Εκπαίδευση και Νεολαία
ΕΑΑΚ Αθήνας: Μπροστά σε όλες τις μάχες

Το Σάββατο 3 Μάρτη, σχήματα της ΕΑΑΚ στην Αθήνα πραγματοποίησαν συντονιστικό στο ΣΕΜΦΕ για να συζητήσουν συλλογικά τις εξελίξεις στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου και τις επιλογές της κυβέρνησης. Τοποθετήθηκαν σχήματα από τις σχολές του ΕΚΠΑ, από τη ΦΛΣ και ΦΜΣ, από το Παιδαγωγικό Αθήνας, από τη ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας, του ΤΕΙ Πειραιά και άλλα. Η εμπειρία των συντρόφων της ΣΓΤΚΣ με τη κατάληψη διαρκείας, τα συλλαλητήρια και τις δεκάδες μαζικές συνελεύσεις βοήθησε στο να αναδειχτούν οι δυνατότητες της περιόδου. Αντίστοιχα αγωνιστές που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στο υπουργείο μαζί με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς μετέφεραν την έμπνευση από αυτή τη μάχη.

Μετά από πλούσια συζήτηση, κοινή ήταν η εκτίμηση πως η οικονομική κρίση συνεχίζει, οι προσπάθειες που έκαναν οι άρχουσες τάξεις σε όλη την Ευρώπη με τη ποσοτική χαλάρωση και το φτηνό χρήμα των τραπεζών δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση αλλά σε νέες φούσκες και σε αστάθεια. Το success story του Τσίπρα δεν υπάρχει, αλλά συνεχίζουν την προσπάθεια να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, η εργατική τάξη και η νεολαία. Η αντικαπιταλιστική αριστερά στις σχολές έχει να παλέψει ενάντια στον εθνικισμό, τους ανταγωνισμούς, το ρατσισμό και τους φασίστες. Ήταν κοινή εκτίμηση ότι η νεολαία δεν τσίμπησε με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και συμφωνήθηκε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα μεγάλο αντιφασιστικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη.

Όλα τα σχήματα μίλησαν για τη διάθεση των φοιτητών να αντισταθούν, για το ότι οι συνελεύσεις αρχίζουν να έχουν συμμετοχή, για τις αντιστάσεις που ανοίγουν πανελλαδικά και για το ρόλο που έχουν παίξει οι αγώνες στο ΤΕΙ Αθήνας. Έτσι τα σχήματα καλούν σε μαζική συμμετοχή στις 9/3 στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με τους εκπαιδευτικούς και συντονισμό των φοιτητικών συνελεύσεων για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη βδομάδα μετά τις 17 Μάρτη. Τέλος καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της 8/3 ενάντια στο σεξισμό και τη καταπίεση. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη κόντρα με τις επιλογές της κυβέρνησης και το συντονιστικό που έγινε βοήθησε στο ξεκαθάρισμα των δυνατοτήτων και στο σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.