Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
STOP στις φασιστικές επιθέσεις: Μαζική απάντηση του Πειραιά

“Ούτε στον Πειραιά ούτε και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά” βροντοφώναξαν χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες που διαδήλωσαν την Παρασκευή 2 Μάρτη στους δρόμους του Πειραιά. Η διαδήλωση ήταν μια δυνατή απάντηση στη δολοφονική επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα την Κυριακή 25/2, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό όσων βρίσκονταν στο χώρο, ανάμεσά τους της συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, που μεταφέρθηκε στο Αττικό με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Παρουσία της Μάγδας Φύσσα και της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Καραϊσκάκη με ανακοινώσεις. Ακολούθησε οργισμένη πορεία στους δρόμους του Πειραιά κάνοντας στάση έξω από τα γραφεία-ορμητήρια των νεοναζί, τα οποία προστατεύονταν για άλλη μια φορά από αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ. Με τα συνθήματά τους, οι χιλιάδες διαδηλωτές, εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, απαίτησαν την ισόβια καταδίκη των ναζί, το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων τους στον Πειραιά και παντού.

Δεκάδες ήταν τις προηγούμενες μέρες τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις καταδίκης της νέας δολοφονικής επίθεσης της ναζιστικής συμμορίας από σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ και τα Σωματεία του ΟΛΠ, δημοτικά συμβούλια όπως της Νίκαιας-Ρέντη και δημοτικά σχήματα όπως η Ανταρσία στην Κοκκινιά, αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις, οργανώσεις της αριστεράς. Ενώ μήνυμα συμπαράστασης στο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα είχε έρθει και από την Βρετανία, από το United Against Fascism.

Η ίδια η κινητοποίηση ήταν ενωτική με παρουσία όλων των κομματιών του αντιφασιστικού κινήματος. Συμμετείχαν με τα πανό τους ο ΕΚΧ Φαβέλα, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, οι Καταλήψεις Φιλοξενίας Προσφύγων, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η δημοτική κίνηση Το Λιμάνι της Αγωνίας, το στέκι Αντίπνοια, η Ροσινάντε, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό. «Πειραιάς, πόλη προσφύγων και εργατών, ποτέ φασιστών», έγραφε το πανό που κρατούσαν Αντιφασίστες Ολυμπιακοί. Ανάμεσα στους διαδηλωτές οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Ευγενία Κουνιάκη.

Γραφεία

«Διαδηλώνουμε σήμερα γιατί κάθε χτύπημα από χρυσαυγίτες είναι καταδικαστέο. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε βουβοί», μας είπε η Σεβαστή Μοραϊτίνη, από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, «Κλείνοντας τα γραφεία τους το ένα μετά το άλλο, το τελικό τους ορμητήριο και βάση είναι στον Πειραιά και πρέπει πάση θυσία να κλείσουν. Σήμερα έχει πάρα πολύ κόσμο, είναι ένα πρώτο μήνυμα, το θέμα είναι αν θα το λάβουν οι υπεύθυνοι ή αν θα κλείσουν τα αυτιά τους και θα το αφήσουν να περάσει έτσι. Μόνο με αγώνες πρέπει να συνεχίσουμε, όσο περισσότερος κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους τόσο περισσότερο θα φοβούνται. Και σίγουρα πρέπει να τελειώσει και το δικαστήριο, να τους χώσουν μέσα, να τους πάρουν και τη βουλευτική ασυλία, να τελειώνουμε».

«Είναι μια μεγάλη και ενωτική διαδήλωση σήμερα στον Πειραιά», μας είπε ο Θανάσης Διαβολάκης, από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «Διαμαρτυρόμαστε για την επίθεση ενάντια στον Κοινωνικό χώρο Φαβέλα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής που ακόμα λειτουργεί στον Πειραιά και έχει ορμητήριο τα γραφεία των ναζί στην περιοχή. Ήταν μια πολύ άγρια επίθεση, βάναυση, με τραυματισμούς όσων βρίσκονταν εκεί για τη συνέλευσή τους. Μια προκλητική ενέργεια των φασιστών. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιουργούν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, ωστόσο το αντιφασιστικό κίνημα του Πειραιά, όπως πάντα έτσι και σήμερα, δίνει μια πολύ μεγάλη και αποστομωτική απάντηση. Απαιτούμε να κλείσουν τα γραφεία τους στον Πειραιά και σε κάθε περιοχή, είναι ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου. Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη και τιμωρία των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και συνολικά της εγκληματικής συμμορίας.

Πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις είναι οι μαζικές, ενωτικές, λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κλείσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, να επισπευτούν οι διαδικασίες της δίκης, η δίκη να γίνεται στο Εφετείο έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, να σταματήσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές που δίνουν τροφή στο ναζισμό. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη, στον Πειραιά ετοιμαζόμαστε με συγκέντρωση-εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μάρτη στον χώρο των εργαζομένων του ΗΣΑΠ. Νομίζω ότι η 17 Μάρτη θα είναι πολύ μεγάλη, το αντιφασιστικό κίνημα είναι σήμερα πολύ πιο δυνατό και σε θέση να καταδικάσει τους ναζί πολιτικά, να τους απομονώσει και να δείξει ότι οι δρόμοι ανήκουν στους αγωνιζόμενους νέους, στους εργάτες, στους αντιφασίστες, σε αυτούς που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Αντιπαλεύουμε τους φασίστες, αντιπαλεύουμε τα μνημόνια και θα είμαστε νικητές».

«Διαδηλώνουμε κόντρα στο φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά δε θα ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές, οι επιθέσεις που γίνονται σε κοινωνικούς χώρους δε θα μείνουν αναπάντητες», μας είπε ο Γιώργος Γώγος, από την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

«Η αντιφασιστική πορεία σήμερα θα καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά με απαίτηση το κλείσιμό τους», μας είπε ο Διονύσης Πατσόπουλος, από την Αλληλεγγύη Πειραιά και την ΚΕΕΡΦΑ, «Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό τους έδωσαν την ευκαιρία να βγουν στο δρόμο και να επιτεθούν. Επιπλέον η δίκη τους που καθυστερεί τους αφήνει τα περιθώρια να προσπαθούν να επιβάλλουν το φασιστικό τους καθεστώς με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, προσφύγων, αντιφασιστών κλπ. Η διαδήλωση σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες εδώ στον Πειραιά και είναι μια καλή ευκαιρία για να κλιμακώσουμε τη δράση μας κατά της εγκληματικής οργάνωσης. Η 17 Μάρτη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός φέτος για συμπαράσταση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και κατά του φασισμού διεθνώς».