Εργατικό κίνημα
STOP στις ιδιωτικοποιήσεις

ΟΣΕ

Απεργιακό ήταν το διήμερο Δευτέρα 5/3 και Τρίτη 6/3 για τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, με τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας την πρώτη μέρα και 24ωρη απεργία της δεύτερη. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ, της εταιρίας που ασχολείται με τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων. Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί την Τρίτη στην οδό Καρόλου, η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Παναγιώτη Τερζόγλου, εργαζόμενο στον ΟΣΕ και μέλος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σιδηροδρομικών.

 

“Με την 24ωρη απεργία κορυφώνεται η απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε χτες με στάσεις εργασίας. Η σημερινή απεργία απλώνεται σε όλο το σιδηροδρομικό κλάδο με κύριο ζήτημα την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ. Πρόκειται για τα μηχανεργοστάσια που αποκόπηκαν από τον ΟΣΕ πριν μερικά χρόνια. Ένα κερδοφόρο κομμάτι που θα μπορούσε να αναλαμβάνει την επισκευή όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της χώρας. Μετά το ξεπούλημα της ΤΡΕΝΟΣΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την ανοχή και τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του νεοφιλελευθερισμού, προχωράει σε ένα ακόμα ξεπούλημα. Κι όπως με απόφαση του υπουργείου χτες, αύξησε σε 62 εκατομμύρια ετησίως, την επιδότηση στην ιδιωτικοποιημένη ΤΡΕΝΟΣΕ, έτσι από αύριο θα αρχίσει να ενισχύει, την ιδιωτικοποιημένη ΕΕΣΣΤΥ. Από κει που όσο ήταν δημόσιοι αυτοί οι φορείς το μόνο που έκαναν ήταν περικοπές, τώρα που τα δίνουν σε ιδιώτες, θα τα ενισχύουν κι όλας με παχυλές επιδοτήσεις από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
 
Εμείς ως σιδηροδρομικοί, με τις δυνάμεις που έχουμε, υψώνουμε το ανάστημά μας και λέμε όχι. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τόσο στα άλλα ΜΜΜ, όσο και ευρύτερα τα συνδικάτα, την κοινωνία, τους φορείς, τα κινήματα να αντισταθούν. Για να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πάρουμε πίσω αυτές που έχουν γίνει”.

 

ΔΕΗ

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην Τρίπολη το απόγευμα της Τρίτης 27/2, που κάλεσαν συνδικάτα και φορείς της περιοχής ενάντια στο ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα στην πόλη βρισκόταν σε εξέλιξη το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο οποίο συμμετείχαν ο ίδιος ο Τσίπρας και πολλά ακόμα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

 

“Χαιρετίζουμε τη μαζική συγκέντρωση του Πελοποννησιακού λαού στην Τρίπολη... Την ώρα που Τσίπρας, Τατούλης, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοεπιχειρηματίες συνεδρίαζαν, ο λαός διαδήλωνε μαζικά ενάντια στα σχέδιά τους” λέει η ανακοίνωση του περιφερειακού σχήματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, Ανταρσία στο Μοριά και καταγγέλει την αστυνομοκρατία που επικρατούσε στην περιοχή και τον “υπερβάλλοντα ζήλο” της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών ακόμα κι εναντίων παιδιών και ηλικιωμένων. “Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι δίδυμο αδερφάκι της εκμετάλλευσης του λαού και των εργαζομένων είναι η καταστολή” συμπληρώνει.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

 

Συνεχίζεται η καμπάνια του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.
“Επισκεφτήκαμε τους εργαζόμενους της ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα” λέει στην ΕΑ ο Γιώργος Μαυρίδης, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος και μέλος του Συντονισμού. “Η ανταπόκρισή τους ήταν πολύ θετική, παραπάνω ίσως απ'όσο περιμέναμε. Είναι γεγονός ότι υπήρχε η διάθεση να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αλλά ταυτόχρονα συνυπήρχε η απογοήτευση. Συζητώντας όμως μαζί τους και προτείνοντας την προοπτική της κοινής μάχης και του συντονισμού του αγώνα ενάντια στα ξεπουλήματα, μαζί με άλλους κλάδους που δέχονται την ίδια επίθεση, η απάντηση ήταν 'μαζί σας'. Μας πρότειναν μάλιστα να πάμε και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για να μιλήσουμε και με τους συναδέλφους τους που δουλεύουν εκεί”.
 
Τη βδομάδα που πέρασε ανάλογες εξορμήσεις έγιναν στα γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου, στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, στην ΕΥΔΑΠ του Περισσού, στη ΔΕΗ του Ρουφ κ.α.