονομικούς. Συνεχίζουμε για να κλιμακώσουμε απεργιακά, σε συντονισμό και με τα άλλα κομμάτια εργαζομένων που παλεύουν για τα ίδια πράγματα. Βλέπουμε τι γίνεται αυτή την περίοδο στα σχολεία, τους δήμους και τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων που δουλεύουν εκεί. Μπορούμε να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε από κοινού.


 

Συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων

Σε συνέλευση καλεί το Συντονιστικό των Νοσοκομείων την Τετάρτη 7/3, στις 6.30μμ στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα. Μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του, υπογραμμίζει:

“Στην Υγεία οι απολύσεις των επικουρικών γιατρών, μετά την παλινωδία της απληρωσιάς τους στις γιορτές, είναι προ των πυλών, ενώ ολοένα και πιο πολλοί συνάδελφοι συμβασιούχοι (ΟΑΕΔ, επικουρικοί νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.α.) νιώθουν ότι η παράταση - ανάσα που πήραν μετά την επιτυχημένη, νικηφόρα κινητοποίηση στις 29 Νοέμβρη 2017 δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα συνεχιστεί μετά το τέλος του 2018... Είναι προκλητικό να ακούς ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να δουλεύουμε με μόνιμη και σταθερή εργασία, την ώρα που στο σκάνδαλο Novartis τα δις ευρώ πέφταν βροχή στις τσέπες των φαρμακοβιομήχανων και μερικά εκατομμύρια από αυτά σε μίζες κρατικών στελεχών. 

Με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και σωματείων νοσοκομείων έχει αποφασιστεί νέα κινητοποίηση στα μέσα Μάρτη ενάντια στη απόλυση των επικουρικών γιατρών και πάσης φύσης συμβασιούχων, με αίτημα την μονιμοποίηση όλων. Παλεύουμε αυτή η μέρα να γίνει πετυχημένο βήμα για απεργιακή συνέχεια και κλιμάκωση, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζομένων που βρίσκονται σε αγώνα. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην συνέλευση, για να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα που ανοίγονται και να οργανώσουμε, όλα τα αγωνιστικά βήματα που είναι μπροστά μας”.


Ηράκλειο

Την Παρασκευή 2/3 πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της 2ωρης στάσης εργασίας που κάλεσαν σε συντονισμό τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ. Η κινητοποίηση έγινε για το ζήτημα των εργαζομένων στη σίτιση και καθαριότητα. Η συμμετοχή έφτασε τα 200 άτομα με πανό και αυτοσχέδια πλακάτ. 

Όπως μας είπε η Βάσω Αθανασάκη εργαζόμενη και μέλος του ΔΣ του Σωματείου στο ΠΑΓΝΗ, “διεκδικούμε την άμεση πληρωμή των εργαζομένων, την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και από τη μεριά μας ως ΠΑΝΤΙΓΙΕΡΑ (το σχήμα με το οποίο παρεμβαίνουμε στο ΠΑΓΝΗ) τη μονιμοποίηση και νέες προσλήψεις προκειμένου να λειτουργεί το νοσοκομείο  χωρίς να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να έχουν διπλούς ρόλους (πχ. καθαρίστριας και βοηθού θαλάμου). Έχουμε το παράδειγμα των επικουρικών όπου με τον αγώνα μας καταφέραμε να τους κρατήσουμε στη δουλειά και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί σε λίστες, είναι άνθρωποι που έχουν οικογένειες που συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους. Είναι ταυτόχρονα και αυτοί που παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού χάρη στην δική τους υπερπροσπάθεια κρατάνε το νοσοκομείο πεντακάθαρο και λειτουργικό. 

Από την άλλη η διοίκηση του νοσοκομείου τους εκβιάζει με απόλυση όπως ακριβώς και η εργολαβία παλαιότερα. Η Περιφέρεια από τη μεριά της υπέγραψε το ένταλμα για την πληρωμή των εργαζομένων ενώ στο ζήτημα των συμβάσεων απέφευγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Η κινητοποίηση ανέδειξε τη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους ο συντονισμός των σωματείων και οι κοινές διεκδικήσεις. Παλεύουμε μαζί. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι”.   

Λεωνίδας Μαρουλάσοφ


Αττικό

Στάση εργασίας 1-5μμ και συγκέντρωση στις 2μμ στο υπουργείο Υγείας καλεί την Τετάρτη 7/3 το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο με τα ράντζα και το απάνθρωπο καθεστώς γενικής εφημερίας.